Maulud Nabi yang istimewa

salam maulidur rasul

ayuh, marilah kita luangkan sedikit masa yang dipinjamkan ini untuk berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. yang dirindui.(TT)




alhamduillah da masuk minggu kedua aq kat sekolah sk sri sekamat, skola ni pon tak asing sgt pd aq sbb skolah ni pon tak jauh sgt ngn umah,malah schoolmate sy cik dv pon salu promote skola kesayangan die ni. siap bg pesanan penaja lg.hehe mkasey yer cik dv. setakat ni aq tak lg dok di asrama tp drive sendiri dari rumah. wah terasa dewasa pulak sbb dr kecik abah yang anta g skolah kan even nk g ngaja aritu pon beliau yang anta. so far ok alhamdulillah, lau ikotkan x sampai 10 minit pejalanan ke sekolah tp salunye aq akan kluar awal sblum kol 7 supaya dpt parking yang senang nak adjust..biasalah pemandu amatur kan? dan bile sampai kt sekolah wajib menghantar psanan ringkas kpd beliau yang selalu risaukan aq dan wiranya. haha makin besar makin manje kan!

istimewanya sempena dgn Maulud Nabi juga, sekolah ni akan mengadakan majlis sambutan maulud nabi pada hari sabtu ini. yang paling sibuk tentunya panitia pendidikan islam. sah-sah juga laa kami barisan cikgu-cikgu praktikal. tugasan pertama kami disini ialah melatih murid-murid ntok membuat persembahan nasyid semasa majlis itu nanti. kat sinilah bermula kisah thriller bilamana kami guru praktikal sesi pagi dipanggil oleh GB sekolah yang sgt prihatin, dan diberi sedas dua tembakan kemudian di briefing oleh Ustaz ketua panitia yang baik hati yang meminta kami in charge sepenuhnya bhgian persembahan nasyid murid, mula-mula tebal gak muka sbb tak tahu ape-ape tp dah lumrah cikgu paktikal: سمعنا و اطعنا aje. . huuu

sejujurnya mmg aq x pernah berpengalaman conduct nasyid, apatah lg bernasyid, last nasyid ms tadika kot dan masa kat maktab pon bile nasyid je, mesti kelas kitorg tak masuk tp choral speaking, puisidra rajin plak. hai x faham aq.haha.tp sbg bakal guru mesia yang sedia berkhidmat, redahkan aje. lucunya kami dah rase mcm wat rancangan AF sendiri, bygkan seramai 40 org murid beratur mengisi nama, menyanyi menjerit pekik bgaikan sdg audition di hadapan aq dan mad. kemudian kami selaku juri telah meng-streaming budak-budak ni kepada 2 kumpulan.1 yg boleh menyanyi manakala yg kurang boleh, kami tetap bg peluang sekali lagi ntok mencuba. tapi selepas berpakat-pakat akhirnya mad selaku pengetua mengumumkan penyingkiran kumpulan 2. mmg sgt realiti show bile ade muka masing-masing dah monyok sampai ade yang menangis dan berpelukan.oh! kalaulah korang tengok sendiri..

gambar hiasan : muke monyok kerana tersingkir, siap bawak beg besar

dan proses seterusnya ialah kelas vokal dan pemurnian lagu. ade tiga seleksi lagu yg bakal dipersembahkan iaitu junjungan mulia (Al-mizan), rasulullah (hijjaz ) & insya Allah( Maher zain),yang ni telah ditake over oleh guru sesi ptg, syud dan farahin yang lebih expert bab nasyid-nasyid ni. aq ngn mad dah beralih menjadi pengkritik jemputan. kemudian kami try ensemble lagu dengan background muzik. memandangkan arini cuti maka sok sesi latihan akan diteruskan semasa aktiviti kokurikulum.hmm..mungkinkah ada yang akan disingkirkan kerana x perform well dan x hafal lirik? dptkah enzan dan husnee meng-make over dan meng-grooming 20 org finalist ini? sama-sama kita nantikan konsert final sabtu ni. jangan lupe mengundi ye? haha

pssst: i miss my dear bazzfrens damn much. sedih plak bile masa bersama kwn-kwn semakin berkurang bile da masuk tahun akhir ni. home is sweet but hostel is fun. susah kot nk jumpe sume org dah..huhu May Allah take a good care of them dan diberi syafaat buat mereka. amin



2 comments:

Misz SeroJa said...

hee
lately ney bzy..
semoga menjadi ustazah yang meninggalkan kesan di hati anak2 murid..=)

BazzRianne said...

insyaallah
mahu belajar dr cikgu zeida la gitu.
(^^,)