kursus adobe indesign vs photoscape?

Pada 26jun-28jun yg lepas,suatu kursus adobe indesign telah diadakan diHotel Cool Point,tanah rata,cameron highlands anjuran biro Penerbitan JPP dan redaksi Annur 2009/2010. Antara penceramah jemputan ialah Encik Roshdan wakil dr PTS publisher ntok mengajar ilmu adobe indesign dan Cik Zehan,pensyarah BM ntok slot kewartawanan


byk tempat menarik sempat kami lawati. antaranya ialah kedai souvinier IKA,strawberry park,cactus farm,n ladang teh

kursus ini diadakan bagi memantapkan kemahiran semua unit dalam redaksi tentang pembikinan majalah Annur yg akan datang.setiap unit perlu menguasai dan tahu menggunakan perisian ini bagi memudahkan unit grafik mengedit.
unit grafik yg cambest : hafidz(kecik),hafiz( kaber),akmal(cucud).diba,asfia n bazz


byk pengalaman and ilmu bguna yg kami dpt semasa kursus ini..diharapkan agar aktiviti seumpama ini dapat diadakan sebagai insentif kepada redaksi bg menghasilkan majalah yg berkualiti,seterusnya mengharumkan nama IPGM Kampus Pengajian ISlam.

pssst: ksimpulannya nk ckp kt sini...indesign x master lg tp photoscape da terer daa...haha tanx pd incik ciko-Dragon krana menaja laptop dan cik cud cam krn menurunkan ilmu photoscape

bakal cikgu disiplin?wah!

akhirnye minggu pengurusan pelajar da pon tamat...sminggu x masok kelas..pekabo klas pon x tawu..sampaikan ade member tanyer aq shift ari2 ke? haha ni laa yg nk cite skit ni

arituh balek je dr UMP kami trus load brg ke bilik gamelan kt dewan besar..pada ari yang same pendaftaran KPLI SR dan JQAf tlh pon berlangsung pg tuh..tp aq x isau sgt sbb aq x brada bwh biro tsebut..tp..jeng jeng jeng skali dpt AJK DISIPLIN...(mst ramai tlung gelakkan aq ni..almaklumlah kt skola dlu rajin break disiplin..) (+.+)

mmndgkan kuota AJK thn ni adlah minima,maka kami telah diagihkan tugas sama ada sesi pagi atau ptg mengikut arahan ketua biro memasing..jadik kjenyer sesi pg :bgn sblom kol 5pg-bunyikan loceng-amik khadiran-grak p msjid-sarapan-dgr talk-abes shift kol 1.30....sesi ptg :dgr talk-LDK-riadhah-mkn mlm-grak p msjid-dgr talk-post mortem camtuh la dr slasa-khamis..jumaat x p kot-sb nk p cameron highland..besh2

tp syukur Alhamdulillah,xde paper tkanan yg berat2 kmi time..byk gak pngalaman yg menarik kmi dpt spnjg MPP ni..espcially mlm kesenian n mlm provokasi ..hehe..baru taw cane nk psiko org lbih dwasa dr kite..di samping tu dpt knl2 ngn akak2 KPLI dr mcm background,ade dr oversea,aade yg da lame mganggur..ade yg skadar guru sandaran walhal pemegang ijazah yg bkualiti,ade yg da kawen,ade gk yg bru pas pantang dsb.jadi atas kekangan2 dan kesulitan tu lah ramai yg mohon ntok masuk ke dalam bidang ini

tp bg aq..MPP adalah salah satu pengajaran dan peringatan yg pnting buat diri yg kdg2 alpa ini..ikhlaskan hati,dan sesungguhnya kusyukur takdirku di sini...(T.T)

K.A.M.I @ UMP

alhamdulillah,usai sudah event di UMP.. puas ati laa dgn layanan dan pengurusan yg diberi..tip top! kitowg diambil dan dihantar oleh bas UMP sendirik,ble sampai smpt la merase jadi international student skjap sbbnyer dok ostel dowg.1 bilik 4 org..best maaa ostel die! dlm bilik ade aircond n kt toilet ade heater(excited sbb kt mktb xde..haha). then makanan yg dsediakan pon mmg besh2..

kemudian pjalanan dtruskn ke bandar Kuantan dimana letaknye Hotel MS Garden.kami difahamkan hotel ni kire 5star otel la kt kuantan..dan slpas loading dan setup brg kami pon wat sound check.Mulenye msg2 cam cuak2 gak sbbnyer..bley plak keyboard cgu tetinggal! adoiai ..da smpai phg bru prasan..tp alhmdulillah cgu cam cool jer..katenyer taper2..ni pengajaran buat sume...(ayt cgu mmg salu ade double meaning.kna pk, nt laa da fhm nt,aq translate ). strusnye dihidangkan ngn minum petang.. pastuh kami pon melepak laa kt suiteroom otel ni..ecewahh padahal sume longgok satu bilik bersama Umi K n Umi Hajar.

bhdapan ngn otel kami,ade laa mall..skali Umi K bley plak ajak sape yg nk mronda kt mall tu..mulenyer cam ramai la gak nk ikot,tp mengenangkan kami kna dinner kol 6.30 n masih ramai yg beratur didepan toilet dan keletihan... last2nye hanyelah zati dan yati serta aq je yg msh gagah bjalan , so kami pon mengescort Umi K ke mall tersebut..tapi sudah2nyer dak yati n zati berpecah dgn kami sb dowg nk carik brg manakala umi lak nk carik travel bag sbb zip bagnye da rosak n air ECPI..berbekalkan pengalaman aq mengescort macik2 aq bershopping,so aq ngn riang ria nye berjalan ngn umi.gpun umi sgt sporting.. byk gak la petua-petui yg aq dpt,smpaikan ade plak yg ckp ank beranak ke sb kami pggl Umi..n Umi pggl aq Bad..ngeh tp jenuh gak la carik air tuh kt kedai herba n toko jamu tp xjumpe2.. cuak gak ble tgk umi da mcm nk tumbang,tp de kate klw x dpt air tuh ley ganti ngn pisang,sYukurlah ade giant kt situ,so dptla sesikat pisang montel, pdhal bkn montel sgt pon..alhamdulillah Umi segar balik. barulah aq tahu yg snanye pisang dpt menurunkan tkanan darah krana kandungan potassiumnye tggi dan ia adalah alternatif lain ntok merawat pening2..so sape yg ade mslh ni..bley la tanam pisang pasni..

pastuh,ktowg pon rushing la bersiap n trun dinner kt otel tuh..majlis mkn mlmnyer stat kol 830mlm tp ttamu dah ramai daa..btterfly is in our stomach..tp cool2,selawat n zikir bak kate cikgu...plus,cgu dpt pinjam keyboard..so sume kmbali besemangat.so bmulalaa pesembahan kami time org makan..so xde r nmpk cam kecur liur sgt kan?haha antara lagu yg dimaenkan dlm tempoh 30 minit tuh kbykan nyer lgu slow2 dlu ..sb takut audien tersedak lak dengar lgu rancak2..blm masuk kompang ag kang cekik plak..hehe tu pon ade gk yg sggup x mkn dr mule smpai abes sb nk concerntrate..lagu2 yg sempat dimainkan ialah, UDA DARA,MOHABBATEIN, ASSOLATU WASALAM, MY WAY, LENGGANG KANGKUNG,APEK MARJINA WAU BULAN,DAYUNG SAMPAN,PANDANG2 JELING2, TREK TEK TEK, AYAM DEN LOPEH,DAN ditutup dgn JOGET PAHANG. alhamdulillah,di akhir psembahan,kami dpt tepukan yg gemuruh..syukur,mkasey2 sgt terharu..(T.T)


& mcm bese, ble da abes show...123..poiee!!(tagline tgkp gamba yg baru)


so mlm tuh kami berangkat balek ke ostel,aq sempat jumpe najibah anuar..lame x jmpe die..borak2 tnye kabar msg2..smpt laa recall kngn aq n jibah break rules ms kt sambest dan cte2 sal kekawan lame..hehe dkt kol12, kami pon balik bilik..esoknye kol 8 pg da bgerak plg ke mktb tercinta..to zahidah: nt2 laa bile ade gamba2 cambest,i upload k..x collect ag kt incik cameraMAN..=P

~mkasey PEKOMPERI ntok memori ini~

psst..wpon kt mktb xder heater dlm toilet dan aircond dlm bilik..tetapi tilam bilik 202 tetap kurindui..hehe okes nk tdo nt jgn luper adab tidur yer kekawan..daaa~

entri khas: angklung

hm..arini da masuk ari kedua brada di maktab..cutiku yang berbaki 3 hari lg telah dikorbankan gara2 event PEKOMPERI yg terbaru kitorg nk join ari ahad ni.. majlis makan malam kt Universiti Malaysia Pahang(UMP). insyaAllah.. Tp atas kesediaan dan peluang serta ingin mencari 1 lg pengalaman baru, so x de la kesah sgt pon..sbb jauh perjalanan luas pemandangan,kn?=)

so seperti biasa,klw da namenyer balik awal ntok event,maka otomatik x ley lari dr latihan2.. ikutla kelapangan yang ade,samaada stat pagi,atau petang atau malam..kami pon maen laa 3-4 lagu spy kami akan terbiasa dengan nada dan tempo sesebuah lagu tuh (ala2 jamming laa).


