dekat di hati,lekat di ingatan

salam

alhamdulillah, cuti sudah bermula..tapi terasa sunyi plak bile adinda-adindaku tiada di rumah bile aq balik bercuti..terasa macam anak tunggal plak. tambahan kat sini hujan plak pg ni..sayu je rase.dan lebih haru bilamana tika melayari mukabuku td terklik plak pada link ni..oh lagilah pilu..

ape yang sayu haru pilu sgt tu bazz?

huu.. gara-gara terklik link tu maka muncullah kembali kenangan bersama Pekomperi di ingatan. banyak sangat kenangan suka duka bersama Pekomperi ni. kami sume bermula dari bawah. tak pernah terfikir aq akan berkecimpung dalam bidang muzik sedangkan dari sekolah lg time muzik laa paling aq malas, cikgu suruh masuk pertandingan nasyid secara berkumpulan pon aq taknak nikan main alat muzik yang namanya rekoder tuh, lagi laa. tp bertitik tolak daripada tamat nya kursus kejurulatihan kompang pada September 2007 di bilik taranum IPIS kami telah dilatih oleh Tn Hj Isa bin Ramlan dan Ustaz Poie. dari situlah kami mengenal kompang dan bermain kompang di majlis-majlis maktab,konvokesyen dan kenduri kawen dengan membawa nama persatuan kompang kontemporari aka Pekomperi, bukan sekadar kompang..

kalau tuan bijak bestari,cuba cari dimanakah saya? hehe

tak lama kemudian Pekomperi mewujudkan kumpulan gamelan dan angklung untuk membuat persediaan untuk menjayakan Konsert Muzikal Perkomperi 2008. asalnya aq hanya reserve ntok team gamelan tapi alhamdulillah diserap untuk bermain bonang. memang diakui kelemahan aq ialah lambat pick up. jenuh berlatih dgn Waa nak ingat not dan mengawal tempo. alamatnye memang salu kena fire dengan Cikgu Isa tp belasah aje.perkataan TIGA mmg jadi azimat waktu nak perform tu.haha.asenye dah penah cte kot dulu kat sini. seterusnya aq menimba ilmu bermain angklung pula. best sgt kadang-kadang ley naik syeikh goncang angklung ramai-ramai. sampai hafal not tuh, nipun aq da penah cte jugak kat sini. hm,memang tak pernah terfikir aq akan menjadi ahlil muzik,harap-haraplah bakal mak mentua x reject macam kassim selamat tu haa.hee

malah selama ini, aq hanya belajar bermain alat muzik dan tanpa disangka-sangka kena mengajar pulak masa first praktikum. aq telah dipertanggungjawabkan oleh Guru Panitia Pendidikan Islam SK Putrajaya 8(1) untuk melatih kumpulan kompang sekolah untuk ke pertandingan kompang selawat peringkat putrajaya.aish! bayangkan macammane nak handle 15 orang kanak-kanak lelaki yang bermacam ragam dan mmg cabaran la bila kau yang nak ajar main kompang,ko gak nak ajar nasyidnye dan ko nak kena ajar formasinya. faham-fahamlah kalau dah namanya kanak-kanak lelaki tu keaktifannya pon lain macam lah jugak kan?

belajarnya sekejap je, letihnye bukan main dak-dak ni

mekasey banyak buat Poie dan Mira yang banyak membantu aq mencarik tempo,menyusun lirik lagu untuk melatih budak-budak ni. korang memang supportive. alhamdulillah,dalam tempoh x sampai sebulan budak-budak ni sgt cepat belajar dan dan syukur mereka boleh buat masa pertandingan tu..tp aq yang cuak lebih. dan lebih manis lagi bile dorg menang tempat ketiga dalam pertandingan tu kalah kepada kumpulan Ustaz Poie SK 16(2) dan kumpulan cikgu muzik SK 9(1).*tepuk-tepuk*

29/4/2010 - pertandingan kompang selawat sekolah-sekolah putrajaya

memang berterimakasih sgt-sgt kepada Pekomperi atas ilmu dan pengalaman ini. mmg sgt istimewa dan takkan dapat diganti dengan yang lain. mana nak jumpe ngan kawan-kawan yang sempoi-sempoi macam dalam team ni..apepun teruskan usaha sumer, walaupun kekangan masa dan kesediaan bersamamu,namun sesungguhnya, Pekomperi sgt dekat dihati dan lekat diingatan ni (T.T) mudahan kamu terus sukses menjadi Big Band Pekomperi Tradisional Orkestra.

pssst: tgh tacing-tacing sekali terjumpe plak video ni..zaman ujung-ujung 2007 nak masuk 2008 kot.nilah lagu feveret aq sepanjang dalam Pekomperi
. cube teka ni lagu ape?


video
asenye
pacik yg main kompang sblah bonang tu pon suke gak lagu ni.die nmpk enjoy je kn?haha

6 comments:

Kingrareglove said...

giler gempak...lawan sesama master. hehe...tahniah kpd yg menang

BazzRianne said...

aah..tahniah pd mreka..mmg master-master sume tuh..
sy amatur je=P

norassiqinbadri said...

hoho..
tacing kot..
pengalaman mengajar kita menjadi lebih dewasa..huhu
chaiyok2!!!!

BazzRianne said...

haha..promote nmpk?

student said...

kelu teringat kenangan ini..:)

P/s: yang aku ngn fudail xcident lepas balik drpd event yg ni la kan?

UPDATE!
Kronologi peristiwa KRISIS MESIR
Krisis Mesir, Apa tindakan kita?!

BazzRianne said...

erk..sorry telah mengimbau kenangan lalumu..hehe

taper..jadikan itu pengalaman idup=)