:: bila diri disayangi ::


::bila diri disayangi -ukays::

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu

Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir

(korus)
Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku
Kembali dipandu

Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri

Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir



psst: asalnye ingtkan lagu ni is another typical luv song..tp tidak..cube korg tgk liriknya btul2..ade unsur ketuhanan di situ...trutama part chorus..

Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku
Kembali dipandu..

Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri

mudahan sume akan sedar bahawa kita ini disayangiNYA, dan buat jiwa yg terkeliru..zikirlah namaNya..mudahan ALLAH akan beri cahaya tika kita ini dalam kegelapan
huu..terasa diri ini sgt kerdil..padaMu ku beserah diri

silent reader

apa itu SILENT READER?

silent reader jika ditafsirkan secara literally ialah pembaca senyap. sinonim bagi senyap ialah x bising2,senyap je x keluar bunyi.. maka bolehlah dirumuskan bahawa : silent reader ialah pembaca yang membaca tanpa mengeluarkan sebarang bunyi bising..=P
tetapi sbnarnya istilah ini lebih sesuai digunakan di alam maya ni dimana SILENT READER ialah pembaca yang membaca dan mengusya blog,website,laman sosial org lain tanpa mninggalkan sebarang jejak seperti komen2 dan link...

mengapa begitu?

SILENT READER biasanya mungkin seorang yang pemalu, x tau nk komen ape, atau xknal pon dgn si empunya web tp saje2 nk usya.. x pun malas nk tgu loading untuk isi ruang word verification itu..btul x?(kalau betul angguk, kalau salah geleng ye?)

jika anda pengguna facebook anda bolehla mggunakan aplikasi "bagaimana mengetahui profil kamu dilihat" dan seumpamanya. Maka akan keluarlah gamba2 si silent reader itu satu persatu.. manakala jika anda seorang blogger ade gak cara nk detect SILENT READER ni,antaranya dgn memasang aplikasi 'life traffic feedjit" di blog anda dan keluarlah url website mereka. jadi, adakah kamu salah seorang daripada mereka?hm..

taper2..jgn risau..da dapat kenalpasti da sape..die n la yg salu ulang alik usya blog org ,tp x tggalkan komen pon..sampai ati sungguh! ishk2

nah, inilah muka si SILENT READER yg telah sy tgkp di blog ini
tp kpada mereka yg bkn SILENT READER dan follower blog ni, mkasey byk2..
KERANA DIRIMU BEGITU BERHARGA!


psst: i used to be SILENT READER gak.. tp klw tetibe terterjah blog yang cambest tp kite x bape nk knal ngn org tu kan,x kanlah nk mengomel yg bukan-bukan plak kan?maka, silelah lawati blog seorang student-model sampingan tapi blogger tegar-hanis zalikha dan
sahabatnya yang macam muke jimmy-nabeyl.. kalau macam dorg ni asenye da x kesah ade silent reader sbb mereka sgt femes,smpai 3000 org mlawat 1 hari.. manakala blog kereta mayat untuk persediaan sblum jadi mayat dan website ksihatan yg kini berwajah baru hasil kerja tgn BAZZfren sy yg simple tp smart gile sbb die mesra pengguna.. tp syyyhh! ingat taw, bace senyap2 je ea... ade org kt sini nk kna bace buku senyap2 ntok exam 4 hari bturut-turut minggu ni..haish

selamat datang!

selamat datang kepada minggu peksa..yeay! (bunyi cam sronok je kan?)

tp hakikatnye..x la sseronok manapun! tension + malas menyelubungi..entah, smkin nk abes blaja smakin mls nk peksa..sigh~

mungkin salah 1 sbbnye ialah markah carry forward tuh..bygkanlah btapa jenuhnye nk menstabilkan markah dr sem 1 hingga ke sem 8 nanti! (T.T)

ssungguhnya menjaga peksa lebih seronok drpd menjadi org yg diperiksa..teringat pngalaman ms praktikum kt SK Putrajaya 8(1) ritu,seminggu yang pertama org lain dah sebok2 ngn RPH n BBM,kami hanya gendong beg laptop xpun handbag..xpun hny sbtg marker(ntok tls time kt whiteboard)+ sbtg pen( ntok tnda attendance) spnjg sminggu tersebut!

n yg plg beshnye,berkat pngalaman menjadi salah seorg dr murid nakal di skolah 1 ktika dulu, pelbagai trick2 masa exam dlm handbag aq..ksian dak2 comel ni dpt aq jadik cgu pengawas peksa..x bg peluang,walau d tempat tsembunyi!


tp tulaa namenye ujian hidup..kite kna gak tempuh walaupun kite x suke,kna gak selak nota skurang-kurangnye 1 mukasurat wpun malas yg amat..even aq da bgelar guru skalipun nt ade ag ujian iaitu PTK , in fact bile dah masuk liang lahad skalipun, masih ade ujiannya

ما ربك؟ ما إمامك؟

masa ni dah x de nk prepare2 dah..menggigil la 1 badan.. klw kt dunia salah satu soalan atau failed, cikgu rotan... kt alam yg 1 ni,x dpt jawab alamatnye zass!!zass!!

aish..seram lak aq..nk g stady ar mlm ni...so, to all my beloved bazzfren..all da bazz ya! musim2 peksa ni kna jg diri, jg ksihatan..almaklumlah darah tgh manis..

مع الرشيدة والمرحمة الى النجاح ~


psst: aq pon baru pas bleeding kna kaca kt umah kelmarin,haish manis sgguh!

back to basic

بسم الله الرحمن الرحيم

it's been a year since i decided to launch this blogspot..
bermula dgn minat membaca blog serta ingin trus keep in touch ngn pkembangan member2 dan mmudahkan proses komen mengomen kt blog org,x sangka genap juga usia blog ni stahun..


malah spnjg tempoh stahun ni ade 66 entry yg tlah aq coretkan dlm blog ni..sdikit ttg fakta, beberape doa n wish ntok yg bkenaan serta kompilasi lagu2 n sweet moments yg pnh dkongsi bsame kwn2 n kbykannya my point of view yg mgkn ntahpapentah..=P

seawal pmbukaan blog ini , title yg pnh menghiasi header blog ni ialah "senyum seindah suria"---->"back to school"------>n kini "back to basic"..layout x yah ckplaa..da byk kali btkr..n habit yg satu ini mmg diakui krana sifatku yg mdh jemu dgn ssuatu yg same..dlm tmpoh yg lame....malah pnh terfikir ntok mendelete blog ni krana bkn tiada sbrg prubahan n pristiwa mnarik yg berlaku dlm hidup ini tapi ntok kmbali mnulis..seakan tiade idea ntok dicoretkan..xde rase ntok dikongsikan.. tlalu byk juga bnda yg perlu ditelan dr diluah..sigh~

namun x dinafikan pnulisan di blog ini adalah salah satu medium ntok kite mluahkan pndangan n salah satu wadah penyebaran ilmu.benarlah spt kata hukama: "ssungguhnya mata pena itu lbih tajam dr mata pedang" wpun entry2 ini x dtulis dgn pen dan dibukukan namun pada asasnya fungsinya ttap sama..malah berkat2 membuat blog ini..alhamdulillah aq skor subjek bahasa arab sem lepas dimana kami ditugaskan membuat blog sbg BBM!

maka di kesempatan ini, jutaan terime kasih kpd mereka yg mendorongku dgn komen2 kalian dan mereka yang sudi menjadi follower dan menjenguk blogku yg sudah bersawang ini..memetik quote yg pnh ade pada header blog ini buat renungan bersama:

True to Heart,going back to Basics.. If WEALTH is lost,then NOTHING is lost.. If HEALTH is lost, then SOMETHING is lost.. But,if CHARACTER is lost, then EVERYTHING is lost. Some things are basics in life..

ssguhnya aq x mahu kehilangan EVERYTHING dlm diri ini.. maka kini aq perlu kembali kpd CHARACTER yg asal.. back to basic..chaiyo2 bazz!!