"memantap ukhwah memperkasa ummah"

assalamualaikum

salam maulud nabi..sempena ngn tarikh kelahiran nabi Muhammad saw.junjungan kite..marilah kite memperbanyakkan selawat bg mnanamkan kcintaan pd baginda dan menjunjung sunnahnye..saje nk syer tema sempena maulud kali ni ialah "memantap ukhwah memperkasa ummah"

seolah2 tepat ngn tema tersebut..alhamdulillah,dberi kesempatan bertemu dgn shbt skolah dulu iaitu zahidah ,nadia, kiki, dan suwaibah..pjalanan bermula bile kiki dtg amik aq kat mktb then ktowg g ukm..yg kagumnye..da la baru bbrape kali je jalan kt ukm..x jumpe jalan g kolej kris mas tp gamble je..tup2 nad ckp jln ktowg tu ialah short cut nk g klj de..hee..hebat x..tp cuak gak ar..ready je klw nk kna jalan kaki naik bukit n sorong moto sbb jalannya agaklaa bbukit..hehe strusnya kami g buka pose kat azura dan singgah solat d masjid ukm sblom lek siap2 ntok beriadah di malam hari~

العقل سليم في الجسم سليم

then pg kami dimulakan ngn qiamulail (gara2 tsilap qiblat,subuh kna solat 2 kali=p)kmudian siap2 ntok bli sarapan dan sggh amik su..berbekalkan ns+kuew tiow+meehun+mee gorng dan roti kesihatan kami pon gamble je carik jalan ke semenyih..lawaknye terawal masuk simpang hiway..jadik kna dua kali tol sbb kna amik uturn pas tol..then bila tiba di sana...operasi mencari tempat untuk bermandi manda plak... macam pg jungle tracking je..hehe sebab bawah n yg kat tengah dah penuh...maka haruslah kami mendaki ke tempat yg lebih tinggi untuk mendapatkan tempt yg lebih privasi...tapi akhirnya jumpa tempat yg best n mcm air terjun sikit..iaitu jeram..tp slps berendam lam air cetek x sampai lutut..haha

pelbagai xtvt tlh dirancang..dan antara xtvt yg plg diminati ialah mandi shower dan membuat empangan..ramai yg teruja ntok merasai nikmat air yg deras dan dingin..

berenang juga adelah sunnah nabi

masa balik terlajak sampai jelebu negeri sembilan dan menggunakan jalan macam pg ke cameron highland...hoho..pencapaian yg agk membanggakan disitu..itulah pemanduanku yg plg  jauh dan mencabar gara2 terlepas simpang..yang duduk dibelakang haruslah sudah rasa pening3...pastu serender ar bg blik kt ajk pengangkutan..nasib baik x muntah kan..kalo x hbs kereta nad...then singgah solat di masjid dan tetibe masjidnya kunci...nasib baik nad bawa telekung...jadi kami begilir2 solat di depan pintu masjid tersebut...smbil berhalaqah..strusnye pjalann diteruskan-brek mengejot ntok slmtkan kucing-alhamdulillah smpai jua di umah baz...dan mreka pon plg ke kolej memasing slpas ujan behenti


ajk tertinggi: nad-ajk pengangkutan, zeida-ajk makanan, su ajk-ksenian n kbdyaan, kiki- ajk kerohanian, n bazz-peserta program

psst: maaf pd yg lelain..since this small one is a little success..pasni insyaallah ley ajk ramai ag..n credit to zeida's blog(tanx wes..aq edit2 ni.. mls nk type byk2=p) n welkam...harap korg sudi dtg umah aq next time sorry klau layanan kami x mmuaskan...all the best to my bazzfren..mudahan korg dpt do well lam exam t..luv u ol..mkasey ntok kenangan terindah ini..harap ukhwah kitekan lbih mantap pasni~


simpulan dan ikatan

hoho..wpun sy adalah "pngakap sejati"  bak kate cik cud kononnye, tp x bermakna arini nk ajar ttg simpulan dan ikatan dalam pengakap tu, tp teruja nk syer dgn sume satu perumpamaan menarik yg baru didengar baru2 ni.ttg  simpulan dan ikatan


"klw nk leraikan simpulan pada seutas tali..carilah pada puncanya dan leraikan dengan berhati2..jgnlah kite cuba membuat simpulan baru apatah ag membuat kedutan baru hingga menyimpulkan tali itu semula..ssungguhnya itu adalah satu pkara yg sia2 kerana pastinya tali itu sudah tidak boleh digunakan untuk membuat ikatan yang sempurna"


kiranya,in case kite mghadapi satu situasi yg sgt rumit dan masalah itu trase sukar ntok diselesaikan..baliklah ke pangkal jalan dgn mencari bagaimana masalah itu bley wujud dan cube setelkan die tp bkn dengan cara menunding kepada siapa yg bermasalah..bile dah jumpe..jgn kumpolkan sume masalah baru nk selesaikankan ttp cube leraikan satu persatu kekusutan yg berlaku..kemudian tawakal pdNya yg Maha mengetahui..ssungguhnya tiap yg berlaku ade sbab musabab dan hikmahnya~

kesimpulannya: back to basic -
(renungkanlah..siape kite dan siapa Pencipta kita,sjauh mana perancangan kita boleh dilaksanakan tanpa izinNya..)