Bagi event kali ini, aq telah diamanahkan ntok memegang angklung yg bernot
E11 dan F4 (tiap2 org mst pgg satu) dan keterujaan aq bertambah sbb kali ni dpt pgg angklung besar..knape aq suka angklung bersaiz besar? sbb bunyiknye lagi BESH ble digoncang so kite akn mnunggu2 ntok mengongcangnye... gpun,slame ni ahli perempuan dpt maen angklung yg kecik2 aje!

tp personally,aq rase sgt teruja n kagum sbb sjak kebelakangan ini Ustaz Isa salu menggubah 2-3 lagu dan dijadikan medley..so kami kena sentiasa alert dgn tempo dan baris2 dalam notasi yg diberikan..jenuh2..antara lagu2 killer yang kitorang dah praktis
TREK TEK TEK+ AYAM DEN LOPEH+TANAH PUSAKA,JOGET PAHANG+JOGET ANGAN X SUDAH, pANDANG-PANDANG JELING-JELING,ACI2 BUKA PINTU+SEMALAM DI MALAYA+APEK DAN MARJINA. dan rase2nye pasni mst cgu akn update lagu baru punye laa..ngeh

so sbagaimana yg dijanjikan,aq nk laa syer skit sal angklung ni.. copy paste from
http://pekomperi.blogspot.com/...hehe..


Apa itu Angklung ?

Angklung merupakan alat muzik tradisional yang amat popular di Bandung, Jawa. Angklung merupakan alat muzik yang dibina daripada buluh dengan setiap picnya disusun mengikut skel diatonik muzik barat. Ini menyebabkan repertoire lagu yang lebih meluas dapat dimainkan.

Dalam ensembel angklung, penguasaan tempo yang tepat dan kemahiran pendengaran yang tinggi amat diperlukan kerana seorang pemain pada asasnya hanya memainkan sebuah angklung sahaja( satu bunyi). Permainan angklung ini memerlukan disiplin yang tinggi, persefahaman dan kepekaan di kalangan setiap pemain angklung dalam melaksanakan peranan masing-masing bagi menghasilkan suatu muzik yang indah dan harmoni.

psst: okes nk siap2 p latihan ni..doakan pjalanan kami selamat dan sgalanyer bjalan lancar..
plus, wish me do well, balek nt nk kna join mgu pengurusan pelajar baru (MPP) plak..

سنة حلوة يا اختي !


samat ari ulang tahun yang ke 22 buat sahabatku, Cik Munirah.. semoga apa yang dihajati mnjadi kenyataan... daku selalu mendoakan kebahagiaan n menyokong dikau dari blkg..
moga bertambahnye usia brtambah juga keimanan dan ketaqwaan pd Nya~




teringat ms memula jumpe kt BPG 3thn lpas.. haha..lawakkan?
pkenalan kite bermula dgn perbalahan.. tak sangka sudahnye kite tercampak kt tempat yg sama,(sah2 pacik interview tuh saje nk knakan kite kot,ngeh) tp xsgka bley kwn baik dgn kamu hingga ke saat ini..
mkasey kerana keprihatinan dan kebaikanmu,hanya Allah yang mampu membalasnye.. huhu
~sayang kamu~


Happy Birthday

Myspace 2.0 layout

kerinduan n keteringinan~

semenjak 2-3 menjak ni...ase cam terliur je...teringinnye nak makan choc indulgences secret recipes tuh...huu .terbyg2 rase choc de yg pahit2 manis n cheese de yg masam2 sdap tu..alaalaa..

ni sume gara2 tgk choc indulgence kt page syaday ritu...ase cam lame je x makan.
(kekonon on diet la sgt...lol)


cam sdap kan? bygkan klw de baru kua dari freezer..aish.. (sory syaday, kidnap gamba ko..x sempat nk google dah!hehe )

teringat ms ktowg wat special request kt munirah..3 pieces cakes..blueberry(pqok), macadamia(od), n indulgence(bazz) dan kitowg makan bejemaah kt blik208..

..alaahai ...rindunye kat korg...(T.T)
nt lek mktb nt nk ajak geng memburu kt secret recipes..x dulik..sila amik perhatian ye kekawanku..

psst:actly nk ckp yg snanyer baru blaja edit gamba..credits to cik wanie sbb berkongsi ilmu.. slebihnyer..klw ade sesiape yg teringin nk wat amal jariah nk blanje aq spotong kek sorg pon,syukur alhamdulillah,kcik tapak tgn nyiru sy tadahkan..haha.(bazz da senget~)

Virus Influenza A (H1N1) dan TANGAN?

ada sesuatu yang menarik perhatian dan pemikiran aq arini ..kes Virus Influenza A (H1N1) dan TANGAN!

nape?

sbb... asal tgk tv je, iklan H1N1. tgk tv je, iklan cuci tgn. jenuh.. dasyat sgt ke dah kes H1N1 ni?
skali kbtln mak beli paper. jadi,ternmpaklah...

PETALING JAYA - Malaysia mengesahkan 2 lagi kes baru influenza A (H1N1) mjadikan jumlah kesemuanya 11 kes yang dilaporkan di negara ini sejak pertama kali dikesan bulan lalu. 2 mangsa tersebut baru pulang dari Manila,Filipina dan Melbourne,Australia. Sehingga kini , terdapat 27,824 kes yang disahkan di seluruh dunia dengan 141 kematian di 74 buah negara. Menteri Kesihatan Datuk Seri Tiong Lai berkata kerajaan belum lagi mewajibkan pemakaian topeng muka berikutan pningkatan kes ini.Namun langkah memakai topeng muka tetap digalakkan terutama pada mereka yang batuk dan selsema .
- petikan KOSMO! jumaat 12 Jun 09


ishk! da makin ramai rupernye.. ksianla plak, amenda la sbenarnye Virus Influenza A (H1N1) ni?

