dicabar.tercabar.mencabar

assalamualaikum

ok ade 2 ag paper yg mnunggu ntok dgoreng sok dan lusa..cabaran sgguh~

tp aq amatlah malas ntok hafal time2 sjuk da ala2 kt kutub da ni~

jadik lpas berhibernasi dan guling2..ternampak laa rubik ini (ade gak pggl rubrik) yg tlh lame bermastautin di tepi katil..

snanye da lame da bli mnda alah ni krana dicabar oleh die yg bkenaan tp smpai laa ni x dapat disolve2 lg..jnuh laa nk wat....haish

inilah rupenye sjak ari ptama discramblekan..fuh~

jd lpas mencube dan mencube lagi..aq pon terfikir ntok menggoogle lam tenet How to solve rubric cube..hasil dr pencarianku dptlaa manual ni : at first kna solvekan wana ijau membentuk + , kmudian T disetiap sudut warna..

tp mlgnye..x bjaya gak,dpt sparuh jalan je patuh de scramble balek..tercabar btol!!haiya~

penyudahnye bukak speed dial..search je  kt youtube

jeng jeng jeng



part one



part two

klw korg dgr btol2..ade rumusnye nk setelkan rubrik ni..ia dikenali sbg algorithms..mmg  mencabar minda ntok dpraktikan..

-LIST OF ALGORITHMS-

1) Fi U Li Ui

2) Ri Di R D

3) U R Ui Ri Ui Fi U F

4) Ui Li U L U F Ui Fi

5) F R U Ri Ui Fi

6) R U Ri U R U U Ri

7) U R Ui Li U Ri Ui L

8) Ri Di R D

jadi, slamat mencubalah bg yg berminat.. USAHA ITU TANGGA KEJAYAAN...x caye??

tADAAA.. v(^.~)v

amacam? hee..simple je..follow the rules..klw xley back to basic

psst:lgu kau ilhamku adalah dtujukan  kpd incik dlm youtube tuh, andalah inspirasi sy..specially tips yg memula skali..ahaha~

"kawen-mode"

ok, post kali ni dibuat  ngn *malu2* krana ditag oleh cik adek zeidaMyEm0.Com

CIRI2 LELAKI IDAMAN sy ADALAH:

1. sah2 yg beriman,n jg solat,kje stabil

2. syg fmily die n syg fmily sy

3. x mgongkong tp ade leadership yg sgt kuat, sb sy ske mlawan

4. x merokok...suke mkn is better kot (biar sesame kyg)

5.  bahu bidang..(sbb i always need shoulder to cry on...)

6. de akn teman sy bjalan kemane je sbb sy kaki jalan2

7. de akn protect sy ble ade org against sy.. 

8. er,..dah2..ckup tkt ni..mls nk pk~

hee..mntg2 skg excited membe sekolah nk kawen, dgn kite2 pon excited n trus switch to "kawen-mode" ..wpon b4 this andie n kak fie da kawen tp yg mas ni spesel skit,sbb mmg mgikuti preparation de nk kawin dr memula smpi la skg .. siyes ase truja (sbb tetibe tsedar yg kite da smkn dewasa n bkl mlgkh ke alam satu ag tuh) n kdg2 takot gak sbb terfikir gk,da ckup ke psdiaan ke arah itu kn?nk kwen kna ade zauj n zaujahnye,then kna pk restu mk abh lg..then duitnye lg..future plan ag then........MyEm0.Com
KSIMPULAN: kje kawen bknlah pkara yg mudah..dan plukan pengorbanan cam mereka...fuh~

apepon..dksemptan ini, bazz ign mngucapkan slmt pgntin baru buat maslina doraji dan lelaki idamannye pd 21nov ni..mkasey ats jmputan walimah anda..mg Allah memudahkn urusan kalian,n merestui jodoh kalian hinggga ke syurga..mabruk2



ps: mahu pergi..mahu..mahu..tp xtawu laa ley smpi ke x ke tg krg tu,masa tu msh kt mktb ag wpun ct skolah da stat..agk sukar nk gerak sensorg dr bangi ni..hm..cane eh?

haish..ms2 ni yg nk cari lelaki idaman ni..MyEm0.Com

through my window

assalamualaikum

huu..dun know how to start tp yg pasti skg ni dgn pale yg srabot,mood swing x tntu hala..slh skit je sng nk down time2 gini..nk blaja x fokus, pdhal cuak exam nk dkt dah, nk wat itu x jadik nk wat  ini pon x kna...haish...klw bley nk bersendrian all the time n  tamo berharapkan org lain..n klw bley ase nk jadik superpower yg mortal..(TT)

so i'm jz watching out through my windows meaninglessly~ 

 I don’t want much, I just want everything
Thought that I could, do almost anything
One step in front of the other
Thought that I could do it alone

In the blink of an eye, it's just another day
Telling me why, I'll find another way
Got this feeling, got me reeling
I can almost start believing

tetibe aq terfikir sumtin..bley ke kite hidup sndrik walaupon kite rase boleh?mampu nk hadapi semua tanpa moral support from the other?mgkin klw rezeki kite baik Allah kurniakan instinct pd yg bhampiran dgn kite ntok jadi concern ngn keadaan kite,tp what if sbaliknye?mahu terus ego wpun helpless?am i dat kind of person??

I see a spark, it starts a fire
Is this the one worth waiting for?
Thought that I could do it without you
Can’t exist like this anymore

mmetik kata2 blogger http://sayyaff.blogspot.com/: berasa tertekan adalah perkara biasa. Tetapi membiarkan diri tertekan adalah perkara luar biasa yang tak seharusnya dibiasakan. Saya tak rela membiarkan diri yang dicintai ini bergelumang dalam ketakutan dan kekalutan emosi yang saya sifatkan sebagai pembunuh senyap kekuatan diri.

dush..amik sbijik..hee..so jln yg terbaik kte ask for help terutama yg Maha Kuasa to overcome any probs n of coz org kt skliling kite sbb "Di mana ada masalah, di situ tersembunyi penyelesaiannya. Di mana ada penyelesaian, di situ timbulnya masalah.Jadi, berdepanlah dengan masalah bagaikan anda seorang perwira sejati. Usah gentar dengan masalah. Kelak inshAllah, masalah yang akan gentar dengan anda.~"


Now there’s me and you, you and me
We are not alone and we are together
Through my window I can see
Our wildest dreams could be so real

mmetik kata2 blogger itu lg :  You are what you think. Andai anda fikir anda seorang yang bermasalah, ya! Anda memang seorang yang bermasalah! Tetapi, andai anda fikir anda seorang penyelesai masalah, anda telah pun berjaya menyelesaikan masalah yang paling sukar untuk diselesaikan kebanyakan orang yang dihimpit masalah, iaitu; keinginan berfikir sebagai seorang penyelesai masalah.

ase cam ssh nk aplikasikan ,tp..blom cube blom tahu..chaiyo bazz!!

p/s: now i'm watching through my window again dgn new perspektif:alaalaa..kiutnye iklan ni..(^.~)v

another .F.I.V.E. : sukar dlm senang


assalamualaikum

hee..tgh belek2 tenet skali dptlaa msg ni dr seorg bazzfren..ttg .F.I.V.E. lg (ni bkn tag lg yer) tp lima perkara semua kita mahu n kita usaha n kdg smpai sanggup berhabis utk mendapatkannya 
 amendenya?
 
1. wajah yang cantik
2. duit yang banyak
3. kesihatan yang baik
4. anak2 yg cerdik dan berjaya macam kita
5. tidur yang nenyak tanpa gangguan..

da memacam cara dah buat,tp xley gak?so macam mane nk dpt ni?
senang jer untuk mendapatkannya hanya 15 minit setiap hari.


kata nabi saw; “siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zuhur tiadalah padanya rezeki yang berkat dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan, dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak.”

 tp ironinye another F.I.V.E diatas, sukar dibuat wpun senang kn?

kata nabi lg: ‘sampaikanlah daripada nabi saw wlpn 1 ayat ', Allah x tgk FIVE yg ats skali tu, tp Dia akan nilai another FIVE yg kite wat, hm..mgkin yg menyampaikan ni x lah sebaik mane,tp sesamelah kite pbaiki diri n jaga solat kite ok?

all about .F.I.V.E.


assalamualaikum

entry .F.I.V.E.  kali ni ditujukan khas buat dr tri yg dah lame tag. so sorryy tri,bazz yg x buat2 wpun sntiasa hadap lappy ni,jnuh taw nk pk all about .F.I.V.E...so skadar perkongsian pengalaman n pe yg ade dlm otak ktika ini ialah all about .F.I.V.E.~


