alam baru

assalamualaikum

juz a short entry. aktiviti cuti sekolah kali ini ialah annual homestay di perak. dah dekat sebulan gak la aq bertapa bg mendalami lg ilmu kemahiran hidup dan ekonomi rumah tangga sebagai persediaan ke "alam baru" kelak.cecewah

dan alang-alang da dok kampung ni,alhamdulillah berpeluang meraikan majlis mad & sya yang melangkah ke "alam baru" kat ip0h baru-baru ni.diorang ni merupakan kawan semaktab kami.perkahwinan dorg ni unik sebab menggabungkan negeri sebelah barat dan negeri sebelah timur. di samping tu, seronok sebab dapat jumpe kawan-kawan senanye.jadik,di kesempatan ini,saya nak ucapkan selamat pengantin baru buat senior-senior,sebaya-sebaya, dan junior-junior yang dah melangkah ke "alam baru".

sebaya-sebaya yang dah masuk "alam baru". yang tgh2 je.yang lain-lain akan menyusul kemudian kan?insyaallah=)

muke orang yang suke meraikan "alam baru" kawan-kawan

psst: alam baru = kenduri kawen. jadik, sape lg yang suke g kenduri kawen?kenapa? Answer here. (mode teruja nak merasmikan formspring ni.,anda tanya saya jawab,tp sukati sayalah cane nak jawab kan?hee)


"sikit-sikit lama-lama jadik bukit"



salam

baru sahaja usai menonton cite zombie kampung pisang,citer faveret anak-anak sedaraku. gelak je tgk si usin tu bg pepatah yang mengarut-ngarut.terus terlintas nak berkongsi suatu citer.baik,tanpa membuang masa saya ada satu pepatah yang nak difikirkan bersama.

"sikit-sikit lama-lama jadik bukit"

pepatah ni amat sinonim ngan menabung kan? teringat dulu-dulu masa kat sekolah, bank-bank suke datang sekolah suruh kita lek bagitahu kt mak ayah untuk buka akaun kat skim simpanan die.ade macam-macam jenis,eg: yipee laa jumbo laa,nuri laa. Best...tiap2 kali pergi simpan..mesti dapat hadiah.. pastu dia bagi tabung free cani,kan?




tapi zaman dah berubah,ntah memane ntah tabung tu,kebanyakannye dah berkecai sbab kitowg adik beradik suka korek tabung, mak ngan abah sgt ssh nak bg duit kalau takat2 nak beli eskrem,cekedis atau jajan. dan selepas kantoi dan dimarahi,kami dah xde tabung da,huu tragis dan sedih.

tp itu bkn alasan ntok kami berhenti menabung,sbb menabung ni mmg bagus, x semestinye korang kena skema dalam menabung..xperlu juga ade tabung-tabung khas pon taper..malah kalau kita x wat secara berkala pon. tetap boley menabung..contoh, lau korang balik-balik shopping mesti ade baki-baki duit syiling kan?jangan buang-buang merata. simpankan aje..lau tanak duit syiling tuh, meh,bagi kat aq..sbbnye aq jadik sedih bile tgk duit syiling bertaburan. x dihargai tetambah lagi duit 5 sen. tahu x, kadang-kadang sekecik-kecik duit tu laa yang akan menggenapkan duit yang kita ade dan menolong bile kesesakan.


terjadik sendirik kat famili aq,berkat-berkat menabung duit syiling kat bawah katil asalnya, bile dikire semula,cecah seribu lebih. Alhamdulillah dapat topup sikit-sikit ntok arwah opah menunaikan haji 2 tahun sudah. malah berkat-berkat duit syiling disimpan tanpa sedar tu jugak,boleh menyelamatkan kita dari kebuluran bile korang sehelai sepinggang.betul! <------------pengalaman sendiri ni

jadik kesimpulannya.cubelah tengok-tengok sikit bawah katil korang ade x duit syiling dan cube-cubelah menabung ntok masa hadapan ya?

psst: skg ni aq baru je sudah mengira duit syiling daripada tabung cawan ni..agak-agak korang aq dapat kumpul bape? psst:yay! bkn saje xcited dpt tukar duit syiling..tp excited sbb x sgka, asalnya sesaje suka je nk menceburkan diri dalam dunia blogging ni..rupenya ini adalah entry saya yang ke 100..yay!

survival diri



salam

Alhamdulillah,dah selesai 2 paper untuk minggu ini, otot-otot tangan aq pon da kembali pulih akibat cramp kerana mengarang esei bahasa melayu dalam tulisan jawi aritu..jadi,tinggal satu lagi ari isnin nanti..huish,cuak gak aq bile mengenangkan killer subject tuh.





mengapa PQE 3104 itu killer subject? walhal sebenarnye nmpk senang je kot,hafal jelah kan. tapi kalau x engt, mmg hancuslaa.. dan mmg diakui kelemahan aq pada subjek2 yang memerlukan kita menghafaz..lambat skit..boleh nk ingat tp kena amik masa ntok fahamkan sekali makna apa yang aq nk kena hafaz tu...walhal masa dah suntuk ni. tak ke membunuh namenye tu?

perasaan yg aq rase skrg ni sbijik macam masa nk amik peksa SMA n pre-STAM kt skolah dulu..kena hafal gak ni..sume dalam base arab..nak faham maksud mmg x sempat dah.wpun ustaz eizul dah bagi spot da,tinggal hafal je. tp kalau dah faktor-faktor alam sekitar mempengaruhi dan kurang kesedaran kendiri, mmg x dapat la den nak nolong. jadi aq dan budak2 kelas pon berpakat cuba mengaplikasi teknik-teknik survival diri yang efisyen.

apa itu survival diri?

biasanya survival diri ini sgt familiar di kalangan bebudak asrama laa..tp yang baik-alim-taat, aq tataw dorg tawu ke x. sume tu bertujuan ntok menyelamatkan diri.teknik -teknik survival diri ini ada banyak kategori sebenarnya, x semestinye dalam peksa je nak gune,byk lagi keadaan dan situasi yang sesuai digunakan. yang penting ko kena berani-nekad-make sure jgn kantoi- tp kalau cam kes kami yang hampir terkantoi ngan Cikgu Fouziah masa tu,wat je muka innocent. Kalau x, sah2 dapat kaunseling percuma dari beliau..

sempat gak laa aq belajar bermacam-macam cara survival yang sangat kreatif dan inovatif masa sekolah menengah atas dulu, ramai kot guru-guru dalam kelas aq masa tu. tinggal ko nak wat atau tidak je.tapi itu sumer adalah kenangan lalu, jadi tak perlulah aq nyatakan scara terperinci, kang ade plak yang wat kang sbb dulu kt skolah x penah buat. haha.

tak lupa juga cara tradisional mcm dalam video ni..gelak je aq tengok..



video


tp srg dah nak jadik cikgu, praktikal lagi ke teknik survival diri tu? kang murid-murid aq plak yang wat lak nanti. ishk3.
jadi, tepuk kepala,perahlaa otak~


psst: doakan aq dimudahkan dan kuat ingatan ye, kawan-kawan? bak kata seorang pensyarah aq kt sini: nk menghafaz sebenarnya mmg mudah tapi nak mengekalkan hafazan itu yang sukar..


korban

salam

sedar x sedar,kita dah pun masuk ke bln november smlm,011110
rupenye tggl baper ari je lagi aq bakal menamatkan sem yg ntahpape ni dan pulang ke rumah menyambut hari raya korban..

dan mcm biasalah, ade ssuatu yg menunggu sblum anda pulang ke kg halaman memasing..iaitu

EXAM



so all da bazz sumer yg menduduki peperiksaan atau sdg mnyiapkan tugasan, slmt bekorban masa,tenaga,serta wang ringgit(ntok potostet sgala nota-klw ade tradisi peperiksaan tu,engt2 lah kami disini..)harap2 x ade yang terkorban jiwa di saat genting ni..bak kate seorg cikgu selebriti

"relax2 je stady-masuk
stress2-x masuk"

-roy mustang


pstt: sgt rindukan suasana minggu belajar di bilik sendiri..huu mudahan ade hikmahnye pengorbanan ini..wish me luck on: 9/11, 10/11, 15/11

menjunjung kasih

salam

entry ini aq nk mulakan dgn satu soalan, pernah x dengar dialog ini:
"ampun tuanku beribu ampun, sembah patik harap diampun"
pnh kan? sgt familiar dlm cter2 pendekar melayu dulu2 kala kan?tp betul ke kalau kite jumpe raja kena angkat sembah dan ckp camtu?

mari kita terus ke tempat kejadian untuk mendapatkan kepastian.

******

ok,bg sesiapa yg tak tawu... ini ialah istana negara




tempat berlangsungnya...



yang telah dihadiri oleh Encik Badri Ahmad yang diiringi isteri, Puan Rabayah Saidon.


bagi menerima pingat yang telah disematkan oleh DYMM Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin

ktika ditanya pemberita adakah kita perlu mengangkat sembah dan segala ayat didepan Agong? Encik Badri menggeleng lalu menjawab,"xperlu itu semua,hanya angkat sembah dan sebut : "menjunjung kasih tuanku"


ya..nmpknya persoalan kita telah terjawab.
jgn biarkan diri anda diselubungi misteri...kite kembali ke studio =P


************
psst: mode bangga,yaa sgt bangga! wpun abh aq tader laa smpai dpt dato ke tan sri ke dr Agong..tp arini abah dah buktikan wpun x blajar tinggi mana tp, klw niat kite bkeje adalah ikhlas dan amanah dgn tggjwb kite..tak perlu bodek,kipas mengipas,dan kabel2 segala, insyaallah berjaya, gpun rezeki Allah yg tentukan..syukur alhamdulillah

"Behind every great man is a great woman"
Abah: u r great MAN! i'm proud of u
Emak: u r great WOMAN! i'm adore u

luv u both~

gambar



salam

kali ni nk share ttg my interest..iaitu GAMBAR,sume ttg gambar aq suke,x kesahlaa same ade tgk gmbar,tgkp gambar dan edit gambar.
mgkin skg ni mood wat kerja ntok edit majalah da muncul,tetambah dateline da dekat maka seperti pahat dan penukul,barulah terhegeh-hegeh nk wat kerja supaya x stress di minggu pemurnian..

kali ini tugasan aq dalam unit grafik ialah mengedit kolumn karya..jadik perlu mengumpul dan merekaletak gambar yg berkaitan dgn karya yg dah disusun oleh editor2 base arab,base melayu ngn base arab..maka usah dikire bape kali aq on9 setiap ari..dan pastinye google image tu adelah faveret site.

dan beselah,dari satu site ke satu site akan ku jelajah nk carik gambar..dan mmg x bley x, aq sgt teruja tgk gambar2 pemandangan ngn gamba perkawinan yg diedit dgn cantik dan kreatif..dan tentulah pasti,si jurugambar tu menggunakan kamera mcm ni




dan bukan lagi yang camni =P



sgt ancient pggunaan kamera di atas ni.. asenye kamera seumpama ini last digunakan kt umah aq thn 2003 kot..tu pon sbb abah ckp: "ish,malu nk tgkp gambar,org lain da pakai digital kamera dah" lepas-lepas tu,kameranye pon ilang entah kt mana tah..sian die..(tetiba ase nk wat biografi aq sebuah kamera lak..hee)

tp aq mmg truja nk memiliki sebijik DSLR..ni pon ngah fikir antara nikon dan canon,mane satu yang baik..cecewah,macamlaa da ckup duit nk beli..tggu gaji kot,x pon tggu gaji orang lain..ngeh2..xtawu laa bile detiknye kan tiba..smentara ni tgk je laa gambar org dulu, blaja-blaja edit dulu..sok-sok senang.