Virus Influenza A (H1N1) adalah sejenis penyakit respiratory yang ditemui dalam kawanan babi disebabkan oleh virus influenza jenis A (H1N1). Selesema babi ini dikesan saban tahun dan biasanya terjadinya kepada mereka yang mempunyai kaitan dengan babi. Manusia biasanya tidak dijangkiti oleh virus ini tetapi jangkitan terhadap manusia telah dikesan. Virus selesema babi telah dilaporkan merebak dari manusia ke manusia lain.


hm..cmtu..ksian2..tmbh2 ble aq terdengar member2 aq ramai yg x jadik blek becuti mesia gara2 H1N1 ni, ksian dowg..

belek2 lg..tjumpalah...tahukah anda apebenda yang ade disebalik tangan anda?


tangan anda boleh menjadi tempat persembunyian pelbagai jenis kuman.Membasuh tangan dengan kerap terutama sebelum makan akan membantu melindungi anda daripada kuman. Ini kerana tangan adelah medium utama untuk kuman pelbagai penyakit merebak iaitu melalui sentuhan.

cuci tuh bkn men cuak2 air jer (jadilah..nk buat syarat..) atau bersabun smpai pnuh sinki (nk bsih dan wangi..) TIDAK!! watpe ssh2.. amalkan je 7 langkah mudah ni.. C U C I L A H

C - cucilah tgn dgn air dan sabun
U - ulang menggosok tapak tgnmu
C - cuci kotoran yang ada di celah jari
I - ingat gosokkan kuku di tapak tgn
L - langsungknlah tpk tgn mu
A - air scukupnya mmbersihkan kotoran
H - hamparkan tuala dan keringkan tgnmu

untuk kesihatan!! C U C I L A H - cucilah tgn!!

see? sng je... siap ley nyanyi lagi. ade taw lagu die..for those yg still engt lagu ni (ms kite skola rendah kut ) ley la nyanyi sambil cuci tgn. tp..jgn korg wat konsert lak lelame kt sinki tu,da la membazir,kang x pasal kna marah ngn mak ayah nt,bil air sape nk byr!

Jadi kat sini saya sbg salah seorang dari pihak berwajib (lantik sendiri..haha) menyeru pakailah topeng muka pada mereka yang batuk dan selsema supaya org laen x bjangkit sama dan rajin2lah jaga kehygienan tgn anda..kang x pasal org len yg dijangkiti tanpa sedar..x ksian ke? (tu blum aq bukak cte sal perokok, lg xley bla!)


engt! org yang berguna adalah org yang memberi manfaat kpd org lain bknnye org yg memudaratkan org lain dan bukan juga org yang tahu bercakap je dan mencari salah org laen
.(naudzubillah). okes nk p cuci tgn..daaa

Which side of your brain is dominant?


amacam?? korg ley baca kalernyer atau sebut kalernye? ssh kan?actly, ni part of kuiz kt facebook,aq da hilitekan few keywords..kot2 ade match ngn korg ke.. so checkitout!

Bazz took the Which side of your brain is dominant? quiz and the result is
You use both sides equally.v(0-0)v

Right brain individual: Right brain individuals are intuitive, creative and imaginative. They are flexible and are concerned with the bigger picture rather than details. They are impulsive and spontaneous and do not like time limits. They have difficulty explaining ideas verbally and prefer illustrations to verbal instructions.

Careers: Architects, Artists, Salespeople, Psychiatrists, Musicians, Politicians, Teachers. (Interpersonal, Emotional, Musical, Spiritual, Talker.)

Left brain individuals are analytical, articulate and to the point. They like identifying details and are more logical than intuitive. Left brained people have good communication and persuasion skills.

Careers: Engineers, Systems Analysts, Technicians, Accountan
ts, Librarians. (Administration, Conservative, Organization, Planner, Structure.)

pssst: snanyer, x keysa pon kite ni dominant kt belah kiri ke knn sbb hakikatnyer..2-2 ade klbihan dan potensi tersendri..tugas kite gunekan otak dan akal yg Allah berikan ntok buahkan fikiran yg excellent dan terjemahkannya mlalui skill dan pbuatan kite sebagai seorang dewasa kerana telah mumaiyiz bagi kanak-kanak yang tahu membezakan baik dan buruk, tol x? renung2kan dan slmt beramal~

resepi tempoyak~


smlm ade member tnyer..bazz ko watper cuti? aahla aq watper ek ct2 ni? mm stakat ni rutin kt umah ialah tlung mak kmas uma,on9,msg2,smbg blek..lipat kain,n plg best...tlung mak msk

nape aq ckp plg best?

yg bestnyer mak aq laa..aq bknnyer pndai masak pon..bliau cume p kdai pepagi n pastu..

