words weight more than actions



salam..

apa khabar semua? seronok kan cuti sekolah ni.ramaaai sgt org kawen. eksaited kan tgk org kawen? well, bg yg mmg suke g kendurik kawen n rewang masa kenduri pon harusla lebih eksaited.mengalahkan pengantin ke? hee..jangan. seronok tol bile online je dpt tgk gamba akak-akakku dan abg-abgku yg dah membina masjid. apepun.. moga-moga kebahagiaan abadi kan jadi milik mereka.

jadinya aq pon tergerak nk berkongsi tips2 yang org lain tulis ni untuk tatapan semua..hee


actions speak louder than words but

WORDS WEIGHT MORE THAN ACTIONS

This is not a big deal..bagi orang lelaki la..tapi tidak semua lelaki..sesetengahnya..cuma boleh kan kita orang perempuan minta orang lelaki rendahkan sikiit jer ego untuk kenal apa reaksi tersirat seseorang wanita melalui perkataan yang mewakili perasaan yang sebenarnya..tapi kami orang perempuan ni takkan show....See??inilah baru kita panggil perbezaan gender..dah ejaan pon lain..perangai lagi la lain kan..tapi lelaki dan perempuan saling memerlukan..macam adam dan hawa..kenalah saling bertolak ansur dan bersabar dalam hubungan..masing2 ade kekurangan..perbalahan, pergaduhan, pertengkaran sebenarnya mengajar kita untuk jadi matang dan mahir dalam hubungan..kekurangan dan kelebihan buat kita tau apa itu makna bersyukur dan menghargai pasangan..ye dak?ok.lets check?

1- FINE

Perkataan ni nak cakap sebenarnya perempuan tu nak habiskan or malas nak panjangkan lagi sesuatu pergaduhan or perbalahan tu..mengalah tapi sebenarnya dalam hati berdarah..kalo bahasa kite2 akan cakap gaya camni OKEH! (nada menekan ayat)


2- NOTHING

Ini permulaan sebelum nak berentam..dia akan cakap "takdepape"..padahal sebenarnya takdepape tu yang adepape..time ni, bersiap sedia lah untuk berbalah tapi selalunya perbalahan yang bermula dengan takdepape . jadi si lelaki tu elok tanya lagi skali betul ke takdepape?



3- GO AHEAD

Kalo yang ni tolongla faham..orang perempuan akan cakap gitu sebab nak lepaskan geram tapi dalam hati dia cakap sebenarnya tolongla jangan pergi atau nak cover perasaannya.macam ugut je lebih kurang.. tapi janganla buat.nk kan perhatian lebih sebenarnye.tuacah2 je suruh pegi..




4-LAUGH SIGH

Perkataan ni selalu orang lelaki salah anggap..to some situations, kalo dia gelak kuat tu maknanya dia bukan suka tapi sebenarnya maksud diorang ialah kenapakah aku cakap dengan orang yang sengal alang ni dan perempuan tu gelak macam tu sebab macam gelakkan dirinya sendiri kerana terpaksa menghabiskan masa berbalah pada benda yang takde ape2..pahamkan?macam gelak sinis la..tapi sebenarnya perempuan tu tengah irritating dengan situasi tersebut.


5-THAT'S OKAY

Kalo perempuan sebut perkataan ni, ia memang sangat bahaya..dia sebenarnya nak berfikir panjang terlebih dahulu sebelum membuat keputusan macamana. dan korang (orang lelaki) perlu pk cane nk tebus kesalahan yang korang buat tuh..


6-THANKS

Ini bermaksud kalau perempuan tu berterima kasih kat korang, jangan tanya banyak atau memikirkan kenapa la perempuan ni berterima kasih kat aku, ikhlas ke tidak..apa yang patut korang buat just cakap sama-sama..sbb biasanya mmg ikhlas dari hati


Sebab ini memang betul, lainlah kalau dia cakap "terima kasih banyak! "ini memang sindiran yang sangat2 terang maksudnya..dia tak berterima kasih langsung pon sebenarnya..n jangan pulak korang berkata oh, you're welcome..mmg hangin



7-WHATEVER

Ini statement malas nak layan..tak kuaser nak layan..atau labih kasar 'ah gi mati lah kau!'




8- DONT WORRY ABOUT IT, I WILL DO IT

Yang ni memang selalu kan..ni kalo perempuan dah sebut ayat ni, maksud dia bengang sangat lah tu dengan korang..dah cakap banyak kali dah, tapi korang tak buat macam dia nak, takpe dia akan buat sendiri..lagi senang..tak menyusahkan korang lagi..tak paham2 orang dah sebut berulang kali
-.-'

9. XPELAH..

Yang ni memang ayat nak cover perasaannya.. si lelaki sepatutnya kena alert dgn penggunaan ayat ni..sbb sama ada si prmpuan tu akan meletup atau die akan menangis. dan kalau dah keluar ayat ni jgn la biarkan je tapi besedialah ntok memujuk


Tapi perasaan ayat-ayat kat atas ni semua situasi macam tengah marah kan?so sebenarnya nak tau tak yang rahsia kalau orang perempuan ni kalau marah dia cepat je sejuk..kata orang merajuk kejap je..yang penting pujuk kena baik punya..baru cair..So kita saling belajar dan terus belajar keh sebab setiap hari semakin kita mengetahui banyak benda, semakin banyak yang kita tak tau rupanya dalam kehidupan ni..ok?

psst:hmm cuti kali ni nmpknye kawan-kawan semaktab yang lebih memonopoli dan senior-senior kt sekolah lame. hee selamat pengantin baru buat semua yang da kahwen. yang bakal kawen pon semoga selamat gaks..daaann jgn tny aq bile ='P

4 comments:

Misz SeroJa said...

hahaha..lagi ko kata jangan lagi aku nak tanya..giliran cik bazz bila plak??ekekke..

neway apa fakta yg ko bg kat atas ada jugak kebenarannya..;p

BazzRianne said...

soalan yg xde jwpn yg spesifik watpe ditanya ye x?

ha3.agk lah..no brape yg plg trg kebenarannya tuh?

erysweetie said...

bazz, nak share yg ni boleh tak? semua mmg betul belake =p

BazzRianne said...

haha, sile2..
tudiaa.. org berpengalaman katakan
tp mmg mmg byk yg betul,hee