jadik,tahniah dan timekasih laa pade mane-mane gambar yang disimpan dalam koleksi aq,kemudian dimuat naik dalam blog ataupun majalah ANNUR edisi ke 21..tunggguu~

psst:suke quote ni,“Photography is a way of feeling, of touching, of loving. What you have caught on film is captured forever... it remembers little things, long after you have forgotten everything.” ~Aaron Siskind





psst lg: sng idup ni klw tahu ape yg org lain pk n org rase tnpa kite ssh nk pk pe yg kite dah wat..chill bazz..biarkan jela

rumput yang cantik




video

credit pd incik alan, kerana share video ni..asalnye mmg vdeo pbualan cikgu ngn anak murid tp bile da masuk soalan kasih syg tu,aq kompius skit..ade ke anak murid nak tnye camtuh ea? x brani kut ngan aq.haha.. cam ade hidden meaning je mamat ni

papepon..aq stuju ngn kate2 cikgu tersebut..kite kna menghargai snanye
lg 1,dalam pada kite demand sgt nak carik yang terbaik..cube tgk diri sndrik?
eg: yg lelaki nk yg cantik, pandai masak,pandai ngemas,abes awk pandai jadik imam x?

ksimpulannya..kite juga perlu baiki diri..gpun kalau memilih sgt..takut yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran=)

jadik..selamat pengantin baru buat kwn skolah kami: Ya hartono n Fida..tahniah kerana dah pilih rumput yang paling cantik..smoga bkekalan hingga akhir hayat


psst: sonok g kendurik kawen kawan2..sbb dpt jumpe kawan2 lame..stakat ni aq x pnh miss lg pergi yg djemput..so sesape nk kwen jgn lupe jemputla yerp?insyaallah diusahakan ntok datang=P



awas penggemar kek

salam

psst:nk bgitawu awal2, entry ini berbau manis dan wangi..pasti terliur..tp cuak-cuak gak laaa..


****
siapa yang suke makan kek?
hmm..
haruslah ramai yang suka kan?
sdap,manis,moist,waner-wani lak tu

uish terliur!


dan alhamdulillah baru-baru ini berpeluang merasai 3 jenis kek yang berbeza rasa dan berbeza rupa,..yumm..

1. kek pecan butterscotch


2. kek cawan coklat @ cup cakes


3. kek puding eskrem


sedap dan manisss sgt..tetambah bile makan 3 hari berturut2..keh3
mmg penggemar kek tegar


tp awas! bagi penggemar kek2 di luar sana..di sini ade 1 peringatan ntok anda:

termasuk kek, pastri dan biskut serta susu dan produk tenusu,seumber utama didalamnya terdapat lemak . Lemak juga merupakan sumber penting vitamin larut lemak iaitu vitamin A, D, E dan K, dimana pencernaan lemak dan minyak akan memperbaiki penyerapan vitamin-vitamin ini (Sanders, 1994; Dunford, 2001).Lemak memberikan rasa dan tekstur kepada makanan dan berkait rapat dengan kelembapan dan menyumbang kepada kesedapan serta kenikmatan apabila makan (Drewnowski, 1997; Dunford, 2001).

Dalam diet manusia, lemak menyediakan asid lemak perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh iaitu asid linolenik dan linolik (Dunford, 2001). Asid lemak ini penting kerana ianya diperlukan untuk membentuk struktur lemak dalam tisu tubuh serta membentuk hormon eikosanoid (prostaglandin, prostasiklin, tromboksin, lipoksin dan leukotrinin) yang terlibat di dalam beberapa fungsi tubuh seperti pembekuan darah dan mencegah keradagangan (Sanders, 1994). Walaupun begitu, pengambilan lemak daripada makanan adalah perlu diberi perhatian. Banyak kajian yang menunjukkan kesan pengambilan lemak yang berlebihan boleh meningkatkan lagi risiko mendapat penyakit kronik seperti penyakit kardiovaskular, kanser dan obesiti (Mela, 1994).

haha..cuak kan? sah sume org isau dgn pertambahan berat badan akibat lemak, dan lemak yang ade dlm kek tu..dan pasni serik dah makan kek..hee

tp sekali sekala pesalahnya kan? dan makan tu biar berjemaah..baru sume orang dapat lemak yg baik, sikit2 sorg

moral of the story:

sharing is caring,caring is loving


psst:special tanx ntok penaja-penaja kek ini..diba,mira,munirah.mkasey wat mak,abah,kangah dan adik iqa..ntok my sayang-zahidah,4 da kad..yg wish dan bg adiah,..mkasey byk2 di atas kasih syg korg pd diriku ini..n tanx to Allah who spread the luvs among us..mudahan Allah menngasihi n menyayangi korg juge..luv ya!

it just a matter of time


salam

lame kot x update blog ni..rase tu mmg ade, tp bile nk start mnulis je-jadi terkedu, bile nk mencoret je-mula buntu, rase nk meluah segala yg terbuku tp malu..wajarkah aq menceritakan sgala isi ati, perasaan x keruan aq ni pada status2 di mukabuku dan di diari elektronik ni..faham ke dia?bley wat ape je pun? kaku aje..huu tp takpelah aq try laa tls pape..kang ting tong plak..da ar kje byk x setel ag ni..let's see ape yg ade dlm pale aq skg..

