unagi ramen


hv u heard any bout unagi n taste it?agk2 klw taw ape mendanye unagi tuh nk mkn x?hee dah cam poll plak..jadi nk share ngn sume..buat ptama kali nye dlm idop aq di ujung thn 2009 ialah makan mende alah ni..siyes x pnh terfikir ntok mnjamahnye..

unagi ramen..yg pnjang kt ats belah knn tu adelah unagi

klw korg nk tawu unagi ni masodnye belut..care mkn unagi ni ialah dgn mncamporkan sume bhn2 dgn nasik n dimakan ngn supnyer..haha ms mkn tu mmg telan aje laa n jgn bygkan ape2..for those yg geli-geleman type, mmg fear factor laa..ahaha  klw kna g jpun tataw ar ley srvive ke x...very typical perut mlayu..bg yg pnh becite2 ntok ke jepon tp xde chance nk g.. hidangan ni bley ddapati di ichiban ramen(restoren jepun bdkatan)

beliau inilah yang bertanggungjawab memperkenalkan hidangan jepon ni kat aq..leftenan mude-to-be  PALAPES,cik rosni ramle

bliau juge dpertanggungjawabkan ntok mengabeshkan unagi aq yg x luak itu...tanx darl~

We were old friend who’s back together after 9 years..last time jmpe ialah ari terakhir skolah rndah..mmg jejak kasihan..siyes 1 hari pon xkan ckup nk lpas rindu apatah ag da bukak kitab dolu2.

terprgkap dlm dunia cirque du freak~

psanan ntok cik oni,pasni klw windu2..aq akn tatap wajah Josh Hutcherson,(although i like darren shan much).. tanx 4 made my day..ari terakhir 2009 yg sweet cam marble cake kamu..hati2 blk dungun nt taw..


pssst: buat kekawan yg naik bas ekspress ke motokar ke motosikal jua motobot ntok nk blk btapa n mnuntut ilmu pd thn dpn..take k yaa..tawakal 'ala ALLAh..may Allah bless all of u..n slmt thn baru

☆☆♥░▓▓▓▓▓░░░░▓▓▓▓▓░░░▓▓░░░░▓▓▓▓▓░░░♫░░☆☆ ☆☆░░░♫░░▓▓░░▓░░░░░▓░▓▓▓░░░▓░░░░░▓░░░░♥☆☆ ☆☆░░♥░░░▓▓░░▓░░░░░▓░░░▓░░░▓░░░░░▓░░░♫☆☆ ☆☆░♫░░▓▓░░░░▓░░░░░▓░░░▓░░░▓░░░░░▓░♫░░☆☆ ☆☆░░░▓▓░░░░░▓░░░░░▓░░░▓░░░▓░░░░░▓░░░♥░☆☆ ☆☆░♥▓▓░░░░░░▓░░░░░▓░░░▓░░░▓░░░░░▓░░♫░☆☆ ☆☆░░▓▓░░░░░░▓░░░░░▓░░░▓░░░▓░░░░░▓░░░░░☆☆ ☆☆♫░▓▓▓▓▓▓░░░▓▓▓▓▓░░░▓▓▓░░░▓▓▓▓▓░░░░♥░☆☆ 

contoh karangan bergambar

ok ni contoh karangan bergambar..aktiviti cuti sekolah
(kpd kakak2 yg ade adik2 nk amik peksa ley la wat contoh)


pada isnin yang lepas, kami sekeluarga telah meronda2 di teluk batik bagi mengabiskan sisa2 ct sekolah yg hampir ke penghujungnye..kami tiba pada pkul 2.o0 ptg.kemudian selepas membeli tiket berharga $7 untuk dewasa dan $3 untuk kanak-kanak,kami pon bermandi manda dan menjerit pekik di marina waterpark dengan riang gembiranya

selepas beberapa jam berendam kami berkemas untuk pulang ke rumah...tp sebelum itu,kami sempat singgah di umah arwah opah abanglang di perkampungan nelayan kg baru,lumut


pkul 6.45 ptg :
kami berpeluang  melihat bot2 nelayan yg sedang bersiap2 untuk turun ke laut n bberapa org dak2 kampung itu sedang memancing ikan kerapu hanya mnggunakan pancing batang ubi dan brumpankan umpat.. 



pkul 7.00 mlm:
hari sudah mula gelap 


pkul 7.10 mlm:

tlh masuk waktu maghrib di perak dan kawasan yang sewaktu dgnnya

kami berasa sgt ta'jub dengan ciptaan Allah apabila melihat langit yg berwarna kemerah-merahan dan kebiru-biruan

selepas,menunaikan solat maghrib,kamipun pulang ke bota dengan perasaan gembira..saya berharap saya dapat menikmati keindahan matahari terbenam lagi di masa akan datang..mgkin bersama keluarga baru sy plak..ops..haha

psst:aq mmg suke sunset..teringin nk tgk sunrise plak..btw nk share dis quote yg cambest

“Know what you want to do, hold the thought firmly, and do every day what should be done, and every sunset will see you that much nearer the goal.”


Elbert Hubbard 

~skeping jigsaw yg hilang~


rindu pada sekeping jigsaw yg hilang itu...sape2 jumpe tlung plgkn blk ley?huu~

serigala coklat ngn ibu ayam

sape nk join kitorg main serigala coklat ngn ibu ayam??angkat tangan!!
memule.. sile bahagikan sape yg nk jadi ibu ayam n ank2 ayam dan juga sape yg nk jadi seekor serigale coklat..kmdian,wat barisan geng ibu ayam n srigale coklat kna sdiakn 1 kunci..

ibu ayam: tok,tok tok
serigala: siapa?
ibu ayam:ibu ayam
serigala: nak apa?
ibu ayam:nak kunci
serigala: kunci apa?
ibu ayam:kunci umah
serigala: nah,,,jaga bebaik kalau hilang saya makan anak2 kamu!!aum!!

selepas itu ibu ayam pas2 kunci kepada anak2 ayam n ank ayam terakhir akan baling jejauh kunci tuh.. 

geng ibu ayam n anak2 ayam yg comel

geng ibu ayam pon datang ketuk umah serigala coklat balik

ibu ayam:tok tok tok
serigala:siapa?
ibu ayam:ibu ayam
serigala:nk apa?
ibu ayam:nk kunci...
serigala:kan saya da bagi tadi?
ibu ayam:saya bg die(ulang sampai org terakhir)
anak ayam: saya campak kt langit
serigala:cane nk amik?
ibu ayam:pakai laa tangga
serigala:klw jatoh?
ibu ayam n anak2 ayam:PADAN MUKE!!

serigala coklat berasa sgt geram kerana diketawakan oleh anak2 ayam lalu mengejor geng ayam
Lalu ibu ayam berlari2 menjaga anak2 ayam drpd ditangkap oleh serigala coklat..

anak2 ayam yg bertempiaran lari

sape yg ditangkap akan jadi geng serigale coklat..dan geng serigale coklat akan kejar anak ayam yang cube menyelamatkan diri sampai dapat..AUMM

geng anak ayam yg da dimakan serigala coklat

pemainan ini hanyalah akan tamat jika mak kandung kepada anak2 ayam n serigale panggil balik umah sbb da maghrib..haha

psst: snanye permainan serigale n ibu ayam..saje tuka name kepada serigale coklat kerana serigalenye pakai tdung coklat..engt sok nak main nenek kebaya lak..adakah si nenek kna pakai kebaya?heehee

bile si sepet sakit mata

huuu...masok arini da dua ari sakit mata.. x sangka la jugak..asalnye adik iqa yang kena dlu meybi bjangkit ngn pacik ktorg masa beraya kat kg ritu.masa titikkan ubat kat mata adik da terpikir dah..(aq ni da ar x pnah kena,taper ke?) skali x sampai 1 hari...truss merah mata kiri ni..

gambar hiasan:ini bukan mata saya..jgn tgk lelame nt bjangkit


sakit kE?

x de la sakit..tp siyes x slesa..mata dok berair je..n of coz laa merah n lbih truk mata x ley nk bukak maa..jz imagine si sepet sakit mata..x nmpk dah biji matanya..merah je~ ade brani nk main mata?wahaha

tp ade hikmahnye gak kami 2 beradik je yg kna sakit mata ni..

Allah da plan baik punye ntok ktorg..asalnye kami skuarga balik kg ntok braye..tup2 sabtu tu nk blk kl balik tp keta abah rosak..jadiknye,ahad pagi kakngah n mak terpaksa balik ke kl mnaiki bas kt ipoh sbb kangah ade paper mggu ni (spm) ,then abah lak decide nk blk ptg tu..tp tah aq n iqa x rase nk blk umah ag..jadi kami pon bekampong laa kt umah makyang..mlm tu iqa ngadu die sakit mata..then isnin da g klinik amik ubat adik iqa,ptg tu aq lak yg kna.wpun x slesa..tp ktorg syukur gak..isau gak klw kami balik kl...sah2 kangah pon kna..da laa die nk exam..tataw laa cane..mudahan Allah permudahkan urusannya disana~


so skg ni dlm mode treatment

adik iqa pakai ubat mata yg dr bg die..aq lak pakai madu..gler pdih macam kna cili je mata..tp better laa than before, kire bley bukak gak la mata ni..sbb ia cam kluarkan airmata yg ade n sjukkan mata..ade gak ptua titiskan susu ibu dan amalkan doa ini..sumber: http://alivewire.wordpress.com/2007/12/19/fadhilat-dan-rahsia-doa-nurun-nubuwwah-–-2/

klik ntok preview

p/s:  korg jaga la diri bebaik..skg tgh musim ni..kate makyang org yg x pnah kna lagi sng bjangkit..kpd nad..get well soon..


dicabar.tercabar.mencabar

assalamualaikum

ok ade 2 ag paper yg mnunggu ntok dgoreng sok dan lusa..cabaran sgguh~

tp aq amatlah malas ntok hafal time2 sjuk da ala2 kt kutub da ni~

jadik lpas berhibernasi dan guling2..ternampak laa rubik ini (ade gak pggl rubrik) yg tlh lame bermastautin di tepi katil..

snanye da lame da bli mnda alah ni krana dicabar oleh die yg bkenaan tp smpai laa ni x dapat disolve2 lg..jnuh laa nk wat....haish

inilah rupenye sjak ari ptama discramblekan..fuh~

jd lpas mencube dan mencube lagi..aq pon terfikir ntok menggoogle lam tenet How to solve rubric cube..hasil dr pencarianku dptlaa manual ni : at first kna solvekan wana ijau membentuk + , kmudian T disetiap sudut warna..

tp mlgnye..x bjaya gak,dpt sparuh jalan je patuh de scramble balek..tercabar btol!!haiya~

penyudahnye bukak speed dial..search je  kt youtube

jeng jeng jeng



part one



part two

klw korg dgr btol2..ade rumusnye nk setelkan rubrik ni..ia dikenali sbg algorithms..mmg  mencabar minda ntok dpraktikan..

-LIST OF ALGORITHMS-

1) Fi U Li Ui

2) Ri Di R D

3) U R Ui Ri Ui Fi U F

4) Ui Li U L U F Ui Fi

5) F R U Ri Ui Fi

6) R U Ri U R U U Ri

7) U R Ui Li U Ri Ui L

8) Ri Di R D

jadi, slamat mencubalah bg yg berminat.. USAHA ITU TANGGA KEJAYAAN...x caye??

tADAAA.. v(^.~)v

amacam? hee..simple je..follow the rules..klw xley back to basic

psst:lgu kau ilhamku adalah dtujukan  kpd incik dlm youtube tuh, andalah inspirasi sy..specially tips yg memula skali..ahaha~

"kawen-mode"

ok, post kali ni dibuat  ngn *malu2* krana ditag oleh cik adek zeidaMyEm0.Com

CIRI2 LELAKI IDAMAN sy ADALAH:

1. sah2 yg beriman,n jg solat,kje stabil

2. syg fmily die n syg fmily sy

3. x mgongkong tp ade leadership yg sgt kuat, sb sy ske mlawan

4. x merokok...suke mkn is better kot (biar sesame kyg)

5.  bahu bidang..(sbb i always need shoulder to cry on...)

6. de akn teman sy bjalan kemane je sbb sy kaki jalan2

7. de akn protect sy ble ade org against sy.. 

8. er,..dah2..ckup tkt ni..mls nk pk~

hee..mntg2 skg excited membe sekolah nk kawen, dgn kite2 pon excited n trus switch to "kawen-mode" ..wpon b4 this andie n kak fie da kawen tp yg mas ni spesel skit,sbb mmg mgikuti preparation de nk kawin dr memula smpi la skg .. siyes ase truja (sbb tetibe tsedar yg kite da smkn dewasa n bkl mlgkh ke alam satu ag tuh) n kdg2 takot gak sbb terfikir gk,da ckup ke psdiaan ke arah itu kn?nk kwen kna ade zauj n zaujahnye,then kna pk restu mk abh lg..then duitnye lg..future plan ag then........MyEm0.Com
KSIMPULAN: kje kawen bknlah pkara yg mudah..dan plukan pengorbanan cam mereka...fuh~

apepon..dksemptan ini, bazz ign mngucapkan slmt pgntin baru buat maslina doraji dan lelaki idamannye pd 21nov ni..mkasey ats jmputan walimah anda..mg Allah memudahkn urusan kalian,n merestui jodoh kalian hinggga ke syurga..mabruk2



ps: mahu pergi..mahu..mahu..tp xtawu laa ley smpi ke x ke tg krg tu,masa tu msh kt mktb ag wpun ct skolah da stat..agk sukar nk gerak sensorg dr bangi ni..hm..cane eh?

haish..ms2 ni yg nk cari lelaki idaman ni..MyEm0.Com

through my window

assalamualaikum

huu..dun know how to start tp yg pasti skg ni dgn pale yg srabot,mood swing x tntu hala..slh skit je sng nk down time2 gini..nk blaja x fokus, pdhal cuak exam nk dkt dah, nk wat itu x jadik nk wat  ini pon x kna...haish...klw bley nk bersendrian all the time n  tamo berharapkan org lain..n klw bley ase nk jadik superpower yg mortal..(TT)

so i'm jz watching out through my windows meaninglessly~ 

 I don’t want much, I just want everything
Thought that I could, do almost anything
One step in front of the other
Thought that I could do it alone

In the blink of an eye, it's just another day
Telling me why, I'll find another way
Got this feeling, got me reeling
I can almost start believing

tetibe aq terfikir sumtin..bley ke kite hidup sndrik walaupon kite rase boleh?mampu nk hadapi semua tanpa moral support from the other?mgkin klw rezeki kite baik Allah kurniakan instinct pd yg bhampiran dgn kite ntok jadi concern ngn keadaan kite,tp what if sbaliknye?mahu terus ego wpun helpless?am i dat kind of person??

I see a spark, it starts a fire
Is this the one worth waiting for?
Thought that I could do it without you
Can’t exist like this anymore

mmetik kata2 blogger http://sayyaff.blogspot.com/: berasa tertekan adalah perkara biasa. Tetapi membiarkan diri tertekan adalah perkara luar biasa yang tak seharusnya dibiasakan. Saya tak rela membiarkan diri yang dicintai ini bergelumang dalam ketakutan dan kekalutan emosi yang saya sifatkan sebagai pembunuh senyap kekuatan diri.

dush..amik sbijik..hee..so jln yg terbaik kte ask for help terutama yg Maha Kuasa to overcome any probs n of coz org kt skliling kite sbb "Di mana ada masalah, di situ tersembunyi penyelesaiannya. Di mana ada penyelesaian, di situ timbulnya masalah.Jadi, berdepanlah dengan masalah bagaikan anda seorang perwira sejati. Usah gentar dengan masalah. Kelak inshAllah, masalah yang akan gentar dengan anda.~"


Now there’s me and you, you and me
We are not alone and we are together
Through my window I can see
Our wildest dreams could be so real

mmetik kata2 blogger itu lg :  You are what you think. Andai anda fikir anda seorang yang bermasalah, ya! Anda memang seorang yang bermasalah! Tetapi, andai anda fikir anda seorang penyelesai masalah, anda telah pun berjaya menyelesaikan masalah yang paling sukar untuk diselesaikan kebanyakan orang yang dihimpit masalah, iaitu; keinginan berfikir sebagai seorang penyelesai masalah.

ase cam ssh nk aplikasikan ,tp..blom cube blom tahu..chaiyo bazz!!

p/s: now i'm watching through my window again dgn new perspektif:alaalaa..kiutnye iklan ni..(^.~)v

another .F.I.V.E. : sukar dlm senang


assalamualaikum

hee..tgh belek2 tenet skali dptlaa msg ni dr seorg bazzfren..ttg .F.I.V.E. lg (ni bkn tag lg yer) tp lima perkara semua kita mahu n kita usaha n kdg smpai sanggup berhabis utk mendapatkannya 
 amendenya?
 
1. wajah yang cantik
2. duit yang banyak
3. kesihatan yang baik
4. anak2 yg cerdik dan berjaya macam kita
5. tidur yang nenyak tanpa gangguan..

da memacam cara dah buat,tp xley gak?so macam mane nk dpt ni?
senang jer untuk mendapatkannya hanya 15 minit setiap hari.


kata nabi saw; “siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zuhur tiadalah padanya rezeki yang berkat dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan, dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak.”

 tp ironinye another F.I.V.E diatas, sukar dibuat wpun senang kn?

kata nabi lg: ‘sampaikanlah daripada nabi saw wlpn 1 ayat ', Allah x tgk FIVE yg ats skali tu, tp Dia akan nilai another FIVE yg kite wat, hm..mgkin yg menyampaikan ni x lah sebaik mane,tp sesamelah kite pbaiki diri n jaga solat kite ok?

all about .F.I.V.E.


assalamualaikum

entry .F.I.V.E.  kali ni ditujukan khas buat dr tri yg dah lame tag. so sorryy tri,bazz yg x buat2 wpun sntiasa hadap lappy ni,jnuh taw nk pk all about .F.I.V.E...so skadar perkongsian pengalaman n pe yg ade dlm otak ktika ini ialah all about .F.I.V.E.~


       A) 5 things I’ve learned so far in life
 

  • blaja ilmu pendidikan dr lahir smpai la kt maktab
  • blaja bwk keta n moto wpun cuak
  • main kompang,gamelan,angklung dlm okestra tradisional pekomperi
  • blaja wat majalah wpon jenuh kna drill 
  • blaja ilmu survival n kepengakapan  kt mukhayyam n camping manik kayu..haha sgt besh

    B) 5 things I’ve just discovered this year

  • kdg2 yg kite suke x smestinye terbaik wat kite,Allah knows better
  • nk drive kna ade lesen besar2,pastu lekat besar2 spy org x bising (ade yg tersurat dan tersirat ni)
  • bile tensen makan,bile happy makan n owh noo muke smkin bulat n bj da x muat!!
  • planed the work n then work the plan..n hate work under pressure
  • i am 21 now,n i've jz discovered that sshnye jadik org dewasa..specially bile kna wat kptusan,byk nk kna pk

  • C) 5 ways I’ve changed
  • cane ea?xtahu laa cane bazz berubah,dpends kt situasi, n sape kite bersame n etc but yg psti  i do change clothes everyday..cikgu kna ar byk bj kn?haha~

    D) 5 things that make me happy
  • be home ngn family tercinta,mak abah,kakngah n adik iqa
  • lepak ngn bazzfren n lectrer yg happening
  • my dragonball n bell (jgn nakal2,nt i sdih)
  • makan berjemaah (x suke mkn sensorg n dlm polistrin..sdih~)
  • model moto ducati kaler kuning (jgn bg sy sdih,nk kna cmpk ke?)


  • E) 5 things I want
  • selalu dgn family
  • selalu lepak ngn bazzfren,speacially kwn2 lame
  • dpt degree dgn honor,(asek main iringan ntok org je)~
  • hidup stabil dimasa hadapan (jauh ag ni)
  • bahagia dunia akhirat ngn mereka di atas

    F) 5 names I want to tag

  • NORBAZRIANA-done
  • dr trisari cahyaningsih
  • sambest blogger: zahida,nad,hanisah, raje,aniz,sakinah,syade,wani
  • ipg blogger: diba,bam,ain, rah,kak ayu,kak ain jpp,cud,izzudin ipkt,syahida ipp
  • n sape2  folower yg rajin

2 bulan

hee,smgt ntok berblog sudah ade..almost sbulan gak x update blog ni..sampaikan username pon lupe dah..ahaha..

so entry kali ni bertajuk 2 bln..nape 2 bulan?sb..bebaru ni tanggal 31 okt hingga 1 nov (2bln la kan?kan?) kami bertiga iaitu zahidah n nadia n bazz tlh kua hang out ngn gembirenye bersame2..bak kate zeida udah terlerai rindu bile bertemu..n bak kate nad plak..kdg rncg2 x jadi..so better redah aje..haha 

sonok x tkate..wpun at beginning tu adelah berlaku insiden kecil di simpang kajai..cian viva elite org tu..tp kitorg da kasik polish baik punyer kt carwash sambil mkn cendol..sdapkan kwn2?

then pjalanan dtruskan tp xtawu nk kemane..alamanda reject,mines reject..jadinye main redah je n buat ptama kalinye dak2 ni sampai ke oU..opss bkn2 ioi puchong(zeida sila jgn marah..n mkasey kpd bliau yg jadik gps-terjun..haha)

so pas psg2,gelak2,usya2..ktorg pon gerak balik n dinner kt villageview bangi..then pas bising2 kt situ kitorg berangkat smula ke ukm n mneruskan xtvt bsg2 kt blk zeida..haha byk tragedi lawaking hingga menitiskan air mata dlm bilik zeida kmudian  da x larat aq n nad pon blk blik nad..tu pon slpas midnite..kmdian kitab dibukak lg kt ats katil nad hingga almost terbit fajr..org stay up stadi..ktorg stay up lain kan nad~hee then nad drives me back after "breaklate"hehe..tanx2

mmg happening laa ble da lame x jumpe n btukar2 cte.plg x thn ble adegan usik mngusik blaku n ade laa org yg wat muke saspen n kalut2,ade yg kuat gelak n ade lak yg kje nk tnjuk skill~hehe

so tulah serba sikit cter selama 2 bln besama mreka,harap2 ukhwh kte dr skolah kn kkal smpi da bkuarga nt~tanx girls 4 da sweetest mmories..sorry klw terlebih gurau o pape..kdg2 ble da rapat kte x sdar minor mistakes..n to zeida grg n nad cool..all da bazz ntok exam korg.,muah!



a pic speaks thousand words,so let it speaks up

secret reciepes of my heart



881006 -091006
syukur alhamdulillah
genap 21thn aq bernafas dimuka bumi Tuhan yang Esa ini,

..sebak..
mengenangkan pengorbanan n kasih sayang mak dan abah curahkan selama membesarkan 
kakyong..
mampukah ku balas jasabakti mereka,Ya Allah~
berikanlah ruang dan peluang ntok aq membahgiakan mereka..
mak abah,kakyong luvs both of u damn much
tanpamu siapalah aq~

..terharu..
dikelilingi sahabat yang mengingati,
mkasey ntok call,sms,n wishes yg dtrime dlm fb..
x lupe pd yg mmberi hadiah,kad n blnje mkn
mkasey atas ingatan dan doa kalian..


...harapan...
mudahan ukhwah yg terjalin antara kite sume diredhaiNya
maaf salah silap,dan ketelanjuran insan kerdil yg bernama NORBAZRIANA ini
bantulah aq ntok menjadi lebih baik daan terbaik dalam meniti kehidupan yang akan datang
mudahan Allah memberkati kamu semua
jazakumullah~


eidulfitri mubarak~



Dalam bemesra mungkin terkasar bahasa,
dalam bergurau mungkin terlanjur senda,
dalam berjanji mungkin ada yang belum dikota,
dalam berbicara mungkin ada yang tersinggung rasa
dengan rasa keikhlasan dan rendah hati
keampunan dipinta atas segala kekurangan diri
mudahan ukhwah diredhai Ilahi



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

ikhlas,

BAZZ


merasmikan~


ari sabtu lepas,lepas tawaf satu lowyat, aq plg dgn 1 prasaan hampa.. benar, syukur aq pnjtkn krn tlh mnemui ape yg aq mahukan disane..tp ade 1 ag bnda yg bermain2 d fikiran ni..

amendenye bazz?

huu.. tntunya ase rugi x sambar broadband..tp mhl sgt laa..modem RM300,rate 68..sameje cm memula aq usya 2-3bln pas ngn dayah, terfikir gk nk bli wimax..tp ade ke cheras ade line,tp kt bngi x smpi ag linenye..huu

tp..

ape yg mbuatkn aq terasa sesalannye ialah bila blek mktb nk on9,wireless plk da lost no where..akibatnya 12jam tnpa henti lptop aq bjaga ntok mndownload software n mkmt yg amt dperlukan pd mlm itu dgn meminjam moderm munirah..huu pnt2

nmun,sudah2nye kami dpt biter yg benda alah tsebut ade kt UKM

jd dpendekkn cter, skalung ucapan mkasey buat munirah sb bg pnjm modem ntok smntara pd mlm tu n cud sb sudi tman aq tawaf low yatt smlmnye n mira sbb same2 mendorong aq mmbuat kputusan ini lusanya di pesta konvo UKM.

jd ntok tidak mmbuang masa ag..





saya dengan ini merasmikan pengaktifan broadband celcom..

~ngee.. best2 xyah lg nk pnjm2 o mlepak d cc lg,mdahan aq kan mndpt mnfaat drpdnye~


psst:.sape2 yg bminat ley la kontek i kay?moderm harga standard pc fair, hny RM50/month.

padamu ku bersujud


Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
Selain hanya nama-Mu Ya Allah

Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

(Chorus)
Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
Hamba-Mu yang slalu bertakwa

Ampuniku Ya Allah
Yang sering melupakan-Mu
Saat Kau limpahkan karunia-Mu
Dalam sunyi aku bersujud


Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah


Pada-MU...

psst: apa yg berlaku kini mungkin kfarah buat hamba yg kerap melupakannya,ayuh kembalilah.. ~padamu ku bersujud ~

virus MJ vs SYSTEM RESTORE


tatkala dunia tgh gempar dgn wabak H1N1,kami kt KPI ni ngah kalut ngn virus MJ atau lbih dkenali ngn virus michael jackson yg mnyerang ym2 bg pengguna pc yg on9 ..

memacam gak la usaha n fikiran tlh dikerah ntok carik pnwar dan menyahkan virus MJ ni tp x bhasil..ade yg cube uninstall ym n install smula...xpon install virus scanner baru,ade yg cdgkn tukar password ym n ade gak yg suh Format je.. adois jenuh btol ..sgt la mggangu tmbh2 nga musim bz mula mnjelma,smpaikan cian kt sorg mmber, runsing palenye bile kna maki2 ngn org lain gara2 virus ni..malah ade yg smpi mggelarkan ni virus laknatullah..dasyat sngguh n ade gk kwn yg tnye,MANA JANET JACKSON,xmow amik adek de blek ke??haishh..

aq pon x tkcuali..malah da mnjadi slh sorg penyebar nyer (tnpa sdar taw bkn sesaje..huu,aq hny mgsa keadaan) tp syukur la ade mmbe oldskewl shout kt ym, katanye die da xder virus daa..so aq pon cpt2 mnuntunt ilmu dr die..(tq juan!)

n pastu, barulah aq taw apa itu kgunaan SYSTEM RESTORE,

System restore sangat berguna sekali bagi sistem komputer karena, ketika sistem mengalami masalah sama ade masalah virus, registry,o masalah lain, masalah tersebut bley diselesaikan melalui system restore..

mudah je..
1)klik start--> all program
2) accessories-->system tools-->system restore
3)klik kt tarikh sblom kite djgkiti virus tu..next..next..
4)restart

n alhamdulillah stkt bbrape jam ni ok laa,xde plak aq dgr aduan pape, o ym termati sndrik pon tidak..ok la kot kn?

so the winner goes to SYSTEM RESTORE!!

psst:bazz da x ingin ke angkasa tp ingin back to school,hee da bley tdo lena ni,assalamualaikum~

seni dalam pendidikan

monday blues dtg ag..
tp aq ttp mnggagahkan diri dtg ke kelas pagi ni..wah~ sb ade 1 je booster yg aq perlukan tiap2 isnin ntok merajinkan aq dtg,bkn assmbly o usrah..tp subjek SENI DALAM PENDIDIKAN aka SDP.

