rimas!

penah x ase sebelah mata dok bedenyut2?
rimaskan?

aq ase arini da masuk 3 hari dah mata aq dok bedenyut2..
Orang kata, kalo mata kanan asik berdenyut2 maknanye nak terima berita gembira.... kalau mata kiri yang berdenyut2 maknanye nak terima berita sedih...

tak kisah la kiri ke kanan..malas aq nak percaya..lau ye pon itu adelah kebetulan..
kang naik gile plak aq pk pe nk jadi pastu..pe nk jadi pasni.bedenyut camni pun da ase nk giler la gak.mmg giler rimas..sbb kite akan ase nk pgg kawasan yg bedenyut tu x pon ase nk tutup mata aje..alamat x ngaja laa aq..hm..aq ni ade masalah urat saraf n tindakan refleks x terkawal ke hape?

n pas aq google td..aq temui ini:

saya pelajar tahun akhir perubatan. sekadar berkongsi info yang saya ada dari pembacaan dan perkongsian pengalaman rakan2 berkaitan mata sebelah kiri berdenyut2 tu, ramai juga yang ada 'symptom' atau gejala macam tu.

dalam istilah perubatan ia disebut sebagai 'blepharospasm' yang bermaksud 'involuntary contraction of orbicularis oculi'. Orbicularis oculi tu adalah otot di sekeliling mata yang membolehkan kita menutup dan membuka mata. involuntary contraction pula bermaksud denyutan yang tidak dapat kita control sendiri. puncanya: 'idiopathic' yang berma
ksud 'tidak diketahui atau masih belum dijumpai'.

ia akan lebih teruk jika kita stress.. treatment dgn botox boleh menghilangkan denyutan2 di mata tu tapi ada kemungkinan ia akan jadi semula selepas sesuatu jangka masa tertentu (lain orang lain reaksinya terhadap sebarang ubat), dan botox ada side effect.jadi kalau denyutan mata tu taklah menyebabkan anda stress atau terover conscious atau low self-esteem, x perlu treatment dgn botox ni. dan tak perlu risau. ia x menunjukkan sebarang penyakit yang serius.

kesimpulannya, kena berusaha tangani stress untuk kurangkan kekerapan denyutan di mata tu.



psst: Ya Allah lau laa mata aq ni bedenyut sbb stress yg aq pon tataw pe sbb stressnye..maka mudahkan laa hidup aq ni dan org2 yg aq syang dsekililing daku~huu *smbil urut2 mata kanan

masih rimas!

incomplete

tamo ckp pape..sbb incomplete itu adelah rase..
terkesan dlm qalbi..terbias pada qauli dan fi'li

incomplete without totally spies, sailorstar, wonderpets, powerpuff girl n ntahpape gelaran yg penah wujud selama hari ini

incomplete without this trio..ase pelik,bile x ckup:
kakyong,kakngah & adek iqa..

pssttt: kangah,sile blaja rerajin,dan jgn patah smgt! sile cpt2 swaikan diri n dpt kwn2 baru,so that kitowg sume x riso sgt,it jz amatter of time..we always stand behind to support u..
take a gud care of urself..jgn tgl solat,

lebiu!
♥♥♥
X0X0


the lord of the ring



snanye nk cite sal cincin..xde kaitan ngn the lord of the ring n so on..n x juga ade kena mengena dgn x sabar2 nk kawen dll..tp hanya hndak meluahkan some point of views tntang sebentuk cincin..ase terpanggil nk mengupas gara2 dok usik-mengusik kawan2 tntg profile pic kt fb = gamba cincin idaman msg2..

sume org tahu cincin tu adelah penyeri di jari n mempunyai byk definisi kepada si pemakainya dan melambangkan status si pemakai,sama ada tunangan org atau istri/suami org..
malah sunnah nabi saw juga memakai cincin di jari manis bknnya di ibu jari seperti firaun..