"masalah jgn dicari-cuba elakkan
lawan jgn di cari-cuba elakkan"

tp kalau masalah dan lawan itu x dicari tp x bley dielakkan..cane plak?tataw ujung pangkal tup2 dah menjadi satu masalah bagi pihak berlawanan..jadi,ape care terbaik nk setelkan si masalah dan si lawan itu?adakah patut dijauhi dengan berlari sekuat ati atau mara hadapi dgn gagah berani?

atau

biarkan aje? it just a matter of time

hm..betol ke semudah itu?

pssst: sulit rasenya idop menumpang,trase menyusahkan org..tp hakikatnya dunia ini hanya tumpangan oleh Yang Maha Pencipta buat hambanya..belajarlah bersabar bazz..it just a matter of time.ia akan selesai juga.. soon or later=(

salam eid mubarak


udah sminggu syawal menjelma..di kesempatan ni.. saya dengan rendah diri, ingin mengucapkan salam eid mubarak buat sume yang mengenali diri ni.. mohon ampun dan maaf atas segala salah silap,salah laku,dan salah bicara spanjang berkenalan..sdg berusaha memperbaiki diri .. ukhwah fillah


psst: mood raya kureng sbb baju raya thn ni tak dan nk siap,n sume da dipakai g mengajar,jadi special tanx to zeida,
at least dpt kasut raya..terubat gak ati..=)

aktiviti cuti sekola versi hari raya

ok,seperti biasa bile tiba cuti skola,mesti ade entry khas smpena aktiviti cuti skolah kan.. tp mmandangkan skg ni cuti sekolah nak hari raye, jadi aktiviti kami adek bradek bile berkumpul ialah membuat kueh raya..

jadik dalam masa dua hari dua malam, ni lah antara kueh2 yg da disiapkan mngikut pemintaan org ramai..mungkin x selawa yg kat di pasaran tuh..tp ade secret reciepes..klau korg nk tawu pe rasenye..jemputlah datang ke rumah ye..


kueh faveret org ramai, tat nenas: comel n masam-masam manis


kueh faveret kanak-kanak, yang tak berape nak kanak-kanak pun suka kue ni sbb die crispy=P


ni kueh faveret kawan baik saya ''sarangea mun".. jenuh nak menyagat ntok ko



ni biskut oat, dibuat gara-gara dah x larat nk menyagat kuih sarang semut diatas

sonok wat kueh raya ni..besenye wat time malam laa best,sbb bley rase trus..pastuh, masa kite berkumpul ni lah nak bkongsi citer,nak begurau senda, bley tgk citer sesame dan bahan org pastu gelak sesama..tulaa nikmat kekeluargaan dan keharmonian.so, enjoy!

psst: timekasih kepada yg terlibat dalam aktiviti cuti skolah kali ini..insyaallah kalaw mak suruh wat kueh raya lagi mlm ni,kite wat sesame sambil tgk my boss my hero ye?tp jgn smpai kena marah ngn abah..haha

psst lg: timekasih juga penyumbang idea,dgn ucapan: " xdelah sebakul..sebalang je bahannye"=P


hulurkan tangan ringankan beban


assalamualaikum

0k memandangkan da tinggal seminggu lagi nk raye,jadi saya nk tanye,
sape nk duit raye..sila angkat tangan?



sah2 ramai yang angkat kan..hai..sape je laa yang xnak duit raye kan.. best je dengar bile ade kakitangan kerajaan yang dapat duit raye, yang meniaga dpt duit belanja..ade bank yg bg bonus raye..pendek kate, ade laa insan-insan yang dapat durian runtuh sempena raye ni kan..syukur alhamdulillah

namun bagi orang-orang yg x berape nk berduit kt tgn dan bergaji tetap cam aq ni..agak isau gak bile kite punye keluar tu lg laju dr masuk..mmg cepat2 angkat tgn kalau ade org nk bg duit raye kan...tp mcm x berape layak je dah nk dpt duit raye.Kalau kt kampung ni,asenye anak-anak saudara pon da berbaris da nk pow makyong die,hee..manelah nk cekau duit raya ni..

n all of sudden, aq dok blogwalking sana, blogwalking sini, aq mndapati rata-rata blogger menyiarkan iklan nuffnang..selalu je dgr tp x berminat nk join..malas nk sign up bagai..tp ntah,tetiba ase nk try lak,x rugi kot cuba..klik je..kot2 btol-btol dapat duit raya kan..hehe..so pas godeh2 ape yg patut..agk2 mcm da ok,try je ler tempek kt sidebar tepi tu..tp cam plik la gak..sbb snanye masih x faham lagi how it works..so sgt beharap ade lah sesape yg sudi nk explain or share korg punye experience. erm,nk tgglkan url pon bley.tanx in advance guys.



pssst: di bln mulia ni eloklah kite sama-sama hulurkan tangan ringankan beban..
(sesuai betul gamba2 di atas dgn tagline ni..mkasey kpada model2 sambilan tsebut.=P)

kerana sekeping dvd

adoii kerana ketiadaan sekeping dvd-r kosong.

terbengkalai kje aq..

nk mengerjakan mesin ini...

cane nk jadik juruteknik IT ni..(T.T)



pssst: ssgguhnya penantian itu satu penyeksaan ..sabar itu separuh dr iman
maka..chaiyok bazz..teruslah menanti dgn sabar!
n ntok org kt kulim itu..silelah menanti dgn sabar ye..it's yours..x lame dah nk ari jumaat=P

1st day


fuh..arini first day menjadi murid smula..lebih pnt dari menjadi guru dihadapan..dgr talk aje..n asgnment sudah berbaris..hm..1st day gak berbuka bersahur tanpa family di mktb..haha sume ni tol2 mencabar mental lau tak biase kan?so nk share 1 quote besh..