psst:tahniah dan terima kasih buat mereka yg terlibat dgn Kejohanan Olahraga Tahunan kali ke 3 td..akhirnya sgala simpulan terlerai sudah...dan moga ikatan ukhwah kita berpanjangan
dan buat "dia" sahabat yang aq syg yg tlh membina ikatan suci (tie a knot)..tahniah ntok kalian..dan mudahan dipanjangkan jodoh kalian hingga ke syurga~ amin

for the rest of my life

arini pas g makan kt umah org kawen..xtvt kami adek bradek ialah moviemarathon..sukati je dak2 ni rquest nk tgk cte ape je lam my muscatter ni..
tp sblom tu ktowg sambung xtvt yg tgendala sblom kami g kenduri td iaitu KAROKS~


3org dak senget : kangah,adek iqa,kayong

menurut logik aq..xtvt karoks ni amatlah sonok dlakukan ble anda drumah bsama adek2 yg senget n bilamana mak abah anda wat tataw ape yg anda wat..jadinye..berbekalkan plug in lyric yang ade dan desktop background windows 7 yg btukar2 pas stiap 10saat..mmg layan ar..pas satu2 lagu ktorg sambung nyanyi2 dari zaman rock kapak hingga la lagu tahpaper bunyik skg dan memasing da ala2 yuna dah..hee..dalam riuh rendah tu tibe2 aq terkesima bile dgr satu lagu yg liriknye amat mnyentuh hati..FOR THE REST IN MY LIFE-MAHER ZAIN

Lagu ni sgt tacing..memula aq pnah dgr kt blog PCI n blog Assyahida..tp dgr2 camtuh jelaa..x pnah la plak nk dload o mnghayati tol2..dan sblom ni mmg pnh dgr lagunye yg lain -insyaallah n barakallahuma..tp siyes this one mmg sgt tacing...yg aq paham dr bait2 lagu ni si penyanyi ni seolah2 bjanji pd isteri de..n de sgt bsyukur pada Allah krana menemukan de ngn isterinye yg merubah hidup die dan bdoa Allah merahmati khidupan mreka..

hailaa..sweet kan..nak nanges je rase..

ok..aq xde laa niat nk post this entry sbb ade kna kna mengena ngn vlentine's day lak kan..s a muslim pon,kite x ley clebrate perayaan yg mnyrupai kaum lain, apatah lagi dikaitkan ngn agama mreka..n klw nk tawu detail sal ni sile klik hukum rai valentines day n jual bunga Malah Islam tidak mengiktiraf hari kasih sayang. Kasih sayang dalam Islam bersifat universal, tidak dibatasi waktu dan tempat dan tidak dibatasi oleh objek dan motif. Hal ini sesuai dengan hadis : 

"Cintailah saudara seislam seperti kamu mencintai dirimu sendiri." (Riwayat Bukhari).

n ikot logik akal aq laa..nape ble ari tu je baru sebok2 nk sambut,nk bg hadiah,bunga n so on..bkn kah stiap ari adelah hari kasih syg..bkn stakat ntok kapel2 jer..tp bile kite ase stiap ari tuh adelah ari kasih syg buat suami-istri,anak-beranak,adik-bradek,kawan2 n guru-murid, in case ade ase nk memarah or bgadoh-gadohan otomatik ase cam x kena je,serba salah..sah2 masalah or symptom kkurangan kasih syg dpt dikurangkan..dan we can love the others unconditionally seolah kite syg kt diri sndri~

tp tu ar ,kite hny mampu mrancang Allah yg mnentukan..dan disini aq ade skit kecelaruan kefahaman 

PUAN R ckp : doala dr skrg..dan carik la ssorg yg syg kite lbih..bkn kite je yg syg de..klw da jumpe,take a grip~
ENcik B ckp : jodoh x yah dicari,klw blom masanya kite carik cane pon x jumpe~

hailaa..mane satu yang btol ek?hm..

so aq wat satu pegangan bhw: Allah yg tawu pe yg terbaik buat kite..kite hny bley doa n tawakal..dan pastinye ntok dptkan yg terbaik kite kna usaha jadik yg terbaik gak..mudahan Allah bukakan hati2 yg bkenaan ntok mnerime kite seadanya dan bsama kite for the rest of my life..


Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Title: For The Rest of My Life

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
To the end of my time
I`ll be loving you..loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself I feel so strong
Everything was changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
To the end of my time
I`ll be loving you..loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know that deep in my heart now that you`re here
In front of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
To the end of my time
I`ll be loving you..loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you
I know that deep in my heart..


psst: tataw ar da bape byk kali aq dok dgr lagu ni arini.. smpai adek2 sy pon da bsing cam xde lagu lain nk karoks..kt knduri kawen td pon dorg dok main lain lgu ni..haha..layan~