"kakyong mak ade bli paru..wat smbal yer"-ok
"kakyong mak ade bli aym.. wat ns aym ea?-baik
"kakyong arini msk tempoyak!!"-erk..tempoyak?
mak aq sengih..lalu bkata: "mak nk p umak macik pah jap..mak taw blek da siap!"

oh emak,veto btul arahan bliau~

aq pon mggaru kpala yg x gatal. cane msk tmpoyak ea?l upelaa..(ni la masalahnyer dak2 asrama..teori byk tp skill terperam..ngee~) isau lak ,klw x mlepasi had piawaian masakan mak aq nt..huhu~
tp aq ttp mmbuka peti ais n amikla bhn2 brikut:


3 ekor Ikan kembung (salu org gune ikan patin..tp xde lak)
2 senduk tempoyak (agk2,ikut la nk byk ke skit)
sebiji bawang merah (tumbuk)
2 batang serai (dititik)
1 sudu serbuk kunyit (guna kunyit hidup pun boleh)
5 biji cili merah (tumbuk)
4 biji cili padi (tumbuk, nk pedas tmbah la lagi)
taugeh kasar (gune timun biasa pun boleh)
garam & gula secukup rasa

bpandukan ingatan yg engt2 lupe dan mggunakan cara masak aq yg tersendiri..Mulakan ngn بسم الله الرحمن الرحيم insyaallah,senang je.

seingt aq..msk tmpoyak Tak payah tumis..
semua bahan yang ditumbuk tadi tmbuk n masukkn dalam periuk.gaulkan bersama 2 senduk kecik tempoyak...ikut suka ati laa,tp aq suke pekat2..(mm, time ni la nk gunerkan kuasa air tangan,ngee~)

Pastu masukkan air, dengan serbuk kunyit, garam, gula. Kalau nak kuah banyak, airnya lebih la kan.mmandangkan tempoyak aq cam da lame..so de lbih masam,jadi lbihkn gule..tp jgn la smpi mnis lak..agk2,mmg ikut sesedap rase aq la taruh gule n garam

Jerang sampai mendidih. Pastu masuk ikan kembung td ,memandangkan ikan tu kite x goreng dulu..so aq xde potong2 pon,so that xdela isi ikan pecah2 dlm priuk ble dikacau nt...then aq masukkan taugeh kasar..ishk klw ade lambok mst sedap..tp ikut laa..

kacau2..rase..Bila dah mendidih, kira dah masak la tu.bg la sesaper rase dlu ok ke x..(abes sume org kt rumah aq bg free tester) stlh diowg ckp bley laa.Bolehlah hidang .. pastu makan ngn nasi bsame kuarga terchenta~

psst:aq lupe tgkp gamba..ms p dapur nk usya ade ag ke x..tgk2 mak ckp da abes..haha =P..ni resepi aq naa..korg msti lbih hebat ..nt ley ajarkn k~

entri khas: gamelan

salam

ok arini saya nak buat entri khas: tentang gamelan..aih..nape tibe2 je terfikir nk cte sal gamelan ni?

sumenye gara-gara gatal wat kuiz kt facebook arituh..
"HOW WELL DO YOU KNOW ABOUT bazzrianne..ade la 10 soalan yg konon-konon bkaitan ngn diri aq..dan stelah dianalisa, antara soalan yg ssh org nk jawab ialah ,apekah name alatan gamelan yg saya pnh main?
  1. gendang anak dan ibu
  2. yg susun2 cam periuk tuh :bonang
  3. yg cam xylofon tu: peking
  4. gong
rata-rata kekawan aq jwb gong..salah la..jwpnnye "yg susun2 cam periuk tuh:bonang"


jadi ni la BONANG, atau pon name dalam ic de BONANG PENERUS



BONANG PENERUS ni lbih kecik skit dr BONANG BARON n lbih nyaring "ketung-ketang" de apabila diketuk..stakat ni yg aq pnh jmpe dan main..ia ade spuluh jenis n mnghasilkan bunyi yg berbeza bg stiap satunyer dan disusun diats para de mengikut susunan
6-5-3-2-1
1-2-3-5-6

n utk pngtahuan anda semua BONANG PENERUS dan BONANG BARON kecik skit bbanding KENONG dan amatla berbeza dgn GONG. Sume instrumen2 ini menghasilkan bunyi yg berbeza2 kelangsingan,kenyaringan,n ke-muff-an nyer.

tp klw tnye "HOW WELL DO YOU KNOW ABOUT GAMELAN?" sah-sah aq pon tak dpt fullmark