DONALD TRUMP QUOTES :

As long as your going to be thinking anyway, think big.I like thinking big. If you're going to be thinking anything, you might as well think big.When somebody challenges you, fight back. Be brutal, be tough. I try to learn from the past, but I plan for the future by focusing exclusively on the present. That's were the fun is.

pssst:ksimpulannya.. think big-fight back-be brutal-be tough ..caiyok bazz!

murtabak megi

selalunye bile bln pose tiba,mesti kite akan sibuk pikir n sibuk mencari juadah untuk berbuka.biasanya yang jarang ditemui tu salunye menjadi pilihan.contohnye ayam golek ke,ayam percik ke,kueh muih tradisional ke,ataupun murtabak..kena plak ngn kesegaran air lai chi kang,atau ribena, xpun sirap bandung ..wah kecur air liur!

erm..stuju atau tak,snanye masakan rumah adalah lebih best dr beli kat luar..kurang msg,kurg minyak n lebih berkhasiat n pnuh ngn kasih syg..wah! tp,haish..xkan laa nk uli tepung wat murtabak la plak kat rumah kan..hehe..no need,no need..x smstinye.jadi kt sini aq nk bkongsi resepi wat satu spesis murtabak iaitu murtabak megi..baru je try.sng je rupenye..

bahan-bahan yang diperlukan
  1. 2 peket megi
  2. 4 biji telur
  3. cili api sikit(lau nak pedas)
  4. serbuk kari sikit ( seasoning megi pun ley tp xdigalakkan)
  5. garam skit
  6. daging hancur atau ayam yang dipotong halus

cara-caranya..

  1. celur megi ngn air panas kemudian tapis
  2. pukul telur hingga kembang masukkan sume-sume bhn
  3. panaskan kuali ngn mentega(kurg minyak)
  4. then campurkan megi ngn telur then tuang atas kuali..tggu dan terbalikkan
hasilnya....


ni cubaan pertama..huduh seyh


usaha tangga kejayaan..walaupun ade org kate, zaman skrg naik lif lagi cepat tp jgn giv up..

ni yang kedua..wahaha
bila da siap,ley dicicah dgn kari atau enak dimakan bgitu sahaja..selamat try-test-cuba di rumah yer?

psst; tertarik ngan quote ni..seswai lak ngn bulan puasa ni...kurgkan juadah, bykkan sedekah..selamat berbuka

ramadhan highway code.


psssst: aq tawu susah nk tinggalkan yang bertanda merah tuh..tp kite try laa sesame laa ek? mudahan ramadhan kali ini penuh makna..lets earn high reward with the ramadhan highway code.

sayang..baik-baik taw

arini ase nk pggil sume org sayang..SAYANG..BAIK-BAIK TAW.. muaah

video

(aish2,jgn wat spekulasi..ni gara2 xckup kaseh syg agknye ni..huu.. lagu asal baik-baik sayang by wali band...layan)

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
kan menghapus dukamu sayang
Karena bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengarkan aku

[chorus]Hanya satu pintaku untukmu dan hidupmu
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku di siang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukanSekuat semampuku sayang
Karena bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengarkan aku

[chorus]

Hanya satu pintaku untukmu dan hidupmuBaik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku di siang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

[chorus]

Hanya satu pintaku untukmu dan hidupmu
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku di siang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

psst: dedicated to all my sayangs outhere..yg sdg berpraktikum,gud luck 4 ur observe di masa2 penalti ni(termasuklah aq..) to my bazzfrens yg nk konvo sok luse ni..tahniah n baik2 sayang xoxo
to kakngah.. pliz do take care of urself for us...baik-baik sayang
ntok awak yg baca ni,sayang..baik-baik taw xoxo

adakah kau lupa?

"adakah kau lupa?"

lagu ni da terngiang-ngiang kat tlinga sejak aq perdengarkan dalam kelas 4A..wpun lgu ni snanye berkisarkan ttg kekuatan islam yg menguasai 2/3 dunia satu ketika dulu..tp phrase adakah kau lupa tu tetap bermain2 dlm kotak fikiran aq dua tiga menjak ni..apatah ag berhadapan ngn murid-murid di sekolah

kenapa?

sbb aq hampir terlupa yg satu ketika dulu,aku penah duduk di bangku kayu dan bergelar seorg murid kat sekola..malah merupakan salah seorg murid nakal di sekolah.

tp aq x lupa yg aq syg guru-guru aq..terutama ustzh skola agama: Ustazah rohnani,Ustaz jamal,Ustazah rusmawati,Ustazah Laila Ayu,Ustazah salasiah,Ustazah jamilah..wpun mereka ini,sekadar guru KAFA..gaji x seberapa skola pon x sebesar skola primer tp aq sgt syg dan mengingati mereka sbb aq ase pendekatan n method yg mereka gunakan dulu sgt berkesan dlm diri ini..

ayat paling aq ingt bile mereka mengajar ialah :" Ingat ni smpai mati.." bunyik agar kasar pd pendengaran org lain tp mmg berkesan..sgguh mujarab sbb berkat ilmu yg mereka curahkan itu, aq tidak lupa hingga arini,malah aq kini berdiri di tempat mereka dan menyampaikan semula ape yg mereka penah ajar pada aq dulu..

tp sedihnya aq bile melihat budak2 zaman ini, rata-rata mereka tak lagi menghormati guru, apatah lagi takut ngn guru.malah terbalik! guru pulak yg takut budak..bygkan aq msuk relief klas thn 6A yg sah2 nk UPSR lg 49hari..keje dok main-main aje..dan main-mainkan cikgu..hurm,mmg mencabar kesabaran..wpun asalnya aq saspen gak tgk tbuh n wajah dorg yg dah mcm dak2 skola menengah tgkatan 5..tp klw da over sgt,mmg nk kena laa..kls relief yg hingaq tuh, sudahnya sunyi sepi macam kena brainwash dalam kem motivasi..smpaikan cgu kelas sebelah tanya ape yg awak da buat,senyap je 6A..

