menjunjung kasih

salam

entry ini aq nk mulakan dgn satu soalan, pernah x dengar dialog ini:
"ampun tuanku beribu ampun, sembah patik harap diampun"
pnh kan? sgt familiar dlm cter2 pendekar melayu dulu2 kala kan?tp betul ke kalau kite jumpe raja kena angkat sembah dan ckp camtu?

mari kita terus ke tempat kejadian untuk mendapatkan kepastian.

******

ok,bg sesiapa yg tak tawu... ini ialah istana negara




tempat berlangsungnya...



yang telah dihadiri oleh Encik Badri Ahmad yang diiringi isteri, Puan Rabayah Saidon.


bagi menerima pingat yang telah disematkan oleh DYMM Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin

ktika ditanya pemberita adakah kita perlu mengangkat sembah dan segala ayat didepan Agong? Encik Badri menggeleng lalu menjawab,"xperlu itu semua,hanya angkat sembah dan sebut : "menjunjung kasih tuanku"


ya..nmpknya persoalan kita telah terjawab.
jgn biarkan diri anda diselubungi misteri...kite kembali ke studio =P


************
psst: mode bangga,yaa sgt bangga! wpun abh aq tader laa smpai dpt dato ke tan sri ke dr Agong..tp arini abah dah buktikan wpun x blajar tinggi mana tp, klw niat kite bkeje adalah ikhlas dan amanah dgn tggjwb kite..tak perlu bodek,kipas mengipas,dan kabel2 segala, insyaallah berjaya, gpun rezeki Allah yg tentukan..syukur alhamdulillah

"Behind every great man is a great woman"
Abah: u r great MAN! i'm proud of u
Emak: u r great WOMAN! i'm adore u

luv u both~

gambar



salam

kali ni nk share ttg my interest..iaitu GAMBAR,sume ttg gambar aq suke,x kesahlaa same ade tgk gmbar,tgkp gambar dan edit gambar.
mgkin skg ni mood wat kerja ntok edit majalah da muncul,tetambah dateline da dekat maka seperti pahat dan penukul,barulah terhegeh-hegeh nk wat kerja supaya x stress di minggu pemurnian..

kali ini tugasan aq dalam unit grafik ialah mengedit kolumn karya..jadik perlu mengumpul dan merekaletak gambar yg berkaitan dgn karya yg dah disusun oleh editor2 base arab,base melayu ngn base arab..maka usah dikire bape kali aq on9 setiap ari..dan pastinye google image tu adelah faveret site.

dan beselah,dari satu site ke satu site akan ku jelajah nk carik gambar..dan mmg x bley x, aq sgt teruja tgk gambar2 pemandangan ngn gamba perkawinan yg diedit dgn cantik dan kreatif..dan tentulah pasti,si jurugambar tu menggunakan kamera mcm ni




dan bukan lagi yang camni =P



sgt ancient pggunaan kamera di atas ni.. asenye kamera seumpama ini last digunakan kt umah aq thn 2003 kot..tu pon sbb abah ckp: "ish,malu nk tgkp gambar,org lain da pakai digital kamera dah" lepas-lepas tu,kameranye pon ilang entah kt mana tah..sian die..(tetiba ase nk wat biografi aq sebuah kamera lak..hee)

tp aq mmg truja nk memiliki sebijik DSLR..ni pon ngah fikir antara nikon dan canon,mane satu yang baik..cecewah,macamlaa da ckup duit nk beli..tggu gaji kot,x pon tggu gaji orang lain..ngeh2..xtawu laa bile detiknye kan tiba..smentara ni tgk je laa gambar org dulu, blaja-blaja edit dulu..sok-sok senang.

jadik,tahniah dan timekasih laa pade mane-mane gambar yang disimpan dalam koleksi aq,kemudian dimuat naik dalam blog ataupun majalah ANNUR edisi ke 21..tunggguu~

psst:suke quote ni,“Photography is a way of feeling, of touching, of loving. What you have caught on film is captured forever... it remembers little things, long after you have forgotten everything.” ~Aaron Siskind





psst lg: sng idup ni klw tahu ape yg org lain pk n org rase tnpa kite ssh nk pk pe yg kite dah wat..chill bazz..biarkan jela

rumput yang cantik






credit pd incik alan, kerana share video ni..asalnye mmg vdeo pbualan cikgu ngn anak murid tp bile da masuk soalan kasih syg tu,aq kompius skit..ade ke anak murid nak tnye camtuh ea? x brani kut ngan aq.haha.. cam ade hidden meaning je mamat ni

papepon..aq stuju ngn kate2 cikgu tersebut..kite kna menghargai snanye
lg 1,dalam pada kite demand sgt nak carik yang terbaik..cube tgk diri sndrik?
eg: yg lelaki nk yg cantik, pandai masak,pandai ngemas,abes awk pandai jadik imam x?

ksimpulannya..kite juga perlu baiki diri..gpun kalau memilih sgt..takut yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran=)

jadik..selamat pengantin baru buat kwn skolah kami: Ya hartono n Fida..tahniah kerana dah pilih rumput yang paling cantik..smoga bkekalan hingga akhir hayat


psst: sonok g kendurik kawen kawan2..sbb dpt jumpe kawan2 lame..stakat ni aq x pnh miss lg pergi yg djemput..so sesape nk kwen jgn lupe jemputla yerp?insyaallah diusahakan ntok datang=P



awas penggemar kek

salam

psst:nk bgitawu awal2, entry ini berbau manis dan wangi..pasti terliur..tp cuak-cuak gak laaa..