Perkataan gamelan berasal dari Bahasa Jawa yang bermaksud ditabuh atau dipukul. Alat-alatnya mempunyai larasan yang tetap atau ‘fixed tuning’ dan permainan muziknya dilakukan secara ensembel.Muzik gamelan dikatakan telah wujud semenjak T.M 1 lagi. Ia dipercayai berasal dari Indonesia dan alat gamelan yang pertama kali dicipta ialah gong. Pada zaman pemerintahan kerajaan Demak di Jawa, muzik gamelan digunakan untuk berdakwah oleh sunan (kiai) kepada orang ramai pada masa itu. Kini gamelan dikenali di seluruh dunia sebagai muzik etnik yang mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Dimulakan oleh salah seorang Wali Songo yang digelar “Sunan Bonang”.
Beliau menghasilkan gamelan yang dinamakan Gamelan Syahadatain dan gamelan ini digunakan untuk berdakwah. Kini gamelan tersebut terdapat di Masjid Demak. Gamelan ini juga pernah dimainkan sekali ketika Maulidur Rasul.


n pastu terdetik la nk tgk discovery sal "making gamelan" n "rhythm of gamelan makers" kt youtube.



akhirnyer barula aq taw,rupenyer sgt la ssh nk wat alatan2 gamelan tuh.. antara ayt yg terngiang2 kt tinge ni.. gamelan's making is a tuff works,and requires more strength,carefullness n stamina sbb antara process n proceedur nk wat alatan gamelan ialah
  1. melting
  2. forging
  3. synhcronizing
mmg tabik spring la kt dowg ni..maunyer tak..slame ni aq taw main je..(tu pon x expert2 ag)
n pnh la wat hipotesis sndiri dgn Wa'a, camne laa dowg wat gamelan ni n bezakan bunyik2nye.. .ktowg siap ukur diameter stiap 1 bonang tuh..sume lain2..ishk,mst rumitkan nk wat instrument ni n bezakan bunyi de..tu blom kire ngn GONG,KENONG,PEKING,SARON BARON,DEMONG..

tp x la menyangka mmg rumit skali sprti dlm youtube tu..

punyer la dahsyat..kalau tgk dr mule smpai abes,korg akn perasan die punye worker sume tukang-tukang besi yg tough-tough,api die bkn takat-takat api kt dapur tu tp api yg mletup-letup dan merecik-recik masa melting process...bahaya sungguh!

pastu msa proses menempa lak dorg kna conquering metal,mengetuk pkai tukul yg amat besar dan berat..mmg kluarla urat besi n muscle2 yg ade..nk tempa 1 gong pon smpai 4-5 org..ntah bape lame la satu tu amik masa bape lame nk siap..ishk2

dan drpd pengamatan aq,synhcronizing process pastinye lebih rumit..silap sikit dowg kna wat lek smula..mmm mencabar tol
dowg tpaksa persisting traditional and art...cane tu?1st kite bley nmpak mlalui ukiran2 kayu yang ade pada gamelan tuh sndri..btapa berseni dan tradisionalnye ukiran tuh..hm,tgk pacik tu ukir kayu cam sng je..hehe ye ker?cube try test wat sndri..silap2 jadi kayu api kot..haha..

dan 2nd bg memastikan stiap alatan tuh menghasilkan bunyi yang berbeza,dorg kna wat trial n error bebanyak kali..ketuk2 tempa,ketuk2 dengar de nye vibration,ketuk2 fikir..such hard work makes me appreciate these instrument more...

sonok main gamelan ni snanyer...wpun ssh benar aq nk pandai (T.T) tmbh2 masa zaman itu tader note stand..kna hafal je..salah ketuk skit lari tempo..jenuh. kena marah...tp alhamdulillah, aq dberi ksempatan blaja ssuatu yg baru..smpt gak la join bberape event cam,majlis perkahwinan,iringan ntok konvokesyen, dan yg plg xley lupe...wat konsert pekomperi yang pertama, thn 2008. very precious moment..


antara lgu yg aq pnah blajar dan mainkn dgn bonang ialah ialah,

lgu2 tradisional: lenggang kangkung,dayung sampan,wau bulan etc
lgu2 org kawen:
bunga rampai,tari tualang tiga,slmt pngntin baru etc

lgu2 remix: mohabbatein,my way,uda dara,dikir putri,ayat2 cinta etc
lgu2 medley:
trek tek tek-ayam den lopeh-tnh pusaka etc


ade yg ckp "apa kelas main alatan tradisional ni.." "tak glamor,xde prospek.." "cube masukkan ngan breakdance ke sampling ke..." aq senyum je bile dengar..bialah org nk ckp ape dan seperti yg salu dipesan oleh Ustaz Isa dan Poie dalam tazkirah mreka,

"ttpkan hati dan fikiran kite main ni dgn niat dakwah..jika kita niat untuk akhirat, Allah akan bagi dunia dan akhirat... tp jika kita niat untuk dunia sahaja, Allah akan bg dunia saja dan tak bg akhirat.. =) "

pssst:da bley jadi pnulis thesis da aq ni...n now i'm addicted ngn instrument baru lak-iaitu angklung!! nanti-nanti la aq wat entry sal angklung lak..