aq cume senyum,bkn nk berbangga mampu kawal kelas dan gunakan kuasa autokratik sbg guru,lgpun stakat guru praktikum macam aq,ape aje la yg ade..pengalaman pun baru seciput klw nk dibandingkan dg guru kt skola ni yg ade yg dah berkhidmat hampir 32 thn da..subhanallah,gigih! tp dak2 ini mmg lain macam.malah, aq tambah terkejut bile bukan sorg dua tp ramai cikgu2 dok komen kate dak2 ni xde manners.cgu mmg dorg x respek..almaklumlah kelas pertama.datang sekolah bkn nk belajar tp keje nk menggatal...hai..klw cgu da kata gitu..cane ilmu nk berkat?

aq x lupa yg masa zaman kita dulu menjadi murid, walaupun nakal tp kami masih ade respek kt guru, n bile time nk peksa...mmg belaja betul2.. main time main2,n x main-main masa belaja..
klw ade cgu yg merajuk n terasa ati,lekas2 kami p mintak ampun..

n bile diingat balik,timbul satu rasa kagum pada guru-guru sekola yang susah payah didik aq n kawan kt skolah dulu..drpada Abc smpai la tawu mengeja,menulis, membaca,drpd wat ayat sebaris smpaila jadi karangan,jadi esei smpailaa nk jadik tesis dah..drpd budak hingusan hinggalah nk jadi mak bapak budak dah..dan terfikir gak pada masa itu,bgaimana tgginya persepsi murid smpaikan kadang2 mak bapak kita cakap pon, x sebetul dan sesohih cikgu2 yg mengajar..tol x?


hidup ni betul2 mcm roda..mgkin org lain x faham pe yg aq bebelkan ni..tp laju manapun kita berputar,tinggi mana kita berdiri.,janganlah kita lupa..mgkin kelak kita akan berada di bawah pula dan cuba letakkan diri di tempat guru itu..barulah kau xkan lupa...

psst:sgt rindu pada guru2 zaman kecilku..mudahan mereka masih sihat dan bahagia hendaknya, nk sgt jumpe semula mereka dan ckp terima kasih guruku! (T.T)

daripada Allah kita datang dan daripada Allah kita kembali.


assalamualaikum

td ngaja kelas tahun 5 : Allah bersifat hayat

guna life cycle pokok,nyamuk n manusia sbg set induksi,di mana tiap2 hidupan itu bermula dr telur,biji benih dan bayi,kesemuanya membesar dan dewasa namun akhirnya..
gambar contoh


MATI.. dan hanya satu sahaja yang kekal iaitu: ALLAH TAALA, kerana daripada Allah kita datang dan daripada Allah kita kembali

satu interaksi sejam yg mencabar ntok disudahkan td..sbb ia berkaitan ngn aqidah kan..bkn boleh merewang sebarang..kalau x diterangkan betul2, budak2 akan terpesong..dan budak2 ni sgt tinggi inkuiri mereka..

jadi,aq nk syer few questions yang ditanya oleh murid-murid 5C td ntok dijawab bersama.. kalau boleh secara aqli

1)kenapa umo kite meningkat?
2)kenapa ari qiamat itu ada?
3)tiada permulaan bg Allah,dan tiada akhirnya..abestu siapa yang beranakkan adam?
4)kalau kita masuk syurga kita ley minta macam-macam kan?bley x klw kita minta org yg masuk neraka masuk ke syurga?


akhirnya,iktibar yg kami dpt arini..setiap yg hidup pasti akan merasai mati dan binasa kecuali Allah Yang Maha Kekal.maka kita hendaklah mempersiapkan diri menghadapi kematian dan mepercayai qada' dan qadar Allah

pssst: takziah buat sahabatku nurul syuhada shamsuddin di atas pemergian ayahandanya..be strong kay..mg Allah mencucuri rahmatNya.daripada Allah kita datang dan daripada Allah kita kembali (T.T)

rimas!

penah x ase sebelah mata dok bedenyut2?
rimaskan?

aq ase arini da masuk 3 hari dah mata aq dok bedenyut2..
Orang kata, kalo mata kanan asik berdenyut2 maknanye nak terima berita gembira.... kalau mata kiri yang berdenyut2 maknanye nak terima berita sedih...

tak kisah la kiri ke kanan..malas aq nak percaya..lau ye pon itu adelah kebetulan..
kang naik gile plak aq pk pe nk jadi pastu..pe nk jadi pasni.bedenyut camni pun da ase nk giler la gak.mmg giler rimas..sbb kite akan ase nk pgg kawasan yg bedenyut tu x pon ase nk tutup mata aje..alamat x ngaja laa aq..hm..aq ni ade masalah urat saraf n tindakan refleks x terkawal ke hape?

n pas aq google td..aq temui ini:

saya pelajar tahun akhir perubatan. sekadar berkongsi info yang saya ada dari pembacaan dan perkongsian pengalaman rakan2 berkaitan mata sebelah kiri berdenyut2 tu, ramai juga yang ada 'symptom' atau gejala macam tu.

dalam istilah perubatan ia disebut sebagai 'blepharospasm' yang bermaksud 'involuntary contraction of orbicularis oculi'. Orbicularis oculi tu adalah otot di sekeliling mata yang membolehkan kita menutup dan membuka mata. involuntary contraction pula bermaksud denyutan yang tidak dapat kita control sendiri. puncanya: 'idiopathic' yang berma
ksud 'tidak diketahui atau masih belum dijumpai'.