SDP ni bley lah dipecahkan kpd senilukis dan muzik,sgt sronok blaja ilmu SDP ni tmbh2 dpt lecturer yg unik n kreatif cam EN Mokhtar..byk karya masterpiece yg kami wat dlm klas amalinyer..hihi..masterpiece la sgt..salu jer kna kritik dek bliau..tmbh2 klw disuruh mlukis..tp siyes x rase ape, malah bertmbh minat!

cthnye cam td,awal2 cikgu ckp de xmahir nk ajar muzik2 sb klbihnnya pd senilukis, tp bley plak cikgu agihkan 3 kump n hasilkan bunyik2 dr perkakas yg ada dlm klas sambil menyanyi lagu knk2.Bliau mahu mnilai kump mane yg bjaya menensemblekn pkakas2 tsebut bersama dgn lgu atau tnpa lagu(ade muzik latar je)..jadi mcm2 gak la alat yg mnjadik mngsa cam pensil kayu,tin biskut,senduk,plastik,botol air n etc,jadi pas dberi ms,kump 1 yg tdiri drpd grup llaki bwk lagu can mali can,grup 2 lagu bapaku plg,n grup kami bwk lgu jong jong inai..

kata cikgu kump 1 x brape kemas muzik latarnyer sbb x ckup korum ,kump 2 ble mnyanyi ok,bile x mnyanyi x dpt tgkp rentaknyer..n lastly kump kami..cgu ckp ok..dpt tgkp muziknye ble x mnyanyi..hee bgga2,wpon men hempok je pon..plus,seb bek aq google lirik jong jong inai ntok entry sblom ni..hehe


nilah antara percussion yg di ensemblekn oleh percussionist amatur kump kami




botol yg diketuk oleh yan(tiada dlm gmbar),botol nescafe pnuh skru n paku yg dgoncang oleh awatif,pencil case yg dgesek oleh kak ros,pen yg di tiktok oleh kak baie n jag yg dipalu oleh bazz..


hmm..ble dkenang blik,dulu2 ms di bangku skola rendah,klw tny sbjek ape yg diminati da tntu aq xkn ckp seni punyer..no no no..xkan xkan..

sb seingt aq laa klw mtplajaran seni jer,bile tang lukis2 ke warna2 ke msti salu x siap n knalah bwk kerja yg comot momot tu blek umah, n msti kna mrh ngn encik abah,sb de x suke aq spent byk ms wat menda alah tsebut bbnding wt matematik depannya tiap2 mlm..dan kna denda x ley tdo, selagi xley jwb..huu

tu blom ag bab muzik2 ni,lg laa jenuh aq nk hapal not rekorder yg mngluarkn bunyik ntahpapentah..n aq mmg x minat nk msok ptndgn nyanyi2 solo2 ni(sb gru beso dlu suke wat ptndgn nyanyi2) hatta nasyid scara jemaah skalipon..smpaikn pnh la ms dajah 4 ustaz tu tnyer np awk tamaw msk nasyid n siap test vokal ag kt dpn klas n ustaz ckp ok jer tp aq ttp xmaw..last2 sbbkn sume org kna wakil klas, kna la ngapal teks msk bcerite n besyarah.. adoiai..tu kot jadik peramah
(byk ckp snonyer),ngee~

jadi aq bknlah berbakat sgt n bminat sgt pon bab seni2 ni~

tp aq mndapati amtlah berbeza keadaan dulu dgn skg dimana keterujaan untuk blaja adalah membuak2 dari keterujaan ms skola rendah dlu.. mgkn sb ms skola rendah dlu,sb kite slalu dihantui dgn pasaan malu bile salah main, malu bile x lawa dr org lain, n malu bile cikgu x tampal karya kite sb x dpt A malu kna gelak dsb..tp pendek kata sume tu stat dr MALU kn?kn?

tp tu dulu,skg tidak ag..tataw laa nk ckp ati ni kering o insensitive..cume mgkn aq stju dgn ppth 'alah tegal bisa biasa' kot..sbb 1 ktika dulu aq pnah rase malu n mdh down ble dkRItIk dan dmarah..specially smasa mAen bonang dlm team gamelan PEKOMPERI..salu kna mrh ngn Cikgu Isa dpn kekawan lain..tp itulah adat belajar, dan aq x salahkan cikgu pon sbb mmg jenis aq kot..kna marah bru pickup lbih skit hee..akhirnye, Alhamdulilah...berkat kesukaran itu barulah tawu manisnyer menikmati saat KONSERT MUZIKAL PEKOMPERI itu

namun ape yg bestnyer blaja SDP ms aq d bangku mktb ni,aq salu rase ingin maju ke depan n menjana eleman kecerdasan pelbagai yg ada dlm diri ni..dan Aq gk sedar yg kite perlu saling mlengkapi antara satu sama lain..cbe bygkan lagu jong jong inai tu klw sorg je hempok, alamat ntahpape la rentaknye kn? jadi...apa yg penting??


KERJASAMA!




psst: ssungguhnye apalah ada pada irama dan lagu andai tidak senada..
Andai dipisah... lagu dan irama..Lemah tiada berjiwa....hampa~


jong jong inai

Jong jong inai
Mak ipong waja wali
( 2X )

Jong jong inai
Mak ipong waja wali
Sepak tunggul inai
Berdarah ibu kaki
( 2X )

Semangkuk jerluk
Sepinggan dagang
Tak cukup pulut
Tambah nasi dagang
( 2X )

Jong jong inai
Mak ipong waja wali( 2X )

psst...lgu rakyat ini swai dnyanyikan bilamana anda tensyen mlihat inai dijari anda yang da x nmpk cam inai, (pengalaman sbnar penulis bile ada curiosity yg sgt tgi~)

n sambil aq google td,jumpe la artikel ni..tahukah anda hukum membuat ukiran2 inai di tgn .
klik sini ntok maklumat lanjut

apa dalam ati?

saat ptama kali aq tgk bendA alah ni,trus aq da terdetik akn blaku ssuatu..

HEART BREAK

psst: aq x mahu berhujah apa2 dan hanya ingin senyap sb itu yg salu aq lakukan bile hatiku di breakkn oleh kamu~
hingga kamu akn kata,bazz aq x suke tgk ko wat muke cmtu~tp kamu xpulak tnye nape kn??
jadi biarlah hanya aq dan Allah sahaja yg tau apa dalam ati ni ..
maafkan aq n moga Allah menyembuhkan HEARTBREAK di hati kamu dgn izinnya~

task of the day~

Assalamualaikum
lame x on9 dan berblog..elok2 nk on9 tetiba dpt pesanan plak..iaitu..TAG
hihi..tag kak adah pon x wat2 ag..sory ea..
dan ni adelah tag yg cik odie paksa aq wat~

1. Beside ur lips,where is the favourite spot to get kissed?
-besides lips?naa.. 2 blh pipi n dahi + big hug(yg ni pakej) specially from mak n abah

2. How did u feel when u woke up this morning?
- sleepy n sejuk..(td pg ujan lbat)

3. Who was the last person / people you took photo with ?
- few bazzfrens ms p kg janda baik smalaM~

toh pn munirah,pn seri pqok,datin yani,en fadhli,dato zul,en aiman,Mejar klon sasman,dan datin paduka odi (yg tiada dlm gmba sbb saje x mow ltak gamba bg mnunjukkan die tgkp gamba)

4. Would u consider urself spoiled ?
- home alone, ble gagal wat sumtin,n salah faham~

5. Have you ever had a best friend who was of the opposite sex?
- adalah few..kna cek dlm facebook~

6. Do you want someone to be dead?
- tamaw

7. What does your last text message say?
- jom p makan~

8. What are you thinking right now ?
- lapa,beshnye klw ade org blanje

9. Do you want someone to be with you right now ?
- yup..hate when i;m alone..

10. What was the time you went to bed last night ?
- kol 12.30 kut..pas mandi trus zzz..

11. Where did you buy the tee you are wearing now ?
- foc je.. abah bg sbb ade tulis jbtn blia sukan WKL

12. Is someone on your mind right now?
- my rumate,sbb nk ajak die mkn kt kafe sat gi

13. Who was the last person who text you ?
- =)

14. TEN Lucky Person to do this quiz.
1- kak adah(sory x dan wat tag akak sbb xde gamba ag)
2- syaday
3- wani
4- zeida
5- dia hana
6- cud
7- sakinah
8- bam
9- diba
10- odie,pqok,kak mun(klw diorg ni rajin ar..nt kite discuss kt HQ)
bonus--->my followers

1. Who is no.2 having a relationship with ?
- papa aiko (x knal org tp de bc dlm blog de tls gitu)

2. Is no.3 a male or a female?
-ya she's ladies.. sgt vogue =P

3. If no.7 and no.1 get together , would it be a good?
- dah dorg adek bradik..mmg besh jadik my private kaunselor

4. What is no.1 studying about?
- bizworld.. BAZZsya!!

5. When was the last time you chatted with them?
- tak engt plak

6. Is no.4 single?
- single kah??hehe

7. Say something about no. 6.
-suke melaram+garang+best buddies time tgkp gambar(we r cam's addicted~)

8. What do you think about no.3 & no.5 being together?
- ok kot,sbb ms skola dlu
mst pnh meeting ktua dom kan..

9. Describe no.9.
- pipi adalah asetnye..hihihi

10. What will you do if no.6 and no.9 fight ?
- ajak robek join skali..sbb biasenye gaduh2 dlm fb je kan?lol

11. Do you like no.8?
- yup

12. How about 10?
- my BAZZfren ever..mkaseyh n sorry 4 everytin...syg korg sume!!

cam nk tag ramai ag..tp dorg x wat blog ag..so sape rajin amik je tag ni dan wat kay~
lapa dah ni..buhbye~

~dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung~

hari baru bermula lagi...

n hav to admit yg aq salu sgt ckp.. xsuke!!x suke isnin~sgt pnat sb da elok2 ct kna kmbali kpd rutin harian! (monday blues laa ni). tp ari ni tetiba rase cam neutral jer..mgkin sbb mggu lpas kami ber"sekolah" stret 7 hari seminggu jadik ari isnin ari ni dah x rase cam ari isnin sgt kut..hee (go away monday blues!syuhh!)

dan yg menariknye,hari ini dak2 junior ambilan julai 2009 baru nk mndaftar masuk ke mktb ni..ramai sungguh...14 kelas! memacam kos smpai x terhafal dah~
pelbagai krenah,appeArance dan impression yg dpt dilihat dan dibuat sepanjang kol 8-12td.. sama ade dr yg begelar bakal guru pelatih atau kluarga si bakal guru pelatih.. daH mcm2 aduan n luahan kami dgr dan hadapi stat dr taklimat kt pintu msuk sampai la mreka tiba di kaunter kewangan yg berada kt tgh2 dewan.. tu blom lagi bukak kaunter kat kafe bsama ajk swasta yg lain..ngee..

dan 1st time maa pgg duit cash dkt 20k..mane tak nyer...1 klas ade 10 dak prempuan x 14 kelas x $128..
uisyh,da bley jadik duit hantaran dah ni..camtuh la antara tugas cgu ble kt skolah nt, lg laa byk "$'dan'k' nk kna kutip... tp egt! jgn klabu mata dgn bnda yg bkn hak kita hatta sekupang pon kelak dikire di akhirat kelak..ngeri2
jadi, elok je pas kire2 dan pasti xde sape nk byr yuran dah,kami pon anta laa ke HEP..

