mari mengenal haiwan

salam
entry hari ni dimulakan dengan serangkap pantun, mari-mari, siapa mau beli?

ekorku panjang,lincah gerak geri
mulutku riuh, sungguh ceria
kalau tuan orang bestari
hah,cuber teka siapa saya??

sayalah si monyet berekor panjang dan lincah tu

hee, comelkan? si monyet ni sebenarnye ialah salah seorang kanak-kanak prasekolah pendidikan sekolah yg bersekolah kat SK Sri Sekamat.ada 5 orang semuanya.untuk pengetahuan korang, kanak-kanak pendidikan khas ni ade beberapa disorder contohnya: atira adalah kanak-kanak down sindrome, asyraf- ADHD atau hiper. steve-autisme. faizal dan jannah - CP atau msalah otot/saraf. rata-rata mereka dalam lingkungan 5-6 tahun.

kami sumer kawan-kawan monyet.. ade singa, zirafah, gajah , itik dan katak..comel kan?

eh, caner bley tukar bidang ke pendidikan khas lak ni kan? haa, nilah nak citer. kebetulan masa tu baru balik daripada relief kelas, rase nak lalu depan kelas PK ni, tetibe aq tertarik mendengar bunyik-bunyik haiwan, sekali bile tengok kanak-kanak istimewa ni sedang menggayakan costume haiwan. tu yang join sekali tu. diorang sgt ceria dan comel. ade yang berkejar-kejar nak tarik ekor zirafah dan singa sbb baju katak xder ekor pastu yang si zirafah lak pandai main acah-acah ekor die kat kawan tu. yang si itik main sep-sep kepala singa sebab kepala singa ade rambut. ada gak yang takut masa mula-mula nak pakai,pastu rebut-rebut nak pakai baju lain. lawak gak bile baju haiwan-haiwan besar cam gajah,singa,zirafah sumenye kecik dari baju itik dan katak.hehe sampai ada yang nak bawak balik baju tu. jenuh cikgu die pujuk.

hee, dah rasa macam cikgu pendidikan khas plak bile berada kat sini, tp personally aq sangat kagum dengan pendidik-pendidik pendidikan khas ni..dorang sangat sabar dan lembut melayan kanak-kanak istimewa ni..bayangkanlah menjaga 5 orang kanak-kanak istimewa ni seumpama mengajar 40 orang murid normal.cikgu die kena fit enough nak angkat dak-dak CP yang xley berjalan, nak mengejar kanak-kanak ADHD... ade cikgu yang kena tumbuk-tumbuk,kena tarik baju dan tudung bile kehendak kanak-kanak yang autisme x dipenuhi. aq pon siap kena tolak lagi masa dak tu mengamuk.pastu nak layan kanak-kanak down-sindrom yang bercakap-cakap depan cermin dan nak uruskan dak CP yang takley nak pakai baju sendrik dan pakai lampin.

berdasarkan pemerhatian aq semalam, kanak-kanak ni harmless senanye tp die bley jadi agresif bile-bile masa terutama bile die rase insecure dan nak kan perhatian, tp cikgu-cikgu PK ni senyum je dan tak pernah marah dan x kan boleh nak marah kat dak-dak ni..yelah diorang pon x mintak dilahirkan macam tu kan? huu, nak menitis gak la air mata bile aq tgk diorang menjaga kanak-kanak istimewa ni..(TT)

kami mengucapkan selamat bercuti semua!
nak kenal haiwan jomla pergi zoo cuti ni. yay!!

psst: bersyukurlah kite sumer dilahirkan cukup sifat, dan jangan ketepikan hak mereka yang istimewa ni juga.(TT)


8 comments:

unguviolet said...

penat da tngok gmba dorng..kt lptop,fb,blog,phone sume da tngok wlupown gmba sme je..nseb baik comel!haha
tp,xley g zoo laa..haiwan sume tido kcuali harimau bintang!haha

BazzRianne said...

haruslah..owner ok

zoo mane ko g tuh?haha

unguviolet said...

haha..ntah laa,tu kene tnye abah..abah ag expert bab2 zoo tu =p

Misz SeroJa said...

haha
zoo??
x mau2..hee
neway bebudak tuh suma sgt comel.
lagi2 pakai costume..
happy jd budak2 kan x yah pk masalah dunia..=)

BazzRianne said...

iqa:ha3 dun worry..
sok kite tgk gajah jumbo takyah g zoo

BazzRianne said...

cik seroja: klw ko tgk dorg in person,,mmg ase nk nanges weh..bygkan ase diri helpless perlukan org lain..ase diri x berdaya,,huu

norassiqinbadri said...

asik g zoo je keje korang 2 beradikni..
cube wat benda yg berfaedah cikit daripada tengok harimau bintang muntah tengah mlm..huhu

BazzRianne said...

sape kate xde keje lain:ade.
ktowg tgk gamba dak2 pakai baju haiwan mcm dlm zoo lak.hee