hybrid theory

ari 1st aq brade di umah..n spnjng ari, aq mngabiskan masa2 yg tluang tuh by surfing tenet mnggunakan hybrid ni n berokband yang ditaja oleh odieqa88..

syukurla hybrid da ok slpas dimasukkan ke ICU aritu ,meaning aq pon otomatik ok la~

actly,hybrid ni lptop aq...mira yg suggest ntok ltak name ms memula mmiliki laptop acer aspire 3641NWXCi...sb nk partnerkan ngn "jojo" die..in fact, ktowg la trend-setter kt mktb dimana kamilah antara org 1st yg lekat sticker blkg lptop... lol~


tringat zmn ksusahan aq dlu..xde lptop..sdey je ble org len ade,tp awak xde..bkn sb x bsyukur dgn ape yg ade, tp ia mmg satu kperluan, bkn kehendak semata-mata..mmg kna ade! xkan la, nk pnjam2? org len pon nk gune gak kan? menda alah ni pon bkn skit2 regenye..nk bli sndrik,x reti,x mampu...yg ade masa tuh hnye la pendrive kingston 512mb $ 45 ntok smpn2 mklmt...nk cucuk2 kt org pon x brani sb tkot virus jgkit kt kmpter org.. (zmn dedulu la katakan..jahil...to he-who-must-not-to-be-named ,jgn gelakkan sy!)

huhu..cane la x sedey kn? akhirnye,pd sept 2006,mak abah x smpai ati...dowg blikan la hybrid ni smbil diescort oleh abg sdare aq yg agk mahir la bab2 ni..

mmg satu kperluan..jz imagine...dpt asgment je smpi 4-5 task,mktb lak da standardize kna type pkai arial font 12..x pon traditional arabic font18,bley ke pakai handwriting sjibik font tersebut?haha..kagum gler la klw boleh..

nk djadikan cter, ms sem 2(ms ni da ade hybrid la kan)..pnahla aq trase sgt malas nk type arab,mmndgkan ade few frens yg kurg kmampuan mmiliki sjibik lptop,(ksian kt dorg...aq fhm~) maka..ats ehsan ustaz masrur,ktowg dbenarkan tulis tgn..mmg diakui tls jawi dlm base arab lbih mdh dr type komputer..so aq bjaya siapkan awal n submit...namun selang beberape mggu...aq dipanggil oleh lectrer jbtn arab,ustzh nurul huda ntok jmpe ngn de slpas abes asembly pg..

"bazriana,enti ade mslh kwangan ke bazriana?
ah sudah..pehal lak ni...

"er..x ade,nape ea ustzh "jwbku plik smbil mngejapkan pegangan pada hybrid yg mcm nk jatuh..
"eh,ana egt enti xder lptop,npe tls tgn bazriana?"

laa...tu ke rupenyer?see?gara2 mls nk type gne kompter, n skit punyer "rajin" aq tls jawi..ustzh ley lak tnyer aq ade mslh kwangan ke x ?sptut aq ckp je ade..mst ustzh support aq kn?kot dpt benq ke,compaq ke bes gk kn?hikhik

tp..wpon da ade lptop sndrik...sptutnye aq hepy tp da nseb aq kn..x srupe cam org len...knape??
sbb.. lptop aq asalnye 256MB DDR2..skali abg sdare aq tuh suh upgrade trus 1gB..de ckp kasik laju... sudah2nye... asal aq on je mati... on je mati..apekes?almost a month gak la jadi gitu..mengusungla aq si hybrid ni jumpe pkr2 kompter kt mktb..tu yg salu lpak ngn kak dyg,kak syaza kt blok e n kak ain,kak tasya,kak nadia n abg wan yg wt praktikal kt mimos.smpt la mnuntut skit2 ngn dowg .. smpai hybrid ok lek n smpai skg kontek dowg wpun dorg da kje ttap,dan abg wan pon da kwen ngn kak tasya kelmarin..di ksempatan ni sy nk ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU buat anda bdua (smbil mengetuk kompang lagu kawen bertih johor) haha~


k2,smbg lek...

klw nk cter byk yg gak yg aq wat ntok kesejahteraan si hybrid ni.. n pastu aq bru knal mcm2 gajet n pctools cam hardisk,headphone,sticker,installer,ink,mp4 n etc. asal ade pc fair,mst ase nk g,saje nk mramaikan umat kt sane..pdhal same je cam g lowyat kn? haha

hm..klw nk cter pe mslh si hybrid ni mmg x terkata da..bluescreen, batery kong, skrin blink2, retak..hardisk bunyik nk mletup n latest laptop aq patah dua!!ganas kn?