       A) 5 things I’ve learned so far in life
 

  • blaja ilmu pendidikan dr lahir smpai la kt maktab
  • blaja bwk keta n moto wpun cuak
  • main kompang,gamelan,angklung dlm okestra tradisional pekomperi
  • blaja wat majalah wpon jenuh kna drill 
  • blaja ilmu survival n kepengakapan  kt mukhayyam n camping manik kayu..haha sgt besh

    B) 5 things I’ve just discovered this year

  • kdg2 yg kite suke x smestinye terbaik wat kite,Allah knows better
  • nk drive kna ade lesen besar2,pastu lekat besar2 spy org x bising (ade yg tersurat dan tersirat ni)
  • bile tensen makan,bile happy makan n owh noo muke smkin bulat n bj da x muat!!
  • planed the work n then work the plan..n hate work under pressure
  • i am 21 now,n i've jz discovered that sshnye jadik org dewasa..specially bile kna wat kptusan,byk nk kna pk

  • C) 5 ways I’ve changed
  • cane ea?xtahu laa cane bazz berubah,dpends kt situasi, n sape kite bersame n etc but yg psti  i do change clothes everyday..cikgu kna ar byk bj kn?haha~

    D) 5 things that make me happy
  • be home ngn family tercinta,mak abah,kakngah n adik iqa
  • lepak ngn bazzfren n lectrer yg happening
  • my dragonball n bell (jgn nakal2,nt i sdih)
  • makan berjemaah (x suke mkn sensorg n dlm polistrin..sdih~)
  • model moto ducati kaler kuning (jgn bg sy sdih,nk kna cmpk ke?)


  • E) 5 things I want
  • selalu dgn family
  • selalu lepak ngn bazzfren,speacially kwn2 lame
  • dpt degree dgn honor,(asek main iringan ntok org je)~
  • hidup stabil dimasa hadapan (jauh ag ni)
  • bahagia dunia akhirat ngn mereka di atas

    F) 5 names I want to tag

  • NORBAZRIANA-done
  • dr trisari cahyaningsih
  • sambest blogger: zahida,nad,hanisah, raje,aniz,sakinah,syade,wani
  • ipg blogger: diba,bam,ain, rah,kak ayu,kak ain jpp,cud,izzudin ipkt,syahida ipp
  • n sape2  folower yg rajin

2 bulan

hee,smgt ntok berblog sudah ade..almost sbulan gak x update blog ni..sampaikan username pon lupe dah..ahaha..

so entry kali ni bertajuk 2 bln..nape 2 bulan?sb..bebaru ni tanggal 31 okt hingga 1 nov (2bln la kan?kan?) kami bertiga iaitu zahidah n nadia n bazz tlh kua hang out ngn gembirenye bersame2..bak kate zeida udah terlerai rindu bile bertemu..n bak kate nad plak..kdg rncg2 x jadi..so better redah aje..haha 

sonok x tkate..wpun at beginning tu adelah berlaku insiden kecil di simpang kajai..cian viva elite org tu..tp kitorg da kasik polish baik punyer kt carwash sambil mkn cendol..sdapkan kwn2?

then pjalanan dtruskan tp xtawu nk kemane..alamanda reject,mines reject..jadinye main redah je n buat ptama kalinye dak2 ni sampai ke oU..opss bkn2 ioi puchong(zeida sila jgn marah..n mkasey kpd bliau yg jadik gps-terjun..haha)

so pas psg2,gelak2,usya2..ktorg pon gerak balik n dinner kt villageview bangi..then pas bising2 kt situ kitorg berangkat smula ke ukm n mneruskan xtvt bsg2 kt blk zeida..haha byk tragedi lawaking hingga menitiskan air mata dlm bilik zeida kmudian  da x larat aq n nad pon blk blik nad..tu pon slpas midnite..kmdian kitab dibukak lg kt ats katil nad hingga almost terbit fajr..org stay up stadi..ktorg stay up lain kan nad~hee then nad drives me back after "breaklate"hehe..tanx2

mmg happening laa ble da lame x jumpe n btukar2 cte.plg x thn ble adegan usik mngusik blaku n ade laa org yg wat muke saspen n kalut2,ade yg kuat gelak n ade lak yg kje nk tnjuk skill~hehe

so tulah serba sikit cter selama 2 bln besama mreka,harap2 ukhwh kte dr skolah kn kkal smpi da bkuarga nt~tanx girls 4 da sweetest mmories..sorry klw terlebih gurau o pape..kdg2 ble da rapat kte x sdar minor mistakes..n to zeida grg n nad cool..all da bazz ntok exam korg.,muah!



a pic speaks thousand words,so let it speaks up