juga, arini baru laa memasing sedar,yg kami snarnyer da layak begelar senior slpas dok dkt 3 thn da rupenyer kt mktb ni..thn dpn da stat praktikum..kmudian ade ag 2thn stgh nk mnuntut ilmu pendidikan kat sini sblum diposting..huu prasaan cuak+teruja+seriau sume ade tmbah2 pas tgk video cgu2 kna posting kt pdalaman ms sambuatn ari guru kemarin..mudah-mudahan Allah mmpermudahkan urusan kita semua bagi menjadik seorang murabbi yg cekal...amin~

mls nk ckp byk.. ingatan ntok diri sendirik dan dak2 junior yg kot2 terklik blog ni
ingat2 n pepandaila bawak diri kat tmpt baru
~dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung~


psstt:tanx to diba,cud n farah yg melepaskan tkanan bersama pas 7hari bersekolah mggu pas, sronok dpt meregang otot n excersice kt carpark =p



sudah..sudahla tuh

result da kua smlm..abes je perbarisan n taklimat pengakap semalam masing-masing tak sabar nk tgk result kt dpn SUP..dgn prasaan yg dup dap dup dap..kami pon menyerbu papan knyataan di hadapan SUP..
MyEm0.Com

msg-msg terjengket-jengket nk tgk no ic n no giliran..akhirnye mata aq tertancap pada no ini 881006-56-5333 ------>MINE!! aq da x pk ape dah, xdan dah nk tgk pointer2 ni..trus cek catatan kt kolum yg last skali..lulus dan meneruskan pengajian..yg mmbawa mksud: X YAH REPEAT!! dan yg lawaknye.. bkn aq sorg yg x tgk pointer dlu..tp ramai ag bfikiran sama ngn aq...
MyEm0.Com
dan masing-masing mengucap syukur sambil mengurut dada


sumenye gara2 subjek BAE3103- bahasa arab elektif yg sgt killer ms sem lpas..mmg killer..elektif je pon tp sshnyer mngalahkan dak2 base arab major..mntg2 laa dorg dpt spot n spot kami plak x kua..(nada jeles n x serik2)
MyEm0.Com


n macam bese biter result kua akan kukabokan pada mAk abH.n macam bese aq akn ditiupkan ngan kata2 smgt oleh ayhanda bondaku yg berbunyi..kakyong ni lbih kurg ajer kptusannye tiap2 sem..naik skit-trun skit-naik skit-trun balek.. MyEm0.Com
dan mcm bese sbg ank yg suke ngelat,aq pon akn ckp..alaaa,yg plg tgi pon 3.8

tp tetiba aq rase nk tarik balik ayt td...sbb aq ase da taw pe pnca mrkah akan naik skit-trun skit-naik skit-trun balek tiap2 sem..n silap2 repeat paper..mende alah ini ialah SPOT

pemenda SPOT ni? of coz laa ramalan kn..bile ia muncul?of coz laa nk dkt2 peksa kn?bgus aper SPOT2 ni..aah,yer,mmg pon,tp..
makin lame makin aq sedar yg snanye SPOT ni bawak -ve impact buat aq..(x ckp org lain ea..)bknlaa nk ckp yg aq bguuss sgt smpai x perlukan SPOT..tipula kan?

cume, KEBERGANTUNGAN thdp spot mmbuatkan aq sntiase ASE cam brada lam zon selesa n mkin manja mngade n bmharajalela..pekataan ALAAA...TAPER, BIARLAH, HAFAL AJER..sume tuh da makin sebati..n bile x ley jawab n sjibik cam soalan SPOT tuh mulelaa tepuk dahi n cuak giler...tkot nk kna repeat paper..abes laa mrkh,da laa carry forward etc
MyEm0.Com


adoiai..mcm manelaa aq ni??haish.. smpai bile la nk mantapnye klw bkn aq yg usaha ntok mntap?smpai bile laa nk mahir khususnye lam base syurga ni ?kekadang segan gak bile ade lect yg sesaje recall soalan2 ttg plajaran dahulukala tp x dpt jawab..jadi terpaksa angguk je n sengih2 bile mereka ckp...


علم في الكتب ليس في الصدر

ilmu dalam buku je bkn dalam dada..klw x kua peksa x bacer..nilah yg dikatakn sistem pendidikan yg berorientasikan pperiksaan.agk2 ble mngajar nt bley ke nk marah ank murid sbb xdpt A atau ckup2 mkn jer?tmbh2 sbjek yg bkn teras ni..
MyEm0.Com

so,seolah-olah mnjadi tradisi, bak kate shbt2 aq..kami akan menanam azam baru setiap kali bermulanya sem baru untuk melipatgandakan usaha,tamaw dah blaja last minit..nak wat assgment leklok,fokus etc..tp akhirnye..


haishhh...past is past,bazz!sudah..sudahlaa tu..MyEm0.Com timekasih kpd kekawan yg sntiasa berada disisi..hidayah,munirah,odie,pqok,sarah,fiza,bam etc...sem lpas tlalu byk pkara yg patot kite jadikan pengajaran kn?huuu ssungguhnye ALLAH xkan ubah nasib seseorg klw bkn dia yg cube mngubahnye, SOMETHING IS BETTER THAN NOTHING..bazzsya!!

kegilaan ANNUR udah bermula~

so many thing to do LATELY.
deadline jz around the corner~

burst out wif so many hi-expectations

wanna run away..to other planet maybe~
aish..not ready yet~

so all..keep on track..GO GO GO!!
G . R . A . F . I . K



menanti di barzakh

arini ase cam sayu ajer..sejak akhir2 ni biter ttg kmatian ahli kluarga shbt2 aq sering kedengaran..ajal menjemput tak kira usia..bsediakah kita menghadapi saat itu?cukupkah amalan ntok dibawa bersama?huu aq takut... tetiba tercetus untuk mendengar bait2 lagu ini...renungkan dan hayati bersama(T.T)
klik sini ntok dgr lagu


Ku Merintih. Aku Menangis,
Ku Meratap. Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Perjalanan Rohku,
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda,
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh,
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan,
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Seusai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan,
Tetapi Ia Sebenar Kejadian,


Kembali Oh Kembali,
Kembalilah Ke dalam Diri,
Sendirian Sendiri, Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dibuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali tidak sanggupku Untuk Mengulangi,


Jantung Berdenyut Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan
Kini Aku Merasakan
Di alam Barzakh Jasad Dikebumikan

Ku Merintih. Aku Menangis,
Ku Meratap. Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata

"berkerjalah seolah2 kamu akan hidup 100o thn lg dan beribadah seolah kamu akan mati esok hari...ayuh persiapkanlah diri kita,ssungguhnya mati itu pasti."