ia akan lebih teruk jika kita stress.. treatment dgn botox boleh menghilangkan denyutan2 di mata tu tapi ada kemungkinan ia akan jadi semula selepas sesuatu jangka masa tertentu (lain orang lain reaksinya terhadap sebarang ubat), dan botox ada side effect.jadi kalau denyutan mata tu taklah menyebabkan anda stress atau terover conscious atau low self-esteem, x perlu treatment dgn botox ni. dan tak perlu risau. ia x menunjukkan sebarang penyakit yang serius.

kesimpulannya, kena berusaha tangani stress untuk kurangkan kekerapan denyutan di mata tu.



psst: Ya Allah lau laa mata aq ni bedenyut sbb stress yg aq pon tataw pe sbb stressnye..maka mudahkan laa hidup aq ni dan org2 yg aq syang dsekililing daku~huu *smbil urut2 mata kanan

masih rimas!

incomplete

tamo ckp pape..sbb incomplete itu adelah rase..
terkesan dlm qalbi..terbias pada qauli dan fi'li

incomplete without totally spies, sailorstar, wonderpets, powerpuff girl n ntahpape gelaran yg penah wujud selama hari ini

incomplete without this trio..ase pelik,bile x ckup:
kakyong,kakngah & adek iqa..

pssttt: kangah,sile blaja rerajin,dan jgn patah smgt! sile cpt2 swaikan diri n dpt kwn2 baru,so that kitowg sume x riso sgt,it jz amatter of time..we always stand behind to support u..
take a gud care of urself..jgn tgl solat,

lebiu!
♥♥♥
X0X0


the lord of the ring



snanye nk cite sal cincin..xde kaitan ngn the lord of the ring n so on..n x juga ade kena mengena dgn x sabar2 nk kawen dll..tp hanya hndak meluahkan some point of views tntang sebentuk cincin..ase terpanggil nk mengupas gara2 dok usik-mengusik kawan2 tntg profile pic kt fb = gamba cincin idaman msg2..

sume org tahu cincin tu adelah penyeri di jari n mempunyai byk definisi kepada si pemakainya dan melambangkan status si pemakai,sama ada tunangan org atau istri/suami org..
malah sunnah nabi saw juga memakai cincin di jari manis bknnya di ibu jari seperti firaun..

dan bg aq lak.. pakai cincin..sekadar suke2..sbb klau tgkp gamba macam menyerlah je jari disitu.. dan aq suke tgk cincin di jari org sbb boleh sakat menyakat..malah pernah terjadi di sekolah sebelum ni,ank2 murid kompang ku sampai bertanya yg ustzh snanye dah kawen ke blum?gara2 ternampak2 cincin kt jari masa memalu kompang..bgitu gak bile diperkenalkan di perhimpunan sekolah awl bulan lepas, kami berempat masing2 diperkenalkan dengan title Puan! PUAN NORBAZRIANA..pastu sume cikgu dok tny,umo awk brape?haha.. mujur x gelak bguling aq kt situ~

jadik,nmpak x stigma org,hny kerana sbentuk cincin..malah untuk merancang sebuah perkahwinan,slagi xde sebentuk cincin..x lagi boleh diteruskan. wpun ms skg ni ade yg tak pakai cincin tp tukar kepada bracelet rantai n sbgnye..tp itu terpulang pd budi bicara individu masing2..

n klw ditanya ape jenis cincin idaman aq..erm..aq sgt adore pada emas putih,sgt!
wpun ade org ckp,emas putih jika dijual smula,nilainye agk rendah berbanding emas 99 tu haa, n ia ssh nk jaga n byk lagilaa..tp da klw namenye pon cincin kawen, mestilah kite nk satu yg klau bley kite hargai n jaga smpai akhir hayat..watpe nk jual plak kan...klw x muat skali pon wat laa loket rantai ke frame ke pape..hm, lagi..aq x brape ske ukiran berat2 sgt..nk unik tp simple..supaya xde la same cam org lain punye..kang tertukar plak..hee..cam kat sblh ni pon ok kot..(ni pon slpas di google akibat disuruh oleh kekawan ntok dibuat profile picta..)
simple je tp tatawlaa how much it cost..silap2 lg mahal dr sbijik keta..wah,jenuh laa nk kumpol duit!

tp kini jari udah kosng..cincin ku dah hilang..perlukah mncari seorg sugar daddy sbg bakal suami ntok mendapat sbntuk cincin idaman? hee..jangan2..yang penting ijab wa qabul dan mas kawennye..bkn menda2 smpingan sekadar adat dan ikut-ikutan org tu..tp kehendak manusia..sekurang2 nk laa jugak kan?haha.. xpon susah-susah sgt bagi je cincin ni ha...



psst:pd yg berkenaan: something is better than nothing..usaha itu perlu! bazzsya! =P

semangat yang hilang

memang. memang semangat aq semakin hari semakin hilang. nilah jadiknye bile ditekan dan tertekan.. passion hilang, patient makin terbang..ase nk menjerit skg..huh!

*************

Jika engkau seorang
Juang hingga titisan
Rempuh tak berharapan
Nanti aku disana
Diufuk pemikiran
Lalu menghayatinya

* Di dalam kubur manapun
Jasad aku ditanam
Aku akulah jua
Kita laksanakan
Mati hati yang damai
Disana kejujuran

** Semarak impian
Segunung harap dujulang
Usah diragukan
Keupayaan diri


Api yang membara
Mengikutkan kata apa
Jawapannya disini
Semangat kita hilang

Semangat yang hilang
Kita cari pulang


na...na...na...na..na
na...na...na..na..na

pssst: adekah benar aq mmg ustazah rock sperti kate mreka?hee ntah..
tp pesan ntok diri sndrik: STOP! jgn la lost mcm org xde iman, kita cari pulang semangat yang hilang itu..kembali padaNya, it jz a matter of time BAZZ.