dan bg aq lak.. pakai cincin..sekadar suke2..sbb klau tgkp gamba macam menyerlah je jari disitu.. dan aq suke tgk cincin di jari org sbb boleh sakat menyakat..malah pernah terjadi di sekolah sebelum ni,ank2 murid kompang ku sampai bertanya yg ustzh snanye dah kawen ke blum?gara2 ternampak2 cincin kt jari masa memalu kompang..bgitu gak bile diperkenalkan di perhimpunan sekolah awl bulan lepas, kami berempat masing2 diperkenalkan dengan title Puan! PUAN NORBAZRIANA..pastu sume cikgu dok tny,umo awk brape?haha.. mujur x gelak bguling aq kt situ~

jadik,nmpak x stigma org,hny kerana sbentuk cincin..malah untuk merancang sebuah perkahwinan,slagi xde sebentuk cincin..x lagi boleh diteruskan. wpun ms skg ni ade yg tak pakai cincin tp tukar kepada bracelet rantai n sbgnye..tp itu terpulang pd budi bicara individu masing2..

n klw ditanya ape jenis cincin idaman aq..erm..aq sgt adore pada emas putih,sgt!
wpun ade org ckp,emas putih jika dijual smula,nilainye agk rendah berbanding emas 99 tu haa, n ia ssh nk jaga n byk lagilaa..tp da klw namenye pon cincin kawen, mestilah kite nk satu yg klau bley kite hargai n jaga smpai akhir hayat..watpe nk jual plak kan...klw x muat skali pon wat laa loket rantai ke frame ke pape..hm, lagi..aq x brape ske ukiran berat2 sgt..nk unik tp simple..supaya xde la same cam org lain punye..kang tertukar plak..hee..cam kat sblh ni pon ok kot..(ni pon slpas di google akibat disuruh oleh kekawan ntok dibuat profile picta..)
simple je tp tatawlaa how much it cost..silap2 lg mahal dr sbijik keta..wah,jenuh laa nk kumpol duit!

tp kini jari udah kosng..cincin ku dah hilang..perlukah mncari seorg sugar daddy sbg bakal suami ntok mendapat sbntuk cincin idaman? hee..jangan2..yang penting ijab wa qabul dan mas kawennye..bkn menda2 smpingan sekadar adat dan ikut-ikutan org tu..tp kehendak manusia..sekurang2 nk laa jugak kan?haha.. xpon susah-susah sgt bagi je cincin ni ha...



psst:pd yg berkenaan: something is better than nothing..usaha itu perlu! bazzsya! =P

semangat yang hilang

memang. memang semangat aq semakin hari semakin hilang. nilah jadiknye bile ditekan dan tertekan.. passion hilang, patient makin terbang..ase nk menjerit skg..huh!

*************

Jika engkau seorang
Juang hingga titisan
Rempuh tak berharapan
Nanti aku disana
Diufuk pemikiran
Lalu menghayatinya

* Di dalam kubur manapun
Jasad aku ditanam
Aku akulah jua
Kita laksanakan
Mati hati yang damai
Disana kejujuran

** Semarak impian
Segunung harap dujulang
Usah diragukan
Keupayaan diri


Api yang membara
Mengikutkan kata apa
Jawapannya disini
Semangat kita hilang

Semangat yang hilang
Kita cari pulang


na...na...na...na..na
na...na...na..na..na

pssst: adekah benar aq mmg ustazah rock sperti kate mreka?hee ntah..
tp pesan ntok diri sndrik: STOP! jgn la lost mcm org xde iman, kita cari pulang semangat yang hilang itu..kembali padaNya, it jz a matter of time BAZZ.