****
siapa yang suke makan kek?
hmm..
haruslah ramai yang suka kan?
sdap,manis,moist,waner-wani lak tu

uish terliur!


dan alhamdulillah baru-baru ini berpeluang merasai 3 jenis kek yang berbeza rasa dan berbeza rupa,..yumm..

1. kek pecan butterscotch


2. kek cawan coklat @ cup cakes


3. kek puding eskrem


sedap dan manisss sgt..tetambah bile makan 3 hari berturut2..keh3
mmg penggemar kek tegar


tp awas! bagi penggemar kek2 di luar sana..di sini ade 1 peringatan ntok anda:

termasuk kek, pastri dan biskut serta susu dan produk tenusu,seumber utama didalamnya terdapat lemak . Lemak juga merupakan sumber penting vitamin larut lemak iaitu vitamin A, D, E dan K, dimana pencernaan lemak dan minyak akan memperbaiki penyerapan vitamin-vitamin ini (Sanders, 1994; Dunford, 2001).Lemak memberikan rasa dan tekstur kepada makanan dan berkait rapat dengan kelembapan dan menyumbang kepada kesedapan serta kenikmatan apabila makan (Drewnowski, 1997; Dunford, 2001).

Dalam diet manusia, lemak menyediakan asid lemak perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh iaitu asid linolenik dan linolik (Dunford, 2001). Asid lemak ini penting kerana ianya diperlukan untuk membentuk struktur lemak dalam tisu tubuh serta membentuk hormon eikosanoid (prostaglandin, prostasiklin, tromboksin, lipoksin dan leukotrinin) yang terlibat di dalam beberapa fungsi tubuh seperti pembekuan darah dan mencegah keradagangan (Sanders, 1994). Walaupun begitu, pengambilan lemak daripada makanan adalah perlu diberi perhatian. Banyak kajian yang menunjukkan kesan pengambilan lemak yang berlebihan boleh meningkatkan lagi risiko mendapat penyakit kronik seperti penyakit kardiovaskular, kanser dan obesiti (Mela, 1994).

haha..cuak kan? sah sume org isau dgn pertambahan berat badan akibat lemak, dan lemak yang ade dlm kek tu..dan pasni serik dah makan kek..hee

tp sekali sekala pesalahnya kan? dan makan tu biar berjemaah..baru sume orang dapat lemak yg baik, sikit2 sorg

moral of the story:

sharing is caring,caring is loving


psst:special tanx ntok penaja-penaja kek ini..diba,mira,munirah.mkasey wat mak,abah,kangah dan adik iqa..ntok my sayang-zahidah,4 da kad..yg wish dan bg adiah,..mkasey byk2 di atas kasih syg korg pd diriku ini..n tanx to Allah who spread the luvs among us..mudahan Allah menngasihi n menyayangi korg juge..luv ya!

it just a matter of time


salam

lame kot x update blog ni..rase tu mmg ade, tp bile nk start mnulis je-jadi terkedu, bile nk mencoret je-mula buntu, rase nk meluah segala yg terbuku tp malu..wajarkah aq menceritakan sgala isi ati, perasaan x keruan aq ni pada status2 di mukabuku dan di diari elektronik ni..faham ke dia?bley wat ape je pun? kaku aje..huu tp takpelah aq try laa tls pape..kang ting tong plak..da ar kje byk x setel ag ni..let's see ape yg ade dlm pale aq skg..

"masalah jgn dicari-cuba elakkan
lawan jgn di cari-cuba elakkan"

tp kalau masalah dan lawan itu x dicari tp x bley dielakkan..cane plak?tataw ujung pangkal tup2 dah menjadi satu masalah bagi pihak berlawanan..jadi,ape care terbaik nk setelkan si masalah dan si lawan itu?adakah patut dijauhi dengan berlari sekuat ati atau mara hadapi dgn gagah berani?

atau

biarkan aje? it just a matter of time

hm..betol ke semudah itu?

pssst: sulit rasenya idop menumpang,trase menyusahkan org..tp hakikatnya dunia ini hanya tumpangan oleh Yang Maha Pencipta buat hambanya..belajarlah bersabar bazz..it just a matter of time.ia akan selesai juga.. soon or later=(