**************

oh, mkasey byk kpd BAZZfrens kesayangan ku krn kasih syg kalian masih tak hilang..menyokong aq tika hampir rebah,wpun kite nk bersua muka tu amatlah susah.. mga Allah mudahkan urusan kalian..windu..XOXO dr jauh~

hari keluarga


seawal pagi td,pengacara nasi lemak kopi o da menguarkan2 yg hari ni 10-07-10 adalah hari keluarga..hm..bg kami mmg harini mmg hari kluarga sbb sumer org berkumpul tp dalam versi kalut2 sbb masing-masing nk menyiapkan diri nk ke kedah arini..insyaallah nk menghantar kangah masuk mendaftar ke politeknik isnin ni..

mudahan Allah mudahkan segala urusan..mudahan xde pape yg ttinggal dan seraabut, dan doakan kami tenang2 dan selamat dalam perjalanan..amin

psst: mkasey pd Tn Hj Amin, pengarah IPIS sbb bg aq kelulusan cuti isnin ni..yay!

umah vs ostel?

ok..skg da masuk minggu kedua latihan mengajar kat skolah kajang. boleh dikatakan hampir setiap hari berulang alik dari umah. tp sempat gak laa bermalam kt maktab ari jumaat lepas sbb nk jumpe lecturer dan loading barang dari blok E dan melepas rindu ngn beberape org kawan..giler rindu kt 'dak2 kecoh' yg salu kna sound ngn warden blok ni, geng redaksi n pekomperi dan geng bilik tb...sempat gak laa aq menziarahi sahabat2 kt umah sewa dan menjejakkan kaki kat pasar mlm putrajaya ngan asiah n najmie.lame kot x jejak putrajaya ,dulu hari-hari ulang alik putrajaya sampai expert segala cabang jalan! sgt sonok bkumpul smpai x sempat pon tdo bilik sndiri.. *to diba : nt kite marathon ea?

bermacam-macam citer gak laa yang aq da dengar drpada sumer org yg aq sempat jumpe spanjang minggu lepas..mostly byk yg worst dari praktikum lepas,kesian..dan bg aq wpun skolah baru ni x la sepenat ms dok skolah dulu tp..hoh.giler RINDU kt SKP 8(1)..kat 5 Anther n 5 Style. kt dak-dak kompang..kat cikgu-cikgi yang mesraa..jeles jer dgr cte member yg dapat sekolah aq tu dulu..huu~


tp taperlaa...past is past kan..aq mesti teruskan!takut-takut yang dikejar x dapat yg dikendong berciciran...dan tadi pon,buat pertama kalinya aq dapat masuk kelas. 5C maa..memacam laa cikgu pembimbing aq warning sal budak-budak kelas ni..n dorg sgt kesian kat aq sbb dpt kelas ni..tp aq xde rase pape pon..dan so far alhamdulillah..i like those kids..beselah budak2 nakal sikit tp CHOMEL kut.. macam aq gak dulu kot,byk ckp,meloyar..nak marah pon x sampai ati..haha padan muko sendiri! erm.. majoriti sekolah ni ramai cikgu cikgi daripada pantai timur malah kawan-kawan sepraktikum aq pon terdiri daripada akak-akak kelantan.. genap 2 bulan, kecek klate belako la kawe weh!

dan balik umah td,mak abah kecoh kangah dpt offer letter drpd poli..kangah yg spatutnye masuk ntok intake november telah dinaiktaraf ntok intake jun..klaw die trime offer tuh, kenalaa mendaftar next week! tekejut kot.. tp kalaw aq jadi die sah2 dah grab dah, sbb memula mmg x nmpk tp bile org sekeliling da grad,da keje..haii, x sabar nk grad cpat2 dan pgg duit sndrik..kire mmg rezeki die dpt offer gitu, jarang kot terjadi dan satu ag menurut pendapat org ramai, method poli ni sgt beza ngn universiti, sbb poli utamakan kemahiran dan perlu bersaing lebih dgn graduan universiti,jadi watpe nk buang masa satu sem kan.. tp tepulanglah kat tuan punya badan kan..susah gak nk get used sbb x penah dok asrama..dan skali dok asrama terus kena campak jauh..dilema gak tuh.. sdgkn aq pun x pernah dok luar selangor,tu yg teruja tuh! tp nilah dipanggil perubahan fasa kehidupan..dr kecik ke besar,dari murid skolah ke mahasiswa dan dari rumah ke hostel...

tp aq? dari hostel ke rumah laa..hee

psst: selalu terpikir kat manelah BPG akan campak aq nt..huu..teruja nk g jauh tp x tipu cuak gak kot.. fuh~

cerita berlampu

memandangkan cuti sekolah saya sudah hampir tamat.. maka saya dengan penuh sopan santunnye memaksa abah dan sumer orang prgi ke tempat idaman saya supaya dapat dibuat modal bercerita kepada anak-anak murid di sekolah nanti..hoho





kami amat teruja melihat pemandangan pokok berlampu pada waktu malam di i-city




kami tambah teruja bila merlihat ade hidupan-hidupan liar yang jinak-jinak di situ

abah dan mak yang comel dengan ku-da!

semangat harimau membara

mak sgt berani memegang ulat bulu


kakyong dan si tupai tanah

kangah si rerama

adik iqa dan pandanya

tiba-tiba!
hoh ada dinosour mengganas!

abes sume kena pijak..

tanpa diduga!


datanglah tiga orang sailorstar!


dengan kuasa bintang akan menghukummu!


akhirnya mereka berjaya menewaskan dinosour itu

syukurlah, i-city kembali selamat dan tenang..haha

CUT!


ok..nak balik dah, nantikan cerita berlampu (kalau ade sambungannya lagi di cuti sekolah akan datang ) jumpa lagi!