entri khas: angklung

hm..arini da masuk ari kedua brada di maktab..cutiku yang berbaki 3 hari lg telah dikorbankan gara2 event PEKOMPERI yg terbaru kitorg nk join ari ahad ni.. majlis makan malam kt Universiti Malaysia Pahang(UMP). insyaAllah.. Tp atas kesediaan dan peluang serta ingin mencari 1 lg pengalaman baru, so x de la kesah sgt pon..sbb jauh perjalanan luas pemandangan,kn?=)

so seperti biasa,klw da namenyer balik awal ntok event,maka otomatik x ley lari dr latihan2.. ikutla kelapangan yang ade,samaada stat pagi,atau petang atau malam..kami pon maen laa 3-4 lagu spy kami akan terbiasa dengan nada dan tempo sesebuah lagu tuh (ala2 jamming laa).


Bagi event kali ini, aq telah diamanahkan ntok memegang angklung yg bernot
E11 dan F4 (tiap2 org mst pgg satu) dan keterujaan aq bertambah sbb kali ni dpt pgg angklung besar..knape aq suka angklung bersaiz besar? sbb bunyiknye lagi BESH ble digoncang so kite akn mnunggu2 ntok mengongcangnye... gpun,slame ni ahli perempuan dpt maen angklung yg kecik2 aje!

tp personally,aq rase sgt teruja n kagum sbb sjak kebelakangan ini Ustaz Isa salu menggubah 2-3 lagu dan dijadikan medley..so kami kena sentiasa alert dgn tempo dan baris2 dalam notasi yg diberikan..jenuh2..antara lagu2 killer yang kitorang dah praktis
TREK TEK TEK+ AYAM DEN LOPEH+TANAH PUSAKA,JOGET PAHANG+JOGET ANGAN X SUDAH, pANDANG-PANDANG JELING-JELING,ACI2 BUKA PINTU+SEMALAM DI MALAYA+APEK DAN MARJINA. dan rase2nye pasni mst cgu akn update lagu baru punye laa..ngeh

so sbagaimana yg dijanjikan,aq nk laa syer skit sal angklung ni.. copy paste from
http://pekomperi.blogspot.com/...hehe..


Apa itu Angklung ?

Angklung merupakan alat muzik tradisional yang amat popular di Bandung, Jawa. Angklung merupakan alat muzik yang dibina daripada buluh dengan setiap picnya disusun mengikut skel diatonik muzik barat. Ini menyebabkan repertoire lagu yang lebih meluas dapat dimainkan.

Dalam ensembel angklung, penguasaan tempo yang tepat dan kemahiran pendengaran yang tinggi amat diperlukan kerana seorang pemain pada asasnya hanya memainkan sebuah angklung sahaja( satu bunyi). Permainan angklung ini memerlukan disiplin yang tinggi, persefahaman dan kepekaan di kalangan setiap pemain angklung dalam melaksanakan peranan masing-masing bagi menghasilkan suatu muzik yang indah dan harmoni.

psst: okes nk siap2 p latihan ni..doakan pjalanan kami selamat dan sgalanyer bjalan lancar..
plus, wish me do well, balek nt nk kna join mgu pengurusan pelajar baru (MPP) plak..

5 comments:

zeiDa said...

salam..
eit asal x nampak manjau dalam gambar ko ek??
bukan ke dye join skali??

Bazzstary said...

wah,carik manjau jer? hehe
carik lar..ade tuh..

Bazzstary said...

ade la zeida dlm gamba ke4 de bdiri tgh..klw ko tgk tol2 musti nmpk dr sisi...hehe
yg laen de jadik cameraman kut

zeiDa said...

ala...
ko ngn manjau kan join angklung...
so da nampak muka ko..
x nampak muka dye..
tat's y la aku tnya...
neway sudah nampak...
dye jadi cameraman???
;p

Bazzstary said...

nmpk pon...

hehe biaselah..cameraman x bergaji~