entri khas: gamelan

salam

ok arini saya nak buat entri khas: tentang gamelan..aih..nape tibe2 je terfikir nk cte sal gamelan ni?

sumenye gara-gara gatal wat kuiz kt facebook arituh..
"HOW WELL DO YOU KNOW ABOUT bazzrianne..ade la 10 soalan yg konon-konon bkaitan ngn diri aq..dan stelah dianalisa, antara soalan yg ssh org nk jawab ialah ,apekah name alatan gamelan yg saya pnh main?
  1. gendang anak dan ibu
  2. yg susun2 cam periuk tuh :bonang
  3. yg cam xylofon tu: peking
  4. gong
rata-rata kekawan aq jwb gong..salah la..jwpnnye "yg susun2 cam periuk tuh:bonang"


jadi ni la BONANG, atau pon name dalam ic de BONANG PENERUS



BONANG PENERUS ni lbih kecik skit dr BONANG BARON n lbih nyaring "ketung-ketang" de apabila diketuk..stakat ni yg aq pnh jmpe dan main..ia ade spuluh jenis n mnghasilkan bunyi yg berbeza bg stiap satunyer dan disusun diats para de mengikut susunan
6-5-3-2-1
1-2-3-5-6

n utk pngtahuan anda semua BONANG PENERUS dan BONANG BARON kecik skit bbanding KENONG dan amatla berbeza dgn GONG. Sume instrumen2 ini menghasilkan bunyi yg berbeza2 kelangsingan,kenyaringan,n ke-muff-an nyer.

tp klw tnye "HOW WELL DO YOU KNOW ABOUT GAMELAN?" sah-sah aq pon tak dpt fullmark

Perkataan gamelan berasal dari Bahasa Jawa yang bermaksud ditabuh atau dipukul. Alat-alatnya mempunyai larasan yang tetap atau ‘fixed tuning’ dan permainan muziknya dilakukan secara ensembel.Muzik gamelan dikatakan telah wujud semenjak T.M 1 lagi. Ia dipercayai berasal dari Indonesia dan alat gamelan yang pertama kali dicipta ialah gong. Pada zaman pemerintahan kerajaan Demak di Jawa, muzik gamelan digunakan untuk berdakwah oleh sunan (kiai) kepada orang ramai pada masa itu. Kini gamelan dikenali di seluruh dunia sebagai muzik etnik yang mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Dimulakan oleh salah seorang Wali Songo yang digelar “Sunan Bonang”.
Beliau menghasilkan gamelan yang dinamakan Gamelan Syahadatain dan gamelan ini digunakan untuk berdakwah. Kini gamelan tersebut terdapat di Masjid Demak. Gamelan ini juga pernah dimainkan sekali ketika Maulidur Rasul.


n pastu terdetik la nk tgk discovery sal "making gamelan" n "rhythm of gamelan makers" kt youtube.



akhirnyer barula aq taw,rupenyer sgt la ssh nk wat alatan2 gamelan tuh.. antara ayt yg terngiang2 kt tinge ni.. gamelan's making is a tuff works,and requires more strength,carefullness n stamina sbb antara process n proceedur nk wat alatan gamelan ialah
  1. melting
  2. forging
  3. synhcronizing
mmg tabik spring la kt dowg ni..maunyer tak..slame ni aq taw main je..(tu pon x expert2 ag)
n pnh la wat hipotesis sndiri dgn Wa'a, camne laa dowg wat gamelan ni n bezakan bunyik2nye.. .ktowg siap ukur diameter stiap 1 bonang tuh..sume lain2..ishk,mst rumitkan nk wat instrument ni n bezakan bunyi de..tu blom kire ngn GONG,KENONG,PEKING,SARON BARON,DEMONG..

tp x la menyangka mmg rumit skali sprti dlm youtube tu..

punyer la dahsyat..kalau tgk dr mule smpai abes,korg akn perasan die punye worker sume tukang-tukang besi yg tough-tough,api die bkn takat-takat api kt dapur tu tp api yg mletup-letup dan merecik-recik masa melting process...bahaya sungguh!

pastu msa proses menempa lak dorg kna conquering metal,mengetuk pkai tukul yg amat besar dan berat..mmg kluarla urat besi n muscle2 yg ade..nk tempa 1 gong pon smpai 4-5 org..ntah bape lame la satu tu amik masa bape lame nk siap..ishk2

dan drpd pengamatan aq,synhcronizing process pastinye lebih rumit..silap sikit dowg kna wat lek smula..mmm mencabar tol
dowg tpaksa persisting traditional and art...cane tu?1st kite bley nmpak mlalui ukiran2 kayu yang ade pada gamelan tuh sndri..btapa berseni dan tradisionalnye ukiran tuh..hm,tgk pacik tu ukir kayu cam sng je..hehe ye ker?cube try test wat sndri..silap2 jadi kayu api kot..haha..

dan 2nd bg memastikan stiap alatan tuh menghasilkan bunyi yang berbeza,dorg kna wat trial n error bebanyak kali..ketuk2 tempa,ketuk2 dengar de nye vibration,ketuk2 fikir..such hard work makes me appreciate these instrument more...

sonok main gamelan ni snanyer...wpun ssh benar aq nk pandai (T.T) tmbh2 masa zaman itu tader note stand..kna hafal je..salah ketuk skit lari tempo..jenuh. kena marah...tp alhamdulillah, aq dberi ksempatan blaja ssuatu yg baru..smpt gak la join bberape event cam,majlis perkahwinan,iringan ntok konvokesyen, dan yg plg xley lupe...wat konsert pekomperi yang pertama, thn 2008. very precious moment..


antara lgu yg aq pnah blajar dan mainkn dgn bonang ialah ialah,

lgu2 tradisional: lenggang kangkung,dayung sampan,wau bulan etc
lgu2 org kawen:
bunga rampai,tari tualang tiga,slmt pngntin baru etc

lgu2 remix: mohabbatein,my way,uda dara,dikir putri,ayat2 cinta etc
lgu2 medley:
trek tek tek-ayam den lopeh-tnh pusaka etc


ade yg ckp "apa kelas main alatan tradisional ni.." "tak glamor,xde prospek.." "cube masukkan ngan breakdance ke sampling ke..." aq senyum je bile dengar..bialah org nk ckp ape dan seperti yg salu dipesan oleh Ustaz Isa dan Poie dalam tazkirah mreka,

"ttpkan hati dan fikiran kite main ni dgn niat dakwah..jika kita niat untuk akhirat, Allah akan bagi dunia dan akhirat... tp jika kita niat untuk dunia sahaja, Allah akan bg dunia saja dan tak bg akhirat.. =) "

pssst:da bley jadi pnulis thesis da aq ni...n now i'm addicted ngn instrument baru lak-iaitu angklung!! nanti-nanti la aq wat entry sal angklung lak..

5 comments:

de_qilla88 said...

heee set induksi ko tuuu sgt dramatik ;p

Bazzstary said...

no offence~lol

Bazzstary said...

baru nk blaja2..xpandai ag~

de_qilla88 said...

heeee..keep it up

Bazzstary said...

tanx d..really apreciate it