rimas!

penah x ase sebelah mata dok bedenyut2?
rimaskan?

aq ase arini da masuk 3 hari dah mata aq dok bedenyut2..
Orang kata, kalo mata kanan asik berdenyut2 maknanye nak terima berita gembira.... kalau mata kiri yang berdenyut2 maknanye nak terima berita sedih...

tak kisah la kiri ke kanan..malas aq nak percaya..lau ye pon itu adelah kebetulan..
kang naik gile plak aq pk pe nk jadi pastu..pe nk jadi pasni.bedenyut camni pun da ase nk giler la gak.mmg giler rimas..sbb kite akan ase nk pgg kawasan yg bedenyut tu x pon ase nk tutup mata aje..alamat x ngaja laa aq..hm..aq ni ade masalah urat saraf n tindakan refleks x terkawal ke hape?

n pas aq google td..aq temui ini:

saya pelajar tahun akhir perubatan. sekadar berkongsi info yang saya ada dari pembacaan dan perkongsian pengalaman rakan2 berkaitan mata sebelah kiri berdenyut2 tu, ramai juga yang ada 'symptom' atau gejala macam tu.

dalam istilah perubatan ia disebut sebagai 'blepharospasm' yang bermaksud 'involuntary contraction of orbicularis oculi'. Orbicularis oculi tu adalah otot di sekeliling mata yang membolehkan kita menutup dan membuka mata. involuntary contraction pula bermaksud denyutan yang tidak dapat kita control sendiri. puncanya: 'idiopathic' yang berma
ksud 'tidak diketahui atau masih belum dijumpai'.

ia akan lebih teruk jika kita stress.. treatment dgn botox boleh menghilangkan denyutan2 di mata tu tapi ada kemungkinan ia akan jadi semula selepas sesuatu jangka masa tertentu (lain orang lain reaksinya terhadap sebarang ubat), dan botox ada side effect.jadi kalau denyutan mata tu taklah menyebabkan anda stress atau terover conscious atau low self-esteem, x perlu treatment dgn botox ni. dan tak perlu risau. ia x menunjukkan sebarang penyakit yang serius.

kesimpulannya, kena berusaha tangani stress untuk kurangkan kekerapan denyutan di mata tu.



psst: Ya Allah lau laa mata aq ni bedenyut sbb stress yg aq pon tataw pe sbb stressnye..maka mudahkan laa hidup aq ni dan org2 yg aq syang dsekililing daku~huu *smbil urut2 mata kanan

masih rimas!

No comments: