cikgu? kenalah byk ....

assalamualaikum

semalam, aq melalui hari yang penuh pancaroba bersama emak, adik iqa , dan makngah ditengah2 bandar kuala lumpur. perjalanan yang sepatutnya dimulakan seawal pagi ,tertunda kerana bonda-bondaku nk menyelesaikan urusan di kajang terlebih dulu, dan bile zuhur menjengah, baru laa kami tiba di tempat yang dituju iaitu masjid jamek dan,jalan TAR. Seperti biasa kalau dah sampai kat area ni..sah2 laa ramai org berpusu2 wpun bknnya ade sale sok nk raya pun..

so berbekalkan semangat juang yang tinggi, kami memulakan pencarian. gigih berjalan dari satu kedai ke satu kedai..snanye nk mencari kain ela untuk buat baju kurung kakngah, memandangkan antara kami adik beradik, dialah yang paling kurang baju kurung. Tambahan pula, dia bakal melapor diri di sebuah ipta di utara mesia maka adalah menjadi keperluan untuk dia menambah stok baju2 kuliahnye.

kami menjengah masuk ke JAKEL..erm..kain2 kat situ mmg murah tp kurang cantik coraknya..dan tekstur kain licin tp panas.. Maka kami pon pergilah ke Nagoya pulak..memandangkan kakngah x dpt menyertai misi ini, maka dia dah senaraikan awal2 pilihan warnanya, iaitu itam,hijau n merah,hamboi2..pusing punya pusing punya pusing, dari zuhur ke asar akhirnya dapatlaa 3 pasang ntok kakngah..


dalam pada tu,adik iqa pun sambar gak. cantik kainnya,licin dan sejuk. kain kelabu ni, sampai berebut dengan makngah.

mak pon x lepaskan peluang, 2 pasang gak. yang kain itam ni, mak kata nk watkan bju kmeja ntok abah.. siap plan nak pakai sedondon, time konvo aq lagi stahun..tu yang x tahan tu..=P

aku je try cool(cool laa sgt) xmow pilih kain sbb terfikir, karang tambah cost plak kan..wpun teringin laa gak kan,nk pakai baju baru untuk praktikal . tapi xpelaa.. sbb sistem kami kat umah,kami ley tukar-tukar n pinjam2 baju . memandangkan adik beradik sume perempuan dan mak ley menjahit sendri, maka kebanyakkan baju aq adelah baju sewa antara adik-beradik dan anak-beranak..hee.


kemudian da nk maghrib tu, kami pun berjalanlah pulang, tp sambil-sambil tuh..ttp dok usya tdung lycra labuh ntok makngah..tetiba pandangan ku tertancap pada satu kain yang didisplay pada patung kat depan satu kedai ni..wah! cantik x?

dan tanpa disangka, kain ela bunga tulip ni menjadi milikku.. makngah hadiahkan sempena hari guru..wah! x sabar nk tggu mak jahit.. ley la pakai baju ni masa praktikum kt sk kajang naik cuti nanti, tambah 1 lagi koleksi..
almaklumlah, cikgu kenalah banyak baju, supaya murid x jemu..tol x? hee


6 comments:

Anez said...

haha~~betol3.
murid2 ak yg cacat penglihatan pun, cikgunya melaram.

Bazz Rianne said...

haha..i like ur comment,cgu anez

kirenye "teori" ni terbukti betul la kan? cgu ne ley pakai baju same dlm sminggu..nt murid pasan,x pun cgu cikgi yg pasan..hee

Misz SeroJa said...

setuju!!!!!!!!!!
mak aku cikgu pun mmg banyak baju..
setiap bulan mesti ada baju baru...
tapi musykil aku yg bukan cikgu pon banyak baju jugak..hehe
adakah aku bakal menjadi pendidik..ekekekke

Bazz Rianne said...

haha.. xperlu jadi pendidik miss seroja untuk ade byk baju..
yg tu kite kna gune pepatah.."kemana tumpahnye kuah kalaw x ke nasik?"keh2

Rosi A.M Al-Ya'kubiyy said...

wah sonoknya gi shopim yea..
cantik kain bunga tulips tu..xsaba nk nengok bazz pakai..huhu
mesti cun nih..hehe

Bazz Rianne said...

ahaha..mkasey kak

alaa kak.. t akak lek sini..kite plan shopping raya 1 kelas..amacam?haha