stakat virus n bluescreen tuh..besenye aq format sndri jep...nseb baek da pnah berguru..tp klw kes yg dasat2 tuh..mmg kna p anta repair la.. 1st repair,terpaksa angkut hybrid ke taiping jumpe ngn kwn bpk rah,uncle tu glu skit blkg skrin yg retak tuh n tuka ape ntah bg merepair blink2 yg blaku kt skrin hybrid tuh,kna la ade ongkosnya kn..tp better la,klw x jnuh aq nk mnaip sb skrin x ley trace keyboard~

pnah gak skali tuh,ble on laptop aq bbunyik cam nk mletop..tik tok tik tok..pekes?malah ,sempat la, aq roger pakar2 kompter yg aq knal,dorg pon ckp-sorry bazz.. x pnh dgr kes paranormal cam ni.. last2, scara kamikazenye ,aq pon mmbranikan dri mmbuka hardisk n menukarnye dgn xternal hardiskku..tgk2 da cair rupenye hardisk dlm lptop aq ni..panas kot.. mane x nyer..guna non stop...2 asgment stiap 1 mlm..mmg xley lupe la ms tuh...tensyen stay up 2mggu xilang lg,tup2 da ade mslh baru... ilang abes sume doc asment yg ade...gmba2 ag..game2, sempatla aq pakai ptua pqok ,suh bgkus msok dlm peti ais then on balek kot2 dpt save sumtin,tp x bjaya gk...xder rezeki aq..namun syukur alhamdulillah, mujur aq smpt gk submit sume asgment...klw x..nauzubillah

cuma rentetan drpd glu yg uncle tuh wat dulu,menyebabkan retak yg ada mnanti belah..sptot tkr jer trus cover hybrid tuh,tp x mmpu aq, smpi $300 maa..da la masa tuh bljr mndu pakai dwit sndri..kring elaun~ last2 abh aq terpaksa la mempomen laptop aq.. lalu bliau memasang engsel seakan2 engsel pntu pada laptop aq..tanx abah

yg lawaknyer....aq mmg pnh mimpi hybrid patah dua..dlm mimpi tuh..aq selotep gler2 la ,n tamaw gtaw abh, sbb serba salah.. da la abh pnh ckp, klw rosak ko bli sndrik..x sangka lak tjadi btul2..haha..smpaikan ade membe ckp..tgk ko cam ayu je maen gamelan...tp x sgka ganas gak..lol..

last year, ms ktowg kna bkampung dlm bilik psidngan, 3hari gara2 nk siapkan majalah mktb..sbg ajk grafik,laptop aq laa yg plg uzur..sgan gak,klw dlu aq je yg pakai smpi 1gb, la ni...org da pakai 3gb..haha!! pnah la ade skali tuh..cuak!!smpaikan berderau darah aq, ble hybrid begegar cam nk ptah je ms penyelia kami gerakkan skrin nk tgk hybrid...nseb x patah tol2..fiuh~

tp last2nye patah gak...sbb retak dua2 belah..berkat pngalaman smasa mnjadi pengawas spbt dskolah dlu.. aq mggunakan book holder ntok mnegakkannye atas meja stady..hebat x?haha

last2,da x ley bla sgt..aq pon p la mnghadap DYMM Sultan Badri Ahmad n Sultanah Rabayah Saidon ntok mengadu naseb..tp 1 la yg aq respek ngn parents aq ni..dowg mmg mndidik aq dgn ssh!!er..msod aq..dowg mndidik aq n adek2 spy biasakan diri dgn ksusahan sblom dpt ksenangan..ble kite ssh nk dpt sumtin, bru kite lebih mghargai..mmg la klw ikutkan aq bley je bli sndiri.. tp, tanpa restu n keizinan mak abh,aq xkan ke mana~

n mmg pon,wpun aq da tgl skit2 lg je nk bli ..ms p lowyat ngn bazzfren aq,dayah ms ct study week ritu..abh ckp abh nk repair dlu...n de ade clique yg offer lptop..malah berkat nsihat sakinah n kakaknye ms jumpe kt mid ritu,aq pon ikut la kptsn abh (wpun adela tragedi yg blaku..tp xdela smpai ttumpah darah pon..tp tanx dayah sb beri hdayah kt aq~)

dpendekkan cter..aq da tgk da lptop tuh.. tp, dlm pd ms yg sama ,abah da pon mengwelding hybrid n mengskru blkg hybrid dgn besi..tahla, x taw nk trgkan cane tp overall hybrid aq ni still bley dbuka dan ditutup dan berfungsi cam bese..hingga la saat ini ...n save dwit aq dr mmbeli lptop vaio itu..(T.T) dan sempatla aq men perang2,guna dragon , specially.. stiap kali abis exam..rlease kejap otak aq~

nmun,hikmah yg aq dpt nyatakan disini..
1) sifat bg stiap ssuatu yg baharu adelah binasa...xde yg kekal...
2) Redha Allah pada Redha ibu bapa kita
3) ssguhnye ape yg kite fkrkan yg terbaik ntok kite x semestinya baik ntok kite...Allah knows better~

psst:pasni klw ade lptop baru, aq tanak ltak nme hybrid da..abes kna kacuk lptop aq ni ha...syg hybrid n tanx to dragon~