seni dalam pendidikan

monday blues dtg ag..
tp aq ttp mnggagahkan diri dtg ke kelas pagi ni..wah~ sb ade 1 je booster yg aq perlukan tiap2 isnin ntok merajinkan aq dtg,bkn assmbly o usrah..tp subjek SENI DALAM PENDIDIKAN aka SDP.

SDP ni bley lah dipecahkan kpd senilukis dan muzik,sgt sronok blaja ilmu SDP ni tmbh2 dpt lecturer yg unik n kreatif cam EN Mokhtar..byk karya masterpiece yg kami wat dlm klas amalinyer..hihi..masterpiece la sgt..salu jer kna kritik dek bliau..tmbh2 klw disuruh mlukis..tp siyes x rase ape, malah bertmbh minat!

cthnye cam td,awal2 cikgu ckp de xmahir nk ajar muzik2 sb klbihnnya pd senilukis, tp bley plak cikgu agihkan 3 kump n hasilkan bunyik2 dr perkakas yg ada dlm klas sambil menyanyi lagu knk2.Bliau mahu mnilai kump mane yg bjaya menensemblekn pkakas2 tsebut bersama dgn lgu atau tnpa lagu(ade muzik latar je)..jadi mcm2 gak la alat yg mnjadik mngsa cam pensil kayu,tin biskut,senduk,plastik,botol air n etc,jadi pas dberi ms,kump 1 yg tdiri drpd grup llaki bwk lagu can mali can,grup 2 lagu bapaku plg,n grup kami bwk lgu jong jong inai..

kata cikgu kump 1 x brape kemas muzik latarnyer sbb x ckup korum ,kump 2 ble mnyanyi ok,bile x mnyanyi x dpt tgkp rentaknyer..n lastly kump kami..cgu ckp ok..dpt tgkp muziknye ble x mnyanyi..hee bgga2,wpon men hempok je pon..plus,seb bek aq google lirik jong jong inai ntok entry sblom ni..hehe


nilah antara percussion yg di ensemblekn oleh percussionist amatur kump kami




botol yg diketuk oleh yan(tiada dlm gmbar),botol nescafe pnuh skru n paku yg dgoncang oleh awatif,pencil case yg dgesek oleh kak ros,pen yg di tiktok oleh kak baie n jag yg dipalu oleh bazz..


hmm..ble dkenang blik,dulu2 ms di bangku skola rendah,klw tny sbjek ape yg diminati da tntu aq xkn ckp seni punyer..no no no..xkan xkan..

sb seingt aq laa klw mtplajaran seni jer,bile tang lukis2 ke warna2 ke msti salu x siap n knalah bwk kerja yg comot momot tu blek umah, n msti kna mrh ngn encik abah,sb de x suke aq spent byk ms wat menda alah tsebut bbnding wt matematik depannya tiap2 mlm..dan kna denda x ley tdo, selagi xley jwb..huu

tu blom ag bab muzik2 ni,lg laa jenuh aq nk hapal not rekorder yg mngluarkn bunyik ntahpapentah..n aq mmg x minat nk msok ptndgn nyanyi2 solo2 ni(sb gru beso dlu suke wat ptndgn nyanyi2) hatta nasyid scara jemaah skalipon..smpaikn pnh la ms dajah 4 ustaz tu tnyer np awk tamaw msk nasyid n siap test vokal ag kt dpn klas n ustaz ckp ok jer tp aq ttp xmaw..last2 sbbkn sume org kna wakil klas, kna la ngapal teks msk bcerite n besyarah.. adoiai..tu kot jadik peramah
(byk ckp snonyer),ngee~

jadi aq bknlah berbakat sgt n bminat sgt pon bab seni2 ni~

tp aq mndapati amtlah berbeza keadaan dulu dgn skg dimana keterujaan untuk blaja adalah membuak2 dari keterujaan ms skola rendah dlu.. mgkn sb ms skola rendah dlu,sb kite slalu dihantui dgn pasaan malu bile salah main, malu bile x lawa dr org lain, n malu bile cikgu x tampal karya kite sb x dpt A malu kna gelak dsb..tp pendek kata sume tu stat dr MALU kn?kn?

tp tu dulu,skg tidak ag..tataw laa nk ckp ati ni kering o insensitive..cume mgkn aq stju dgn ppth 'alah tegal bisa biasa' kot..sbb 1 ktika dulu aq pnah rase malu n mdh down ble dkRItIk dan dmarah..specially smasa mAen bonang dlm team gamelan PEKOMPERI..salu kna mrh ngn Cikgu Isa dpn kekawan lain..tp itulah adat belajar, dan aq x salahkan cikgu pon sbb mmg jenis aq kot..kna marah bru pickup lbih skit hee..akhirnye, Alhamdulilah...berkat kesukaran itu barulah tawu manisnyer menikmati saat KONSERT MUZIKAL PEKOMPERI itu

namun ape yg bestnyer blaja SDP ms aq d bangku mktb ni,aq salu rase ingin maju ke depan n menjana eleman kecerdasan pelbagai yg ada dlm diri ni..dan Aq gk sedar yg kite perlu saling mlengkapi antara satu sama lain..cbe bygkan lagu jong jong inai tu klw sorg je hempok, alamat ntahpape la rentaknye kn? jadi...apa yg penting??


KERJASAMA!




psst: ssungguhnye apalah ada pada irama dan lagu andai tidak senada..
Andai dipisah... lagu dan irama..Lemah tiada berjiwa....hampa~


No comments: