murtabak megi

selalunye bile bln pose tiba,mesti kite akan sibuk pikir n sibuk mencari juadah untuk berbuka.biasanya yang jarang ditemui tu salunye menjadi pilihan.contohnye ayam golek ke,ayam percik ke,kueh muih tradisional ke,ataupun murtabak..kena plak ngn kesegaran air lai chi kang,atau ribena, xpun sirap bandung ..wah kecur air liur!

erm..stuju atau tak,snanye masakan rumah adalah lebih best dr beli kat luar..kurang msg,kurg minyak n lebih berkhasiat n pnuh ngn kasih syg..wah! tp,haish..xkan laa nk uli tepung wat murtabak la plak kat rumah kan..hehe..no need,no need..x smstinye.jadi kt sini aq nk bkongsi resepi wat satu spesis murtabak iaitu murtabak megi..baru je try.sng je rupenye..

bahan-bahan yang diperlukan
  1. 2 peket megi
  2. 4 biji telur
  3. cili api sikit(lau nak pedas)
  4. serbuk kari sikit ( seasoning megi pun ley tp xdigalakkan)
  5. garam skit
  6. daging hancur atau ayam yang dipotong halus

cara-caranya..

  1. celur megi ngn air panas kemudian tapis
  2. pukul telur hingga kembang masukkan sume-sume bhn
  3. panaskan kuali ngn mentega(kurg minyak)
  4. then campurkan megi ngn telur then tuang atas kuali..tggu dan terbalikkan
hasilnya....


ni cubaan pertama..huduh seyh


usaha tangga kejayaan..walaupun ade org kate, zaman skrg naik lif lagi cepat tp jgn giv up..

ni yang kedua..wahaha
bila da siap,ley dicicah dgn kari atau enak dimakan bgitu sahaja..selamat try-test-cuba di rumah yer?

psst; tertarik ngan quote ni..seswai lak ngn bulan puasa ni...kurgkan juadah, bykkan sedekah..selamat berbuka

12 comments:

Misz SeroJa said...

nanti aku dtng umah..
leyla ko masak ney untuk aku..=)

Bazz Rianne said...

haha..tgk time bile ko dtg laa..

lau buke pose dlm bln pose..adelah murtabak ney..

lau raya aq hidang kue raya laa..xde kje nk hidang ney lak..haha

LORD ZARA 札拉 said...

cam syok je~

last makan ni tahun 2004 kalau tak silap...

oh, dah berzaman tak makan~

Bazz Rianne said...

hii..syok2..
tol lah tu..last mkn zaman jadi mrd skola,skrg da jadik cgu skola kan?

*suke bc tlsn cik LORD ZARA.. inspirasi kpd bkl guru

trisari cahyaningsih sarimin said...

cikgu bazz...
nak....!!!!

Bazz Rianne said...

nk ke dr?haha..xley2..tawu korg ssh nk dtg uma aq..jadi aq syer la resepinye untuk ditry-test-cuba

Atikah Azmidi said...

waaahhh... cam best jew.. nk oreder leh cik bazz..? hehe

Bazz Rianne said...

aha..xjual kot..mai laa dtg uma raya nt..dekat je ngn mpik tuh..hee

Izzuddin Akmal said...

sedap,sedap,sedap martabak megi..rs sekali nk lagik..

Bazz Rianne said...

wah..x rase lagi dah nak lagi?

Izzuddin Akmal said...

dgn aroma baunye pown leh rs nk ag..lom mkn ag..

Bazz Rianne said...

haha..amboi..ade aroma ye?
tahulaa bln pose..tp jgn ckp sampai hidu pc tu plak..