**************

oh, mkasey byk kpd BAZZfrens kesayangan ku krn kasih syg kalian masih tak hilang..menyokong aq tika hampir rebah,wpun kite nk bersua muka tu amatlah susah.. mga Allah mudahkan urusan kalian..windu..XOXO dr jauh~

hari keluarga


seawal pagi td,pengacara nasi lemak kopi o da menguarkan2 yg hari ni 10-07-10 adalah hari keluarga..hm..bg kami mmg harini mmg hari kluarga sbb sumer org berkumpul tp dalam versi kalut2 sbb masing-masing nk menyiapkan diri nk ke kedah arini..insyaallah nk menghantar kangah masuk mendaftar ke politeknik isnin ni..

mudahan Allah mudahkan segala urusan..mudahan xde pape yg ttinggal dan seraabut, dan doakan kami tenang2 dan selamat dalam perjalanan..amin

psst: mkasey pd Tn Hj Amin, pengarah IPIS sbb bg aq kelulusan cuti isnin ni..yay!

umah vs ostel?

ok..skg da masuk minggu kedua latihan mengajar kat skolah kajang. boleh dikatakan hampir setiap hari berulang alik dari umah. tp sempat gak laa bermalam kt maktab ari jumaat lepas sbb nk jumpe lecturer dan loading barang dari blok E dan melepas rindu ngn beberape org kawan..giler rindu kt 'dak2 kecoh' yg salu kna sound ngn warden blok ni, geng redaksi n pekomperi dan geng bilik tb...sempat gak laa aq menziarahi sahabat2 kt umah sewa dan menjejakkan kaki kat pasar mlm putrajaya ngan asiah n najmie.lame kot x jejak putrajaya ,dulu hari-hari ulang alik putrajaya sampai expert segala cabang jalan! sgt sonok bkumpul smpai x sempat pon tdo bilik sndiri.. *to diba : nt kite marathon ea?

bermacam-macam citer gak laa yang aq da dengar drpada sumer org yg aq sempat jumpe spanjang minggu lepas..mostly byk yg worst dari praktikum lepas,kesian..dan bg aq wpun skolah baru ni x la sepenat ms dok skolah dulu tp..hoh.giler RINDU kt SKP 8(1)..kat 5 Anther n 5 Style. kt dak-dak kompang..kat cikgu-cikgi yang mesraa..jeles jer dgr cte member yg dapat sekolah aq tu dulu..huu~


tp taperlaa...past is past kan..aq mesti teruskan!takut-takut yang dikejar x dapat yg dikendong berciciran...dan tadi pon,buat pertama kalinya aq dapat masuk kelas. 5C maa..memacam laa cikgu pembimbing aq warning sal budak-budak kelas ni..n dorg sgt kesian kat aq sbb dpt kelas ni..tp aq xde rase pape pon..dan so far alhamdulillah..i like those kids..beselah budak2 nakal sikit tp CHOMEL kut.. macam aq gak dulu kot,byk ckp,meloyar..nak marah pon x sampai ati..haha padan muko sendiri! erm.. majoriti sekolah ni ramai cikgu cikgi daripada pantai timur malah kawan-kawan sepraktikum aq pon terdiri daripada akak-akak kelantan.. genap 2 bulan, kecek klate belako la kawe weh!

dan balik umah td,mak abah kecoh kangah dpt offer letter drpd poli..kangah yg spatutnye masuk ntok intake november telah dinaiktaraf ntok intake jun..klaw die trime offer tuh, kenalaa mendaftar next week! tekejut kot.. tp kalaw aq jadi die sah2 dah grab dah, sbb memula mmg x nmpk tp bile org sekeliling da grad,da keje..haii, x sabar nk grad cpat2 dan pgg duit sndrik..kire mmg rezeki die dpt offer gitu, jarang kot terjadi dan satu ag menurut pendapat org ramai, method poli ni sgt beza ngn universiti, sbb poli utamakan kemahiran dan perlu bersaing lebih dgn graduan universiti,jadi watpe nk buang masa satu sem kan.. tp tepulanglah kat tuan punya badan kan..susah gak nk get used sbb x penah dok asrama..dan skali dok asrama terus kena campak jauh..dilema gak tuh.. sdgkn aq pun x pernah dok luar selangor,tu yg teruja tuh! tp nilah dipanggil perubahan fasa kehidupan..dr kecik ke besar,dari murid skolah ke mahasiswa dan dari rumah ke hostel...

tp aq? dari hostel ke rumah laa..hee

psst: selalu terpikir kat manelah BPG akan campak aq nt..huu..teruja nk g jauh tp x tipu cuak gak kot.. fuh~