klon-klon kek cekelat




salam 

hai-hai.. tengah buat apa tu? hee harini  masih lagi cuti.. sampai la ni aku tak faham nape maktab cuti deepavali sminggu..sdgkan raya puasa aritu pon tak puas nak cuti.kompius jap haha! tp tak kesahlah kan. jadinya bangun-bangun pg td terus rasa nak makan kek, asek delayed je. namun selepas di smashed oleh emak tersayang kerana menjadi regular customer di Secret Reciepe (SR) dan deal lebih kurang ngan beliau, maka saya ingin berkongsi dengan puan-puan sekalian resepi mak saya iaitu :

"Kek Cekelat LembaP" 


  • bahan-bahan yang diperlukan:
  • 1 1/2 cawan Tepung Naik sendiri
  • 1 cawan Gula
  • 1 tin Susu Cair
  • 3/4 cawan Serbuk koko
  • 1 cawan minyak
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. kukus dulu loyang-loyang ke acuan beberapa minit (supaya nanti senang, tak melekat)
  2. Bancuh serbuk koko+tepung+gula.
  3. pukul telur sampai kembang+minyak+susu 
  4. Kacau kesemua bahan sehingga sebati.
  5. Kukus selama 1 jam.


Dah siap! senang je, x sampai sejam pon senanye, asalkan x lekat-lekat tu dah kira jadik la tu..daaan rasanya lau korg nk lagi moist ley tambah susu pekat.  tetapi nampaknye kek cekelat lembap yang dirancang td telah diklonkan menjadik :


"CUPCAKE CEKELAT LEMBAP"

konon-konon cupcake cekelat kt kenny rogers tu..ni klon die

then ada balance lagi jadi aku kukus je pakai loyang, tetiba dapat idea plak


jeng jeng jeng



 "CHOC INDULGENCE"




haha,indah khabar dari rupe
eskrem dah cair..anggaplah konon-konon choc indulgence kt SR yang telah diklonkan.





hukhuk.. maaflah mungkin rupa tak seberapa, entry ni pon bukan bertujuan nak gebang reti buat kek ke hape..tapi moral of story disini ialah: nak buat sesuatu senanya x susah, tinggal nak wat ngan tak je. berpuas hati lalu behenti disini atau terus mencuba. pilihan di tangan anda. nak makan klon-klon hasil air tangan anda atau air tangan orang lain. nak bagi kite kenyang atau tuan punye kedai-kedai tu kenyang.ha3!


pssst: "There isn't complicated thing in this world, only complicated-minded people make simple things complicated."





13 comments:

:::mummy naufal::: said...

aslmkm dear..waduh, sedap banget itu cupcake cekelat lembap..kasi bawa sini..mengidam lorh..bila mau jumpa???hihi

norassiqinbadri said...

hahaha..
yoyo...ooooo je klon sr...
ngeri sgt klon indulgen2!!
kehkehkeh...
pahni bufday leh la wat sendiri..
nice try...

piqapower said...

ishh!mcm x bpe jd jeee..haha :p
dlm peti ais ade lg an? :D

BazzRianne said...

salam!
mengidam?haaa terus i nk p antaq laa macam tu..hee

jom3,nk jumpe ktne? i ada sebulan lebih je sblum tamat sesi pembelajaran=)

BazzRianne said...

adinda-adindaku sekalian:

hoi2, kolonel yg buat kfc tu pon die ckp bratus-ratus kali nk bg ayam die sedap,

ni baru 1st try, korg expect terus jadik? hebat3.haha

taper nt kayong buat korg kayong paksa makan!hahah

erysweetie said...

yummy...bak sini sikit.. hehehe..

bab coklat-coklat ni very the likee =p

BazzRianne said...

mai2..ceras dkt je kan?
bile2 bazz ley buatkan,,hee

Misz SeroJa said...

lebey kurang resipi aku..cuma adala beza sikit2 dr segi sukatan bahan dan cara2..hehe..aku selalu letak coklat cair ag atasnya..nyum2..hehe ko kukus api guna yg paling bawah atau yg kuatney br sekali percubaab..aku ney dah buat banyak kali tp still x mencapai kepuasan yg sebenar lagi..hehe

yg penting kek buat hbs kan..kat umah aku kalau aku wat eksperimen pape sume hbs je...hehe..

x sabar nak balik umah cuti seminggu nak wat eksperimen masak2 kek ngan desert..hii

ps:kan dah panjang berjela..hihi

Brilliant Marjan said...

best arr quote tu...memang sesuai dengan akk..

nak kek juga..akk buat kek sorg2 ni belum try lagi tp bab masak lauk pauk, no hal...

BazzRianne said...

miss seroja: taper,lepaskan gian anda disini,ko kan penaip jemputan aq.hehee,

BazzRianne said...

kak B.M.(bkn bruno mars=P):
aah, kite suke kumpul quotes.best!ley la kite tukar2 ea?

macam sedap je bunyiknye,saspek la!

Misz SeroJa said...

soalan aku kat atas tuh x jawab ag..

BazzRianne said...

haha, aq egt penyataaan je panjang2 tu. mane taw ade soalan sbb tader question mark ponn..hahha

aq kukus api kecik je..x lame pon dlm 15mins skali kukus